Anasayfa Haber NVIDIA, Hopper ve Aerial Markalarını Tescilledi

NVIDIA, Hopper ve Aerial Markalarını Tescilledi

Hopper ve Aerial, Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Bürosunda NVIDIA tarafından markalaştırıldı.

3DCenter‘da yayınlanan habere göre, NVIDIA’nın Ampere mimarisinden sonra gelecek mimarinin Hopper olacağı iddia ediliyordu. Twitter’da ise kopite7kimi adlı üye, Hopper’in NVIDIA’nın üzerinde çalıştığı MCM mimarisi olacağını iddiasında bulunmuştu. Şimdiye kadar herhangi bir resmi adım olmasa da, NVIDIA Hopper ve Aerial isimli 2 markayı tescilledi.

Ticari marka başvurusu 4 Aralık’ta ilk olarak Aerial için yapıldı ve daha sonra Hopper da eklendi. Aerial’in, 5G vRAN (sanal radyo erişim ağları) için yazılım geliştirme kitine (SDK) verilen isim olduğunu belirtelim.

Kopite’nin iddiasına göre Hopper, NVIDIA’nın ilk çok çipli GPU mimarisi olacak. MCM devrimi, AMD’nin Zen mimari tasarımı ile CPU pazarında bir devrim olmuştu, aynı etki GPU pazarında da olacak mı hep birlikte göreceğiz.

Hopper ismi nereden geliyor?

NVIDIA, mimari isimlerini genellikle bilgisayar dünyasını değiştirmekte rol oynayan bilim insanlarından ilham alıyor. Hopper mimarisi, ismini ünlü bilgisayar uzmanı Grace Hopper’dan alıyor. Grace,  İkinci Dünya Savaşı’nda ABD tarafından kullanılan Harvard Mark I bilgisayarının programlamasını yapmıştı.

MCM Nedir?

Açılımı Multi Chip Module (Çoklu Çip Modülü) olan MCM,   son kullanıcılar için ilk defa AMD’nin Zen mimarili işlemcileri ile karşımıza çıktı.  Genel itibari ile 1970’te ilk kez IBM tarafından kullanıldı.
Kısaca, birden fazla çip çekirdeğini, tek işlemci üzerinde kullanmak anlamına geliyor diyebiliriz.