Anasayfa Video XPG Spectrix S40G RGB Aydınlatmalı SSD İncelemesi

XPG Spectrix S40G RGB Aydınlatmalı SSD İncelemesi

Adata tarafından bilgisayarının her parçasında RGB aydınlatma isteyenler için çıkarılan XPG Spectrix RGB m2 SSD serisinin 1 TB kapasiteli modelini inceliyoruz.

2280 form faktörüne sahip olan bu SSD, PCI-Express 3.0 x4 veriyolunu ve NVM Express 1.3 arabirimini kullanıyor. Piyasada bu özelliklere sahip çok sayıda SSD görmekteyiz. Adata ise bu modelindeki RGB aydınlatması ve performansıyla bunların arasından sıyrılmayı amaçlıyor. İncelememizde bu amaca ne ölçüde ulaşıldığına birlikte bakacağız.

RGB Aydınlatma

SSD’nin içinde 8 tane birbirinden bağımsız kontrol edilebilen RGB LED kullanılmış. Bunların üzerine ise ışıkları dağıtıcı beyaz yarı saydam plastik konulmuş. Adata’nın sitesinden indirebileceğiniz uygulama ile aydınlatmayı istediğiniz gibi kontrol edebiliyorsunuz.

Kendi uygulamasının yanı sıra ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light ve ASrock Polychrome Sync gibi anakart üreticilerinin patentli RGB aydınlatma uygulamalarıyla da uyumlu çalışıyor. ASUS anakartımızda test ettik ve XPG Spectrix’in Gskill Trident Z RGB belleklerle senkronize şekilde aydınlatıldığını gördük. Farklı marka ve model ürünlerin RGB aydınlatmada ortak hareket edebilmesi çok hoş. Eskiden bu biraz problemliydi.

Adata’nın uygulamasında gördüğünüz gibi 8 ledi de ayrı ayrı üst kısımdan seçebiliyoruz. Bunları sabit renklerde veya değişimli olarak çalışacak şekilde ayar yapabiliyoruz. Tabii ki istenirse LED’leri tamamen kapatma seçeneği de var.

Özellikler

Bu seride kapasite olarak 256, 512GB, 1 ve 2TB gibi seçenekler mevcut. İncelemekte olduğumuz model 1 TB kapasiteli ve 640 TBW yazma ömrüyle geliyor. Bu seride Realtek’in 2018 yılında çıkan ve günümüzde üst seviye pek çok SSD’DE kullanılan RTS5762 kontrolcüsü kullanılmış. Kullanılan TLC NAND tabanlı flaş yongaları ise Intel üretimi. Kullanılan önbellek (cache) yongaları ise Nanya 128MB DDR3 1600Mhz.

DRAM önbelleğin yanı sıra, TLC tabanlı pek çok SSD’de gördüğümüz üzere, XPG Spectrix de kapasitesinin bir kısmını eğer müsaitse önbellek olarak ayırıyor. Bu da okuma/yazma hızlarında bir miktar artış sağlıyor. Bunun olumsuz yanı ise, disk tamamen dolmaya yaklaştığında performansta gözle görülür bir düşme yaşanması ihtimali.

Testler

Performans testlerine baktığımızda, bu SSD’nin günlük kullanımda aynı fiyat bandındaki rakiplerine yakın olduğunu görüyoruz. Ardışık okuma hızı 3GB/sn üzerindeyken, ardışık yazma hızı 2.4GB/sn civarında. Ancak tek satın alma ölçütünüz performans ise, biraz daha yüksek yazma hızına sahip alternatifler de mevcut. Rastgele 4K Q1 okumada 55MB/sn, yazmada ise 142MB/sn değerlerini görmekteyiz.

Ne var ki benzer modeller arasındaki hız farkını günlük kullanımda fark etmek hayli güç. Hatta son kullanıcıya yönelik uygulamalarda ve günlük kullanım senaryolarında, SATA SSD ile NVM Express SSD arasındaki fark bile hayli kadar düşük iken, bir de farklı NVM Express SSD’ler arasındaki farkı kullanımda gözlemlemek zor. Bu sebeple birkaç yüz mb/sn farka takılmaktansa, daha iyi soğutma, daha iyi tasarım, daha uzun yazma ömrü gibi çeşitli faktörlere odaklanmak bizce daha önemli.

Soğutma

Bu SSD üzerindeki ışığı dağıtması için kullanılan plastik yüzey, çift taraflı bir bant ile yongalara yapıştırılmış. Bu da maalesef soğutma performansını olumsuz etkiliyor. Bu bantın sadece görünüş için kullanıldığı açık. Bunun yerine alüminyum veya bakır bir soğutucu tercih edilmeliydi. Eğer SSD, anakartın hava almayan bir bölgesinde takılıysa, yoğun okuma/yazma işlemlerinin SSD’nin aşırı ısınmasına sebep olması ve performansını frenlemesi mümkün.

Yaptığımız testlerde ATTO uygulaması esnasında sıcaklık 73 dereceye kadar yükseldi. SSD ise 80 dereceden sonra kendini frenlemeye başlıyor. Bu testin çok kısa sürdüğünü düşünürsek, daha yoğun ve uzun süreli kullanım senaryolarında performans düşüşü ile karşılaşmanız gayet mümkün.

Eğer bu durumla karşılaşırsanız SSD üzerindeki plastik kapağı çıkarıp, kasa içi hava dolaşımınızı artırarak ısıyı düşürebilirsiniz. Tabii en iyi termal performansı anakartla gelen alüminyum SSD soğutucularını kullanarak elde edersiniz. Ancak bu durumda da RGB aydınlatmalı bir SSD almış olmanın bir anlamı kalmayacaktır.

Sonuç Değerlendirmesi

Eğer kasa içi aydınlatmaya önem veriyorsanız ve anakart, bellek, ekran kartı, işlemci soğutucusu fanlarınızı özenle RGB modellerden seçtiyseniz, bu SSD ile sisteminizi tamamlayabilirsiniz. 950 TL civarı satış fiyatı, piyasadaki benzer performans gösteren 1 TB kapasiteli SSD sürücülere yakın. Bu açıdan cep yakmayan ve oldukça hoş görünen bir SSD diyebiliriz.

Bu modelde daha iyi olabilirmiş dediğimiz tek alan, soğutucunun plastikten yapılması oldu. Olası bir ısınma problemini çözmek için SSD’nizi üzerine kasa fanları tarafından doğrudan hava üflenen bir M2 yuvasına takmanız gerekecektir.