Anasayfa Haber Çin, Devlet Kurumlarındaki Tüm Yabancı Donanım ve Yazılımları Değiştiriyor

Çin, Devlet Kurumlarındaki Tüm Yabancı Donanım ve Yazılımları Değiştiriyor

Çin Komünist Partisi, ülke içindeki teknolojiye olan güvenini artırmak amacıyla üç yıl içinde devlet dairelerinde ve kamu kurumlarında tüm yabancı bilgisayar ekipmanlarının toplu olarak değiştirilmesine yönelik bir yönerge yayınladı.

Financial Times tarafından yayınlanan bir raporda, iktidar partisinden gelen siparişlerin bu yılın başlarında dağıtılmaya başlandığı gün ışığına çıktı. Bu kararda ABD-Çin ticaret savaşındaki gelişmelerin yanı sıra, ABD yarı iletken endüstrisinden teknolojik olarak bağımsız kalma isteğinin de etkisi bulunuyor. Bu plan hayata geçirildiğinde Dell, HP ve Microsoft gibi Çin hükümeti ile ticareti devam eden şirketler de durumdan olumsuz etkilenecek.

Aslına bakılırsa haber Financial Times tarafından sızdırılana kadar her şey gizli ilerletiliyordu. Politika belgeleri gizli kalmasına rağmen, iki siber güvenlik firması çalışanı tarafından direktif doğrulandı. Yayına göre, direktif bu yılın başlarında doğrudan Çin Komünist Partisi’nin merkez ofisinden geldi ve üç yıl boyunca değiştirilmesi gerekecek tahmini 20 ila 30 milyon parça donanımla sonuçlanacak.

Gelecek yılın sonuna kadar resmi kullanımdaki yabancı ekipmanların yüzde 30’u Huawei ve ZTE gibi firmalardan yerel olarak üretilen ürünlerle değiştirilecek. Plan, 2021’de ekipmanın yüzde 50’sini hedefleyecek ve geri kalan yüzde 20’sinin de 2022 yılında tamamlanması bekleniyor.

Bu yönerge, şimdilik özel sektöre ait Çinli şirketler için geçerli değil. Ayrıca, devlet kurumlarının çoğunluğu ABD yapımı donanım (Intel) ve yazılım (Microsoft) tarafından desteklenen Lenovo PC’leri kullanıyor. Bu göz önünde bulundurulursa planın işlemesi bir hayli zor olacak gibi gözüküyor.