Anasayfa Haber Bugüne Kadarki En Güçlü Roket: NASA SLS

Bugüne Kadarki En Güçlü Roket: NASA SLS

NASA SLS

Artemis Projesi ile Ay’a gidecek olan NASA SLS sonunda önemli bir test sürecini tamamladı.

NASA tarafından 2024 yılında astronotları Artemis Projesi’nin bir parçası olarak Ay’a taşıyacak olan Space Launch System (Uzay Fırlatma Sistemi – SLS) tanıtıldı. Bugüne kadar inşa edilmiş en güçlü roket olarak anılan NASA SLS son test sürecini de tamamlamış durumda.

NASA’nın yeni roketinin yakıt deposu yapısal olarak gerçek SLS sıvı hidrojen deposu gibi bir test teçhizatı ile sıkıştırma, gerilme, bükülme kuvvetlerine maruz bırakılmış. Sürecin yapısal bütünlük, stres, basınç ve sıcaklığı tespit eden binlerce sensör ile ölçüldüğünün altı çiziliyor. Ayrıca test sırasında kameralar ve mikrofonlar da kullanılmış.

Depo sınırına kadar zorlanırken analistler tarafından tahmin edilen noktada başarısız olmuş. Bunun da NASA’nın kullandığı modeller için iyi haber olduğu belirtiliyor. Deponun testi geçmesiyle SLS çekirdeği aşamasının montajı ve testi de tamamlanmış.

SLS programı hala takvimin gerisinde. İlk olarak 2019 yılı için planlanan programda SLS’nin ilk testi için artık 2021 yılı ön görülüyor. Roketin Artemis görevine hazır olması ise 2024 yılını bulacak.

İlginizi çekebilir: Avrupa Uzay Ajansı Anti-Asteroit Görevini Doğruladı