Anasayfa Haber Google, Sunucularını Türkiye’ye Taşıyor

Google, Sunucularını Türkiye’ye Taşıyor

Uygulama lisansları ile gündemde olan Google, önemli bir adım attı. 2020 yılında Google sunucuları Türkiye’ye gelecek.

Rekabet Kurumu‘nun kestiği ceza sonrası uygulama lisanslarının Google tarafından iptal edileceği haberini sizlerle paylaşmıştık. Konu hakkında Rekabet Kurumu ile görüşmelerin sürdüğünü de belirtmemizde fayda var. Google, beklenmedik anda bir adım attı ve Türk Telekom ile farklı bir konuda anlaşma imzalandı. 16 Aralık Pazartesi günü yapılan anlaşma ile birlikte Google sunucuları Türkiye‘ye geliyor.

8 Ayrı Noktada Kurulacak

Habere göre şu an teknik inceleme çalışmaları yürütülüyor. Çalışmalar sonrasında sunucular 8 ayrı merkezde konumlandırılacak. Anlaşmaya göre, 2020 yılında Google internet trafiğinin  yüzde 50’si Türkiye üzerinden sağlanacak. Bu oranın 2020 sonrasında yüzde 80’e çıkarılması hedefleniyor. Bu kapsamda ilk çalışma ise Facebook tarafından yapılmıştı.

Facebook Veri Trafiğinin yüzde 60’ı Türkiye Üzerinde

Facebook, geçmişte yapılan çalışmalar ile sunucularının bir kısmını Türk Telekom’un İstanbul/Ataköy’deki merkezine taşımıştı. Bu sayede Facebook, Messenger, Instagram, Whatsapp gibi hizmetler daha hızlı ve kaliteli bir şekilde çalışıyor.

Ne Gibi Avantajlar Sağlanıyor?

Gelişmeler sonucunda Türkiye’deki internet kullanıcıları daha iyi bir hizmet alacak. Kullanıcılar, hizmetleri kullanırken daha az gecikme yaşayacak ve servislere daha hızlı ulaşım sağlanabilecek. Ayrıca yurtdışı kaynaklı siber saldırılarla birlikte gelen riskler de azaltılmış olacak. Daha uzun vadede ise Türkiye’deki kullanıcı bilgileri yurt dışına daha az çıkmış olacak.

Böylelikle Google’ın Türkiye’den tamamen çekilmesi ile ilgili tartışmalar da son buldu diyebiliriz. En kısa zamanda Rekabet Kurumu ve Google arasında beklenen anlaşmanın sağlanmasını temenni ediyoruz.