Anasayfa Haber Koyu Mod ve Night Shift Uyku İçin Zararlı mı?

Koyu Mod ve Night Shift Uyku İçin Zararlı mı?

Night Shift uyku

Yeni bir araştırma, Koyu Mod ve Night Shift uyku için etkili değil diyor.

Apple bundan birkaç yıl önce Night Shift adlı adaptif renk sıcaklığı özelliğini, iOS 13 ile birlikte ise sistem çapında Koyu Mod özelliğini sunmuştu. Bu özellikler ekranınızın sıcaklık ve rengini günün hangi saatinde olduğunuza göre değiştirmek üzere tasarlanmış durumda. Yeni bir araştırma ise uyku saati öncesinde mavi ışığı azaltmak üzere sunulan özelliklerin düşünüldüğü kadar etkili olmadığı söylüyor. Bu da haliyle “Koyu Mod ve Night Shift uyku için aslında zararlı mı?” sorusunu akıllara getiriyor.

Manchester Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, sunulan bu özelliklerin yapmak istediklerinin tam tersini yapıyor olabileceğini söylüyor. Mavi ışığa maruz kalmanın azaltılmasının yıllardır yaygın bir öneri olduğu ve hatta bunun için mavi ışık gözlükleri bile olduğu belirtiliyor. Buradaki fikir mavi ışığa maruz kalmanın azaltılması ile vücudun uykuya hazır hale getirilmesine yardımcı olmak. Araştırma ise Koyu Mod ve Night Shift’in aslında vücut saatine yardım etmekten çok onu daha fazla karıştırdığını ileri sürüyor.

Parlaklık seviyelerinin renklerden daha önemli olduğuna ve ışık eşit derecede kısık olduğunda mavinin sarıdan daha rahatlatıcı olduğuna dikkat çekiliyor. Fareler üzerinde yapılan testlerde, araştırmacılar parlaklığı değiştirmeden renkleri ayarlamalarını sağlayan özel tasarlanmış aydınlatmalar kullanmış. Böylece mavi renklerin farenin vücut saati üzerinde eşit derecedeki parlak sarı renklerden daha zayıf etkilere neden olduğu ortaya çıkmış. Araştırmacılar tabii ki farelerin telefon kullanmadığının farkında olduklarını söylüyor. Öte yandan, bunun insanlarda da doğru olduğuna inanmak için iyi bir neden olduğunu düşündüklerinin de altını çiziyorlar. Ayrıca, gün ışığının sarı ve alacakaranlığın mavi olduğu da ortada.

Yine de böyle çalışmalara şüphecilikle bakılması ve mavi ışık ile parlaklığın vücut saati üzerindeki etkilerinin kişiden kişiye farklı olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiği düşünülüyor.

İlginizi çekebilir: mac OS’larda Ekran Renkleri Nasıl Tersine Çevrilir?