Anasayfa Haber 3B Maske Havalimanını Kandırdı, Face ID Teknolojisini Kandıramadı

3B Maske Havalimanını Kandırdı, Face ID Teknolojisini Kandıramadı

3B Maske Face ID

Yapılan bir testte 3B maske ile havalimanı ve ödeme sistemleri kandırılırken, Face ID kandırılamamış.

3B maske ve hatta yüz fotoğrafları ile güvenli olarak kabul edilen yüz tanıma sistemlerinin kolayca kandırılabildiği ortaya çıkmaya devam ediyor. Yeni bir test ile ödeme ve havalimanı sistemlerinin de kandırılabildiği ortaya çıkarken, Face ID teknolojisinde ise bu durumun yaşanmadığına dikkat çekiliyor.

Kneron adlı bir yapay zeka şirketi tarafından gerçekleştirilen testlerde, halka açık lokasyonlar ziyaret edilmiş ve ödeme veya erişim sunan yüz tanıma terminalleri kandırılmış. Asya’daki mağazalarda yüz tanıma teknolojisinin yaygın şekilde kullanıldığı ifade ediliyor. Kneron ekibi ise AliPay ve WeChat ödeme sistemlerini aldatmak üzere yüksek kaliteli 3B maskeler kullanmış. Havalimanlarındakilere benzeyen bu sistemler, kullanıcının kimliğini doğrulamak üzere PIN veya parmak izi yerine bir yüz kullanıyor. Bu tür maskeler, teoride dolandırıcıların başka birinin yüzünü kullanmalarına ve banka hesaplarını alışverişte kullanmasına izin verebilmesi ihtimaliyle korkutuyor.

Ulaştırma merkezlerinde yapılan testlerin ise çok daha endişe verici olduğu vurgulanıyor. Hollanda’nın n büyük havalimanı olan Schiphol Havalimanı’nda yolcuların kendilerinin biniş yapmasına olanak sağlayan terminalin sensörü, sadece telefon ekranındaki bir fotoğrafla kandırılmış. Ekip ayrıca, Çin’deki tren istasyonlarında yolcuların ücret ödemek için yüz tanıma kullandığı sistemleri de atlatmayı başarmış.

Maske üretmenin maliyetli olduğuna ve zaman aldığına, bu anlamda ortalama bir kişi için çok sorun yaratmayacağına işaret ediliyor. Öte yandan, ünlülerin veya zenginlerin yüzlerinin bu şekilde kullanılması ihtimali de bulunuyor. Schiphol Havalimanı, WeChat ve Alipay ise konuyla ilgili henüz herhangi bir açıklamada bulunmamış durumda.

iPhone sahipleri içinse iyi haber verilirken, 3B maskelerin bile Face ID teknolojisini geçemediği paylaşılıyor. Hatta bu teknolojiyi kullanan en eski model olan iPhone X için bile bu durum geçerli. Apple çok detaylı maskelerin yaratabileceği sorunu ise bir patentine bakılırsa yüz kası hareketi gerekliliği ile çözüyor.

İlginizi çekebilir: iPhone Face ID Kilidini Daha Güvenli Hale Getirin