Anasayfa Makale Pratik MacBook Air 2015 SSD Yükseltme Rehberi

MacBook Air 2015 SSD Yükseltme Rehberi

2015 başında piyasaya sürülen 13 inç MacBook Air cihazı Samsung 970 EVO NVMe SSD ile yükseltiyoruz.

Apple ve parça değişimi uzun yıllar boyunca birbirine zıt iki kavram olarak karşımıza çıktı. Özellikle de 2019 yılında çıkan taşınabilir cihazlarla birlikte firma portları büyük oranda ortadan kaldırıp tamamen lehimli bir yapıya geçti. Tabii ki bu durum sadece Apple’a özgür bir yönelim değil. Cihazların incelmesi için böyle bir tasarım şart. Öte yandan Apple’ın geçmişte çıkardığı zorluklar, gözlerin firmanın üstüne dikilmesine sebep oluyor. Bugün SSD’sini değiştireceğimiz 2015 model MacBook Air de bu cihazlardan biri. Apple bu cihazda standart M.2 arabirimi kullanacakken yine özel bir port kullanmayı tercih etmiş. Neyse ki ufak bir adaptör ile bu hatayı çözüyoruz.Yeri gelmişken firmanın Mac Pro 2019 modelini nihayet tekrar 10 sene önceki Mac Pro gibi yükseltilebilir tasarlamasını takdir ettiğimizi belirtelim.

MacBookAir7,2 ve NVMe SSD Uyumu

Öncelikle SSD yükseltmesi yapacağımız modelin tam kodları şu şekilde:  Apple MacBook Air “Core i5″ 1.6 13” Early 2015 – MJVE2LL/A* – MacBookAir7,2 – A1466 – 2925. Apple’ın resmi sitesine belirttiği üzere bu cihaz 128, 256 veya 512 GB PCIe SSD ile alınabiliyor. Biz rehberde 250 GB kapasiteli Samsung 970 EVO (MZ-V7E250) SSD takacağız lakin siz 2 TB kapasiteli modeli de takabilirsiniz. Hatta makaleyi okduğunuz tarihte 4 veya 8 TB kapasiteli bir NVMe SSD varsa onu bile takabilmeniz gerek.

Apple’ın özel bir arabirim kullandığını söylemiştik. 12 + 16 PIN yapısına sahip bu portu M.2 NVME SSD ile uyumlu hale getirmek için bir adaptör gerekiyor. Bu adaptörü online mağazalarda yaklaşık 30 TL gibi bir fiyata bulabilirsiniz. Eski SSD’yi söküp adaptörü yuvaya taktıktan sonra yeni M.2 SSD’nizi takabilirsiniz. Bu aşamadan sonra cihazınız açılacak fakat SSD içinde işletim sistemi olmadığından MacBook açılmayacak. Bu bağlamda bir USB belleğe macOS yazıp sistemi kurtarma modunda açıp USB bellekten kurulumu çalıştırmanız gerek.

macOS Catalina Kurulumu

Biz bu işlem için USB belleğe macOS Catalina yazdık. Burada yer alan konudan imajı indirip Win32Disk Imager ile yazabilirsiniz. USB belleği daha sonra Rufus ile eski haline getirebilirsiniz. MacBook cihazınızı farklı bir diskten açmak için açılış esnasında Alt tuşuna basılı tutun. USB bellek takılı ve sorunsuz hazırlanmış ise Catalina yükleme seçeneği karşınıza çıkmalı. Soldaki EFI Boot seçeneğini seçip ilerleyin.

Bir sonraki aşamada Disk İzlencesi’ni (Disk Utility) açın ve Görüntü > Tüm Aygıtları Göster deyin. Samsung SSD 970 EVO 250GB Media seçeneğini seçin. Sil dedikten sonra gelen ekrandan biçim olarak Mac OS Genişletilmiş Günlüklü seçeneğini seçin. Düzen kısmında da GUID Bölüntü Haritası seçili olsun. Bu aşamada dosya sistemini APFS seçemiyoruz zira bunun için cihaza bir Firmware güncellemesi gerekiyor. Cihazınızın Firmware güncellemesi yapılı ise APFS kullanabilirsiniz.

Sonuç

Satın aldığınız, sahip olduğunuz bir cihazın bileşenlerini değilediğiniz gibi değiştirebilmek hakkınız olmalı. Bu bağlamda Apple’ın özel port kullanması, açık bir platform olan biz PC kullanıcılarını rahatsız etmiyor değil. Yine de sorunlar kendi çözümlerini doğruyor ve Apple’ın engelinin yanından dolaşıp cihaza daha yüksek kapasiteli ve daha hızlı bir SSD takmayı başarıyoruz. Bir başka Mac güncelleme rehberinde görüşmek üzere. Sorularınız varsa Technopat Sosyal‘e bekleriz!