Anasayfa Haber Rusya, Ulusal İnterneti RuNet’in Testlerini Başarıyla Gerçekleştirdi

Rusya, Ulusal İnterneti RuNet’in Testlerini Başarıyla Gerçekleştirdi

Rusya, siber saldırılardan korunmak ve olası durumlarda faaliyete geçirmek amacıyla kendi sistemini test ediyor.

Moskova yönetimi son birkaç ay içinde teknoloji ve altyapı çalışmalarını hızlandırdı. Hükümetin acil bir durumda içeriğin engellenmesine izin veren ”Bağımsız İnternet” Yasası Kasım ayında yürürlüğe girmişti. Şimdi de Rusya İletişim Bakanlığı, ülke çapındaki internet alternatifinin başarıyla test edildiğini açıkladı.

Çin, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkeler daha önce vatandaşlarının nelere erişebileceği konusunda çeşitli kısıtlamalar yapmıştı. Rusya’nın RuNet isimli projesi muhtemelen buna benzerlik gösteriyor ve hükümetin içeriği kendi sansürleriyle filtrelemesine izin veriyor. Bu hafta ülke, yabancı siber saldırıları engellemek ve tüm gelen-giden trafiği engellerken iç altyapısını çalışır durumda tutmak amacıyla bir test gerçekleştirdi. Testler, devlet kurumlarının yanı sıra internet sağlayıcıları ve internet şirketlerini de içeriyor.

İletişim bakan yardımcısı Alexei Sokolov gazetecilere verdiği demeçte, “Genel olarak hem yetkililerin hem de telekom operatörlerinin olası risklere ve tehditlere etkin bir şekilde yanıt vermeye hazır oldukları ortaya çıktı.” sözlerine yer verdi.

Sonuçlar gelecek yıl Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e sunulacak. RuNet sisteminin 2021’de tamamen faaliyete geçmesi bekleniyor.