Anasayfa Video Keenetic Extra DSL AC1200 Whole Home Wi-Fi Kablosuz VDSL/ADSL Modem Router İncelemesi

Keenetic Extra DSL AC1200 Whole Home Wi-Fi Kablosuz VDSL/ADSL Modem Router İncelemesi

WPA3 desteğiyle ve KeeneticOS vurgusuyla Türkiye’ye gelen Keenetic markasının ev ve küçük iş yerleri için sunduğu Keenetic Extra DSL AC1200 ürününü inceliyoruz.

Keenetic Extra DSL AC1200 Whole Home Wi-Fi Kablosuz VDSL/ADSL Modem Router birden çok kullanıma ve yeni özelliğe sahip. İncelememizde bunlara ve kimin için uygun olup olmadığına bakıyoruz.

Yeni nesil ev ve ofis ağ ürünleri üreten Keenetic Türkiye pazarına geçtiğimiz aylarda giriş yaptı. 2010 Yılında Hong Kong’da kurulan firma. Kullanımı kolay ve Mesh yani örgü sistemiyle genişletilebilen, modüler bir tasarıma sahip bu ağ ürünlerinden, Extra DSL AC1200’ü inceliyoruz. Bu modelin en önemli ve yenilikçi özelliği en güncel şifreleme standardı olan WPA3’ü desteklemesi. WPA2’nin kırılması kolaylaştı ve WPA3 destekli cihazlara artık geçiş yapmak gerekiyor.

AC1200 Modeli bir VDSL/ADSL2+ modem. Ayrıca 3G, 4G, LTE gibi USB modülleri ve USB yazıcıları, harici USB bellekleri destekliyor. Keenetic Extra DSL’in modemsiz salt Router olan bir sürümü de bulunuyor.

Kutusundan Splitter yani hat ayırıcı ve gerekli kablolar çıkıyor. Kurulumu çok basit ve bu aşamada neden yeni nesil olduğunu görüyoruz. Modern ve kullanışlı bir mobil uygulama arayüzüne sahip. Günümüzde hemen hemen her kullanıcının akıllı telefonunun olduğunu düşünürsek bu önce mobil yaklaşımı mantıklı ve yararlı. Bu arayüz ve uygulama desteği Keenetic’in marka olarak rakiplerinden ayrıştığı temel bir nokta.

  • 00:45 – Mesh sistemi ve ürünlerdeki rol değişimi
  • 01:40 – Türkiye’de ADSL.
  • 02:15 – 100 Mbps ve altı hedefleniyor, 802.11 AC ve Dual Band MIMO.
  • Extra DSL AC1200 MU-MIMO destekli mi? Hayır, MIMO destekli. Bu konuda Keenetic’e sorup yanıt aldık ve video altı yazıda ve soran yorumlarda yanıt olarak belirttik. Videonun 2:15 kısmı için geçerli teknoloji MU-MIMO değil, MIMO’dur.
  • 03:05 – 4 Ethernet portu. 03:25 – 5 dbi antenler.
  • 03:57 – Askı kullanımı.
  • 04:20 – Kutu içeriği.
  • 05:10 – Mobil kurulum, QR kod ile hızlı bağlanma.
  • 05:42 – Söküm ve içindekiler.
  • 06:00 – İşlemciler ve teknik detaylar.
  • 06:45 – Anlamları ne? Bu Mbps’ler kaç MB/s transfer demek?
  • 07:47 – USB bellek ya da LTE modem takma seçeneği.
  • 08:10 – Gigabit portlar için Keenetic Ultra gibi Gbps hızında portları olan ürünler var.
  • 08:45 – İnternete her an erişim gerekiyorsa ne yapılabilir?
  • 09:50 – Büyük iş yerleri için 1 Gbps ya da 10 Gbps ve üstü ağır yük kaldıracak ağ ürünleri gerekli.
  • 11:20 – Kurulum adımları.
  • 11:50 – KeeneticOS sürümü ile arayüz de değişti.
  • 12:00 – Band Steering ve 802.11r desteği.
  • 13:10 – Modüler tasarım yazılım içerisinde de kendisini gösteriyor. Yazılım özelliklerini indirip etkinleştirmek ya da kapatmak, kaldırarak hafızasını boşaltmak mümkün.
  • 14:50 – Güvenlik ve performans için güncelleme şart.
  • 15:35 – Bulut erişim, FTP ya da diğer özellikler size kalmış.
  • 16:15 – Artılar ve eksiler.

Mobil Uygulama, Arayüz ve Güçlü Antenler

Mobil uygulama ya da tarayıcı penceresinde ilk kurulum işlemi kullanıcı adı ve şifresi girerek de tamamlanabiliyor, detaylı ayarlar da yapılabiliyor. Seçim kullanıcının ama kurulum basit. Tamamen Türkçe ve kullanımı çok kolay bir arayüz sunması kullanıcıların en çok önem verdiği noktalar arasında. Burada başarılı.

Diğer önemli ve anahtar nokta sinyal gücü. 5 Desibellik güçlü antenler ile gelen modemin kablosuz ağ gücü oldukça güçlü. Ülkemizde ev yapıları yüzünden sinyal sorunları yaygın ve kullanıcılar 5 dB anten tercih ediyor. Bu açıdan satıştaki modellerin hepsinde güçlü anten seçilmiş olması oldukça güzel. Kapsama alanı olarak çoğu 80 metrekare ev için bu ürün tek başına yeterli geliyor. 120 ve üzeri metrekarelerde sinyal dağılımını daha güçlü hale getirmek için firmanın modüler tasarımı, Mesh desteği öne çıkıyor ve kendi genişletici ürünleriyle uyumlu ve kullanımı kolay bir güçlendirme sunuyor.

Çift Bant ve Bandsteering

Çift bant üzerinden ister 2.4 ister 5 GHz ile bağlanabiliyorsunuz. Kablolu bağlantılar için de 4 adet ethernet portuna sahip. Bunlar klasik ADSL modem özellikleri. 802,11 a/b/g/n/ac yani WiFi 5’e kadar bütün standartlar destekli. Bu ürün takribi 550 TL satış fiyatıyla özelliklerine göre oldukça iyi bir konumda. Günümüzde AC WiFi temel seviye olmalı ve ilerleyen dönemde AX’e doğru ilerlemeliyiz ancak henüz piyasada yaygın ve uygun fiyatlı AX çözümü bulmak mümkün değil. Bu yüzden çoğu b/g ve n yani WiFi 2, 3 ve 4 kullanıcısının WiFi 5 sürümüne geçmesi fiyat açısından en mantıklısı oluyor.

Bir diğer güzel nokta Bandsteering, kullanmak için tek yapmanız gereken 2.4 GHz ve 5 GHz WiFi ağlarının ismini değiştirmemek ya da aynı isimle kaydetmek. Bunu yaptığınızda otomatik olarak cihazınız en hızlı şekilde kablosuz bağlantı sağlıyor. Keenetic Extra DSL ve diğer ürün ailesi ürünleri sizin bağlantınızı otomatik olarak optimize ediyor. Dual Band yani çift bant destekli ürünlerinde Keenetic de 2.4 ve 5 GHz’de aynı isim ve şifreyi kullanarak yararlanmanızı tavsiye ediyor. Bu sayede kendiniz 2.4 kalabalık oldu yavaşladı dur 5’e geçerim diye uğraşmanıza gerek kalmadan kullanabiliyorsunuz.

Band Steering mekanizmasını aktif hale getirmek ve gelişmiş ayarlarını yapılandırmak için cihazın web arayüzde ‘Ev ağı’ sayfasında ‘Kablosuz cihazlar için roaming’ kısmına gidin. Varsayılan ayarı seçip kaydedin. İsterseniz bantlardan birini de öncelikli seçebilirsiniz. Cihazlarınızın kendi ağ seçimi de otomatik olabilir, herhangi bir sorun yaşarsanız bu özelliği ya da cihazınızın otomatik geçiş özelliğini kapatabilirsiniz.

İçine Bakalım

İçerisini tıp yongalarına baktığımızda sitede belirtilen özelliklere uygun donanım ile karşılaşıyoruz. Alttaki 4 ayağın altındaki vidaları ve kasa içi klipsleri açarak sökmek mümkün.

En büyük yonga Econet EN7513T. 182-AFTH CBCM55KTA kodlarını görüyoruz. 900 MHz’lik işlemcimiz bu. ESMT M15T1G1664A sağ kısımda, Elite Semiconductor firmasının ürettiği RAM modülü. DDR3(L) bir bellek. Ayrıca sol tarafta iki Mediatek yonga daha var. Bunlar MT7612EN ve MT7592N modelleri MT7612EN modeli 802.11 AC 866 Mbps WiFi sağlıyor ve 5GHz’den sorumlu MT7592N ise 2.4 Gaz bandından sorumlu.

Pratikte Kullanım

Bu tarz 100 Mbps ethernet soketlerine sahip bütün cihazlarda olduğu gibi, 100 Mbps hıza kadar kablolu bağlantı üzerinden internet servis sağlayıcınızın verebildiği en yüksek hızı alıyorsunuz. Dosya aktarımında bu pratikte saniyede yaklaşık 10 MB demek.

2.4 GHz bandında 300 Mbps yani maksimum teorik hız 30 MB/s, 5 GH bandında ise 867 Mbps yani 108 MB/s aktarım yapabiliyorsunuz. USB 2.0 portunun teorik hızı 480 Mb/s yani 60 MB/s civarında. Mb = Megabit, MB = Megabyte ve arada karıştırılıyorlar ancak bu temel değerleri bilmeniz doğru hesap yapmanızı sağlayacaktır. Pratikte bunun biraz altında değerler görürsünüz, Packet Overhead dediğimiz ek veri alışverişi her zaman biraz bant genişliği tüketir.

Bu yüzden USB bir disk taktığınızda maksimum hızı ne olursa olsun sabit dosya aktarım hızı en fazla USB portunun ve aktarım yaptığınız bandın hızına bağlı olarak en düşük değeri görebilir. Keenetic’in üst seviye ürünleri 1 Gbps yani 125 MB/s teorik hıza kadar dosya aktarımı destekliyor.

Keenetic Extra DSL AC1200 modeli temel ev ve ofis kullanımı, 5 Ghz bandından bağlanan kablosuz TV ya da cihazlar için tatmin edici dosya aktarım ve yayınlama hızları sunabiliyor. Ancak üst düzey aktarım hızı için Gigabit modellere çıkmanız gerekiyor. Bu bütün ağ ürünlerinde böyle.

Yazılım ve Güncelleme

Esas olay içerisinde yer alan KeeneticOS yazılımı, bu işletim sistemi bulut tabanlı. Bu sayede otomatik yazılım güncellemesi alıyor ve yeni özellikler eklendiği gibi kullanıcı sorunları daha kolay giderilebiliyor. Normalde kullanıcılar Firmware güncellemiyor, ağ ürünlerini gerçekten sevenler hariç kullanıcıların kurup bir kenarda unuttuğunu biliyoruz. Bu yüzden bu işlemlerin bulut tabanlı ve otomatik olması güvenlik ve performans açısından önemli bir fark. Keenetic’i bir başka ağ ürünü olmaktan çıkartıp dikkate ve incelemeye değer kılıyor. Zira biz de uzun vadede buradaki gelişmeleri takip edip sizlerle paylaşacağız.

İşletim sistemi ve güvenlik firmanın odak noktaları ve bu yazılımda kendisini gösteriyor. DNS seçimleri ve güvenlik ayarları, yönetim seçenekleri oldukça geniş ve kullanımlarına alışmak kolay. Daha ilk kurulumdan Yandex DNS ve Adguard DNS sunması güzel.

Modüler uygulama tasarımı sayesinde çeşitli yazılım işlevlerini modemin, Router’ın içerisine seçip kurabiliyor ve kaldırabiliyorsunuz. Hesaplı ürünlerde gereksiz yazılım modüllerini kapatarak kaynakları daha verimli kullanabilirsiniz.

Sonuç Değerlendirme

Çok kapsamlı ihtiyaçları olanlar, 100 Mbps ağ ve internet hızının ötesinde Gigabit portlara ihtiyaç duyanlar için firmanın Keenetic Ultra gibi güçlü ürünleri de var. Bu ürün de 1200 TL civarına piyasada ve incelemek istediğimiz ürünler arasında.

Keenetic ailesinde ve incelediğimiz Extra DSL AC1200’de beğendiğimiz yön bu cihazın uzun vadede kullanılmaya devam edilebilmesi. Modüler yazılım ile Keenetic Extra’yı, ileride daha güçlü ağ ürünü alıp ana modem ya da Router yaptığımızda Mesh dokunun bir parçası olarak kullanmayı sürdürebiliyoruz. Ev ya da ofiste eski ürünü atmak ya da satmak zorunda kalmadan ister erişim noktası, ister ağ genişletici, isterseniz de WiFi adaptörü olmayan uzaktaki bir bilgisayarın ağa daha kolay erişimi için WiFi adaptörü gibi kullanılabilmesi çok yararlı. Yani esnek bir kullanımı var.

Ürünü tavsiye edebileceğim bir kullanıcı kitlesi de eczaneler gibi internete devamlı bağlı olması gereken küçük işletmeler. USB portundan takılan bir mobil operatör USB modemi yedek internet olarak tanımlayabilirsiniz. Bu sayede esas hattınızda bir sorun olunca otomatik olarak modeminiz yedek internete geçiş yapar. Üzerindeki sinyal ışıklarından biri de özelleştirilebildiği için bu durumu görebilirsiniz. Eczane ya da ürün stoğunu ve siparişleri hiç bilgisayar ağını değiştirmeden girmeye ve işinizi yapmaya devam edebilirsiniz.

WPA3 desteklemesi önemli bir ayırt edici nokta. Ancak mobil cihazlar arasında Galaxy S10 gibi erken Android 10 güncellemesi alan ürünler WPA3 desteği sunuyor. Şu an liste kısıtlı olsa da kısa sürede telefonlarımızın ve diğer cihazlarımızın alacağı güncellemeler ile gelişeceğini görebiliriz.

Her gün daha fazla internete bağlı cihazın eklendiği ev ve ofisler için Keenetic’in DSL Extra ürünü ve pazara giriş yapmış olması son derece olumlu. Hem rekabet anlamında, hem ürünlerdeki tasarım düşüncesi anlamında son derece olumlu bir başlangıç görüyoruz. Devamı için takipte kalın.