Anasayfa Video Dünyanın ilk 65″ G-Sync Oyuncu Ekranı: ASUS ROG SWIFT PG65UQ

Dünyanın ilk 65″ G-Sync Oyuncu Ekranı: ASUS ROG SWIFT PG65UQ

ASUS’un ülkemize sınırlı sayıda getirdiği 65″ oyuncu ekranı ROG SWIFT PG65UQ’yu yakından deneme fırsatı elde ettik!

TV üreticileri bugüne kadar hem PC hem de konsol oyunculuğunu görmezden geliyordu. Ne zaman kendilerine “bu TV’nin giriş gecikmesi nedir?” gibi bir soru yöneltsek “giriş gecikmesi” hakkında en ufak bir bilgi sahibi olmadıkları için bu soruya TV’nin tepki süresi değeri ile cevap vermeye çalışıyorlardı. Yıllar geçtikçe insanların TV’yi sadece TV izlemek için kullanmadığı, bu ürünlerle oyun oynadığu gerçeği de ortaya çıkmaya başlayınca üreticiler bu konuda da çalışmalara başladı.

İlk olarak Samsung, bir Firmware güncellemesi ile mevcut birçok TV modeline FreeSync desteği ekledi. Duyduğumuza göre firma yakın zamanda G-Sync desteği de ekleyecek lakin bunun “G-Sync Compatible olacağını belirtelim. Zira yazılımsal güncelleme ile G-Sync eklemek mümkün değil. Bunun için şu anda G-Sync modülü gerekiyor.

Benzer bir durum LG için de geçerli. Firma, mevcut OLED TV’lerini bir güncelleme ile HDMI üzerinden VRR destekli hale getiriyor. Lakin LG’nin TV’leri de G-Sync değil, G-Sync Compatible sınıfına giriyor zira bu TV’lerin içinde de herhangi bir G-Sync modülü yok! Peki yok mu tam olarak oyuncular için üretilmiş, G-Sync destekli bir TV? İşte bugün bu soruyu cevaplamak için buradayız. PG65UQ, bütün bunları ve fazlasını sunuyor.

FALD Nedir?

Günümüzde en sık kullanılan arka aydınlatma teknolojilerine baktığımızda LCD ve LED’i görüyoruz. OLED halen daha uygun fiyata elde edilemediğinden ve bazen yanma sorunları yarattığından yaygınlaşmış değil. Her ne kadar OLED en iyi arka aydınlatma teknolojilerinden biri olsa da bu sebepten ötürü tercih edilmiyor. LED teknolojisi de yerini artık Quantum Dot LED’e bırakıyor. ASUS’un PG65UQ modeli de OLED öncesi en gelişmiş arka aydınlatma teknolojilerinden biri olan QLED’i kullanıyor.

QLED’in avantajlarını ve LED ile farkını bu makalede ele aldık. Özetle LED arka aydınlatma üzerine konumlandırılan bir filtre ile daha iyi renkler elde etme teknolojisi diyebiliriz. QLED üstüne daha da ekleme yapmak isteyen üreticilerin yöntemi ise LED sayısını artırmak. PG65UQ de bu sebeple 384 bağımsız LED ile geliyor ve bunların her birini kontrol ederek daha iyi kontrast sunabiliyor. İşte bu, FALD, yani Full Array Local Dimming aydınlatma oluyor.

ASUS bu aydınlatmanın üstünde VA panel kullanıyor. Bu panel de 4ms griden griye tepki süresi sunuyor ki bunun iyi bir değer olduğunu söyleyebiliriz. 5ms altındaki bütün değerleri oyun için uygun olarak kabul edebiliriz. QLED ve VA panelin birleşimi bize 95% DCI-P3 renk gamutu sunuyor ki bu da takdire şayan.

DisplayHDR 1000

PG65UQ, VESA’nın DisplayHDR 1000 sertifikasını almaya hak kazanmış. Bu da panelin tepe noktada 1000 nit parlaklığa ulaşabildiği anlamına geliyor. Yine Ultra HD Premium ve HDR-10 desteği de panelin diğer HDR destekleri arasında yer alıyor.

144 Hz G-Sync Ultimate

Söz konusu oyuncular olduğunda TV üreticilerinin sınıfta kaldığı nokta tazeleme hızı. Kağıt üstünde herkes uçuyor, kaçıyor, kafasına göre yazıyor da yazıyor. 600 Hz’ler, 1000 Hz’ler havada uçuşuyor. Ama iş HDMI kablosunu bağlamaya gelince 60 Hz duvarı karşınıza çıkıyor. PG65UQ, standart olarak 120 Hz bir panel ile geliyor. ASUS bu paneli 144 Hz’e overclock etmiş ve panel bu hızda sorunsuz çalışıyor. HDMI 2.0 ile bağlarsanız 4K 144 Hz alamıyorsunuz tabii ki. 120 Hz’i de ancak 4:2:0 renk profili ile almak mümkün. Bu yüzden her zaman DisplayPort tavsiye ediyoruz ki zaten bu üründe de DisplayPort 1.4 mevcut.

Panelin diğer özelliği de G-Sync Ultimate. G-Sync ile farkı ne derseniz 1000 Nit parlaklık diyebiliriz. NVIDIA bu sertifikayı G-Sync + 1000 Nit parlaklık sunan panellere veriyor. Özetle PG65UQ ekran kartınızla iletişim kurup gelen kare sayısına göre tazeleme hızını ayarlarken her 8 karede bir de içeriğe göre parlaklığı dinamik olarak ayarlayıp gerektiği yerde 1000 nit parlaklığa çıkabiliyor.

64.5“ ve 4K

Çözünürlük ve boyut bütün bu özelliklerden sonra en sona bırakabileceğimiz özellikler. Panelin kendisi diyagonal olarak 163.9cm uzunluğunda, 16:9 standardında ve 3840×2160 çözünürlükte. Görülebilir alan ise 1428.48 x 803.52 mm. ASUS her ne kadar sitesinde ekran yüzeyini mat olarak belirtse de biz ürünün tam tersi, parlak bir yüzeye sahip olduğunu gördük. Bu yanlışın düzeltileceğini umuyoruz.

Sonuç

Bütün bu özellikler çok güzel lakin odadaki fili görmemek namümkün efenim: 35.000 TL fiyat etiketi. Hepsiburada’ya giriyoruz, 65″ 4K QLED ve OLED TV’lere bakıyoruz: fiyatlar 9200 TL’den başlıyor. En pahalı ürün dahi 23.000 TL iken ASUS’un bu panel için 35.000 TL istemesi biraz garip duruyor. Bu fiyatı 144 Hz G-Sync için vermiş olacağız ki panelin FPS oyunculuğu için ideal olmadığını düşünürsek bunun da pek bir anlamı kalmıyor. Zira hiç kimse 65″ bir TV önüne oturup fare oynatamaz. Biz denedik, olmuyor. Ancak gamepad ile oyun oynayabilirsiniz. Peki, olması gereken fiyat nedir? Ürünün 15.000 TL’den pahalı olmaması gerek. Zira bu fiyatın üstüne çıktığımızda OLED alabiliyoruz. Üstelik TV üreticileri NVIDIA ile bu kadar bir araya gelmişken 2020’de gerçek G-Sync destekli, 120 Hz bir TV görmek işten bile değil. Ama ben bekleyemem, şimdiden en iyisini istiyorum diyorsanız buyurun: ROG SWIFT PG65UQ dünyanın ilk 65″ G-Sync destekli oyun ekranı olarak sizi bekliyor.