Anasayfa Haber Intel, Yarı İletken Üretiminde Samsung’u Geride Bıraktı

Intel, Yarı İletken Üretiminde Samsung’u Geride Bıraktı

Samsung, Intel’in 24 yıllık saltanatını 2017’de bellek üretiminde gerçekleşen artışla yıkmıştı. 2019’daki gelişmeler ivmeyi etkileyerek liderlik koltuğunun tekrar Intel’e kaymasına sebep oldu. DRAM ve NAND yonga fiyatlarının azalması, Samsung’u tahttan indirmeye itti.

DRAM ve NAND üreticisi olan Samsung, piyasadaki hakim pozisyonu ve yoğun talepler nedeniyle her zamankinden daha yüksek kâr elde etti. Şirket 2017’nin ilk yarısında Intel’i geride bırakarak 2018’de de ivmeyi korudu. 2018’in dördüncü çeyreğinde ise bellek talepleri normalden fazla olmaya başladı. Zorlu rakipleri karşısında rekabet etmesi gereken Samsung da her firma gibi ürünlerin elinde kalmaması için fiyat düşürmek zorunda kaldı ve üretimi yavaşlattı. Bu gelişmeler sonrasında en büyük yarı iletken üreticisi konumunda bulunan Samsung, bu unvanını kaybetti.

Yarı iletken pazarı Samsung’un en büyük gelirlerini içeren bölümünü oluşturduğundan, etki bilançoda çok net bir şekilde ortaya çıkıyor. Samsung ilk çeyrekte yarı iletken kâr oranında %60 düşüş ile üç yılın en düşük kâr oranını yakaladı. İkinci ve üçüncü çeyreğinde düşüş %56 olurken dördüncü çeyreğinde ise %53 olarak belirtiliyor.

Liderliği tekrar eline alan Intel, bu krizden etkilenmeyen nadir şirketlerden. Bunu ise bellek pazarında bulunmamasına bağlayabiliriz. Araştırma firması Gartner’e göre DRAM ve NAND yongası fiyatları 2019’da %47.4 düştü. Intel’in yarı iletken geliri 2019’da %0.7 oranında düşüş gösterirken, Samsung’un 2019 yılında gelirinin %82’sini içeren bellek gelirinde %32 düşüş yaşandı.

Bellek dışındaki ürünlerden gelir sağlamayı hedefleyen şirket, yarı iletken üretimlerini çeşitlendirmek için büyük yatırımlar yapmaya hazırlanıyor.

İlginizi çekebilir;