Anasayfa Makale 2020’de En Çok Konuşulacak Teknoloji ve Gelişmeler

2020’de En Çok Konuşulacak Teknoloji ve Gelişmeler

2010’lu yılları geride bırakırken, her alanda hayatımıza birçok yenilik geleceği söyleniyor. Teknoloji de bu alanlardan bir tanesi. Küresel olarak gelişimi ve değişimi hızla devam eden uygulama bilimi, yeni yıl itibariyle insanlığı şaşırtıcı trendlerle karşı karşıya getirecek.

2020 yılı trendlerinin içeriğini ve getirilerini sizler için derledik. İşte yeni senede çok daha fazla duyacağımız eğilimlerden bazıları.

1. Yapay Zeka

Yapay zeka kavramı iyiden iyiye hayatımıza girmiş durumda. Ancak 2020’de daha çok alana yayılacak ve uygulama alanları geliştirilecek. Öncelikle hukuk alanına ivme kazandırması beklenen yapay zeka sistemi, sektör çalışanlarının işbirlikçisi olacak. Çözülemeyen vakaları araştırma, inceleme, bulguları değerlendirme ve sunma anlamında en büyük yardımcı haline gelecek.

Şimdiye dek yapay zeka ile çalışma fırsatı yakalamış olanlar ise halinden memnun. Birleşik Krallık çalışanlarına uygulanan Gelişmiş Trendler Anket Raporu  (2019/2020) sonuçlarına göre yüzde 77 gibi yüksek bir rakamla çalışanlar robotik teknolojiyle çalıştıkları için mutlu olduklarını belirtti.

Öte yandan bir hukuk firması olan Bird & Bird’ün ortağı Simon Shooter, 2020 yılında yapay zekanın siber savaşta etkin rol oynayacağını açıkladı. Yapay zekayla birlikte siber savaşın tırmanışa geçeceği tahmin ediliyor. Şimdiden bilgisayar korsanları, şirket ve hükümet ağlarına girme, bunları kullanma konusunda otomatik araçlar deniyorlar. Bu soğuk savaş ısınmaya başladığında, yapay zeka her anlamda bir tehdit ögesi olacak.

2. Tesla Cybertruck

cybertruck ile ilgili görsel sonucu

2019’u uğurlarken lansmanı yapılan ve yaşanan sansasyonel olayla hatırlanan, ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın pick-up’ı yeni yılda aramızda olmayacak.

Lansmanında kırılmaz camları denerken, camları tuz buz olan araç, tanıtımının üzerinden bir hafta geçmeden 200 bin ön sipariş aldı. Ancak tüm bunlar Cybertruck’ı pazara çıkarmaya yeterli görülmedi. Şirket, üretimin 2021’e kadar başlamayacağı söylentilerini reddetmiyor.

3. Bulut Üzerinden Oyun

bulut oyun ile ilgili görsel sonucu

Google Stadia‘nın gecikmeleri mazur görülmüyor ve 2020 yılı ile birlikte Stadia devrinin de kapanacağı iddia ediliyor. Aynı zamanda Amazon’un bir bulut oyun hizmeti üzerine çalıştığı bilgisi de söylentiler arasında yerini aldı. Rekabet kızışırken, Cloud Gateway CEO’su Justin Day, Google Stadia’nın internetin yüksek çözünürlüklü platformlarıyla başa çıkmayacağını belirtti.

Şirketlerin tek bir bulut oyun sistemine saplanıp kalması ise artık mantıklı gelmiyor. 2020’de çoklu bulut sistemleri dijital bir dönüşüme gidecek. Teknoloji devleri kendi bulut platformlarını ve özelliklerini piyasaya sürdükçe halka açık bulut pazarı her geçen gün daha da büyümeye başlayacak. Amazon Web Services (AWS) sektöre hâkim, şirket önemli oranda düşüş gösteren bulut pazar payı gelirinin yaklaşık yüzde 40’ına sahip. Microsoft, çalışmalarıyla 2020’de Amazon’un pazar payına meydan okumaya hazırlanıyor denebilir.

4. YouTube

YouTube'un isteği, hak sahiplerinin korunmasının kendisine bırakılması!

Avrupa Birliği, 2019’un telif hakkı direktifinin ayrıntılarını incelerken Google bugüne kadarki en büyük lobi çalışmalarından birine başladı. Şirket, “yükleme filtresi” ve “bağlantı vergisi” olarak adlandırdığı taslak tasarının 13. ve 15. maddeleri olmak üzere iki öneriyi aldı. Bu direktifin kabul edilmesi durumunda, Avrupa’da YouTube sona erebilir.

Doğal olarak bu gelişme binlerce YouTuber’ı muhalefete karşı harekete geçirecektir. Söylentiler, YouTube’u ve Instagram’ı ayağa kaldırdı bile. Platform önceki günlerde sayfasında Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan yasa tasarısının içindeki 13. maddeyi, “Herkes için istenmeyen önemli sonuçlara yol açacaktır” şeklinde bir cümle ile eleştirdi.

Ülkeler yasayı onaylarsa, protestolar ve yasal zorluklar artacaktır. Ancak Google yine de kazançlı, ne de olsa telif hakkıyla korunan materyal için gerekli içerik filtrelerini oluşturmak ve lisanslamak onun elinde.

5. Apple’da İşçi Aktivizmi

Apple işçi silikon vadisi ile ilgili görsel sonucu

2019’da Google çalışanları işten haksız yere atılan arkadaşları için eylem yaptı, 2018 yılında cinsel tacize karşı “dur” dediler; Microsoft çalışanları ABD Savunma Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışmaya karşı geldi; Amazon çalışanları, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Kurumu ile çalışmaya karşı gösteri düzenledi… Peki Apple çalışanlarını hiç eylem haberlerinde gördünüz mü? Hayır. Çünkü şirket hem Donald Trump hem de Xi Jinping’e karşı daima bağlılığını sürdürdü.

Ancak yeni yılda bu baskıcı çalışma şartlarının patlak vereceği ve işçilerin eyleme gideceği vurgulanıyor. Durum böyle olursa şirket üretim anlamında zarara uğrayacak, pazarda değer kaybedecek ve oluşan olumsuz imajını düzeltmek için bir süre çabalaması gerekecek gibi gözüküyor.

6. Dört Kameralı iPhone

iphone new ile ilgili görsel sonucu

Akıllı telefon endüstrisi yıllık bazda kendini geliştirmeye devam ediyor.  Apple da bu yarışın bir parçası olacak ve zoom yönünden eksik gördüğü -şu an pazardaki en iyi akıllı telefon- iPhone 11 Pro’dan sonra dört kamerası olan bir telefon üretecek. Yeni telefonun uzaktaki büyük veya yakınlardaki küçük şeyleri çekmeyi seven kullanıcılar tarafından oldukça sevileceği düşünülüyor.

7. 5G

5g ile ilgili görsel sonucu

Bazı ülkelerde kullanımı açık olsa da 5G, 2020 yılında neredeyse global anlamda bir yayılma gösterecek. 5G destekli dijital cihazlar yeni yılda satışa sunulmaya hazır bile. Türkiye’de ise Mart ayında test edilecek olan 5G, Haziran ayında şebekelerde kullanılır duruma gelecek.

8. Reklam Her Yerde

alexa ile ilgili görsel sonucu

Artık kişisel asistanlar da reklam alacak.

Amazon ve Google gibi şirketlerin kişisel asistanları da indirimlerden payını aldı. Fiyat indirimleri, ikisinin de satışlardan önemli miktarda gelir elde etmemesi anlamına geliyordu, bu durum ise ücretli servislerin başlatılması demekti.

Ancak ücretli servislerin konuşulmamasına bakılırsa, bir reklam gelirine ihtiyaç var. Yapay zekalı kişisel asistanlar reklam almak ve vermek için en uygun seçenek gibi gözüküyor.

9. Sosyal Medya

V2 yaşa göre sosyal medya kullanımı

Son zamanlarda artan sosyal medya kullanımı ve internette fazla vakit geçirme gibi faaliyetlerin hükümetler tarafından önüne geçileceğine inanılıyor. Apple ve Google ise konunun destekçisi olduğunu, 2018’de kullanıcıların ekran karşısında geçirdikleri zamanı istatistikleyen cihazları ile duyurmuştu.

Sosyal medya kullanımı bu kez kanunnamelerle durdurulabilir. Çin’de başlayan çocukların internette gezinme süresi kısıtlamaları buna bir örnek olarak gösterilebilir.

10. Uzayda Birkaç Günlük Tatil

uzaya yolculuk ile ilgili görsel sonucu

Uzay Teknolojisi Dergisi’nin editörlerinden Guy Norris’e göre 2020, uzay yolculuklarında oyunun kurallarını değiştiren bir yıl olabilir. Bu yılın göstergesi yüksek ihtimalleri şöyle: ABD’nin inşa ettiği iki uzay gemisi mürettebat taşımaya başlayacak. Böylece Boeing’in CST-100 Starliner isimli, yörüngeye yedi astronot götürme kapasitesine sahip gemisi 2020’de insanlı ilk uçuşunu yapabilecek.

2020’nin başlarında SpaceX Dragon kapsülü bazı testlerden geçirilecek ve sonuçlar olumlu olursa o da mürettebatlı bir yolculuk için hazır halde olacak.

2020’de, Dünya’ya çok uzak olmayan bazı noktalara seyahat için tasarlanan sistemler de var. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahipliğini yaptığı Blue Origin, New Shepard isimli roketine turist almaya başlayabilir.

Virgin Galactic de, şirketin kurucusu Richard Branson, 2020’de uzaya yolcu taşıyabilir. Virgin Galactic’le uçuş yapmak için 600’den fazla kişinin şimdiden depozitlerini yatırdığı biliniyor. Bilet fiyatları ise 250 bin dolar.

Uzun zamandır beklenen uzay teknolojilerinin yeni yılda hayat bulması beklenenler arasında.