Anasayfa Video ASUS ROG Strix 650W Modüler Güç Kaynağı İncelemesi

ASUS ROG Strix 650W Modüler Güç Kaynağı İncelemesi

ASUS’un modüler güç kaynağı ROG Strix 650W modelini inceliyoruz.

80 plus gold sertifikası ve özelleştirilebilir dış görünüşü ve 10 yıla kadar garanti süresi bu güç kaynağının öne çıkan özellikleri arasında. Fiyatına baktığımızda ise rakiplerinin biraz üzerinde olduğunu görüyoruz. Peki bu fiyat farkına değer mi, işte bu incelememizde bu sorunun cevabını arıyoruz.

Soğutucu Ve Fan Tasarımı

Güç kaynağına baktığımızda ilk gördüğümüz farklı fan ızgarası tasarımı ve aşırı eğimli fan bıçakları oluyor. Asus bu fan tasarımına Axial-Tech adını vermiş ve hali hazırda ekran kartlarında da kullanıyor. Bu tasarım daha küçük bir fan göbeği ve aşağı doğru hava basıncını artıran uzun kanatlar içeriyor.

Güç kaynağının arkasındaki bir tuşla aktif hale getirebileceğiniz “0 db” teknolojisi bu modelde mevcut. Aktif hale getirdiğinizde, eğer sistem güç kaynağının sağlayabileceği yükün %40 veya altında güç tüketirse fan duruyor. Tüketim %40’ın üzerine çıkar çıkmaz fan yeniden çalışmaya başlıyor.

Soğutmayla ilgili olarak güç kaynağının tek özelliği bu değil. İçini açıp baktığımızda kullanılan alüminyum soğutucu blokların kalın ve büyük olduğunu görüyoruz. Bu da %40 sistem yükünü pasif soğutmayla idare edebilmesini sağlıyor.

Kutu İçeriği Ve Parçalar

Güç kaynağının kutusunu açtığımızda, dış görünüşü özelleştirmek için mıknatıslı dekoratif parçalar konulduğunu gördük. ASUS bu ürünü ROG ekosistemi içinde pazarlıyor. Bu dekoratif parçalar arasında mıknatıslı gümüş ROG logosu, 3 adet sticker ve yan yüzeylere koyabileceğiniz büyük mıknatıslı parçalar var. Kutuya ayrıca rahat kablo yönetimi için birçok cırt cırtlı kablo bağı dahil edilmiş.

Güç kaynağının modüler olduğundan, kabloları ayrı bir bez torba içinde geliyor. Bu torbada 1 adet 24 pinli anakart güç kablosu, 2 adet 8 pinli işlemci güç kablosu, 4 adet 6+2 pci-express güç kablosu, 8 adet sata ve 3 adet molex kablosu mevcut. Üst seviye bir sistemin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak miktarda kablo var.

Güç kaynağının modüler olması sayesinde sadece istediğiniz kabloları takıyor, ihtiyacınız olmayanları kutusunda saklıyorsunuz. Gerçi eğer güç kaynağı kablosu gizleyicili bir kasanız varsa çok da bir problem teşkil etmeyecektir bu kablolar.

Büyük kasalara sahip olanlar için hemen kablo uzunluklarını da verelim. Anakart güç kablosu 61 cm, CPU güç kabloları 1 metre ve PCI-Express güç kabloları 67.5 cm uzunluğunda.

CPU ve PCI-Express kablolarının bir diğer hoşa giden özelliği de uçlarında kapasitör barındırmaları. Bu sayede oluşabilecek dalgalanmalar minimuma indirgeniyor ve bileşenlere sağlıklı güç iletimi sağlanıyor. Hız aşırtmada bunun farkını fazlasıyla hissettik.

Enerji Verimliliği

Tek 12v hattına sahip olan ROG Strix 650W’ın güç dağılım tablosuna baktığımızda, 12v hattına 54 amper sağlandığını görmekteyiz. 3.3 ve 5v hatlarına da 20’şer amper sağlanıyor. Tekli 12v hattı, sistem kararlılığı ve günümüz sistem bileşenlerinin yüksek güç ihtiyaçları düşünüldüğünde en sağlıklı seçenek.

80 Plus Gold verimliliğine sahip olan güç kaynağı, uzun vadede elektrik sağlaması açısından da için iyi bir yatırım. Özellikle bilgisayarınız sürekli açıksa ve yoğun çalışıyorsa, bunun faydasını göreceksiniz. Asus bunu güç kaynağında Japon kapasitörler ve diğer yüksek kaliteli bileşenleri tercih ederek mümkün kılmış.

Bunun dışında endüstri standardı haline gelen akım koruma sistemlerinin hepsi ROG Strix 650W modelinde yer alıyor. Aşırı gerilim, aşırı voltaj, aşırı güç çekme ve kısa devre korumaları bunlara dahil. Bu da bilgisayarın diğer parçalarını elektrik dalgalanmalarına bağlı oluşabilen arızalara karşı korumanıza imkan sağlıyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Asus ROG Strix 650W güç kaynağı, bilgisayarına kaliteli bir güç kaynağı takmak ve bu açıdan içinin rahat olmasını isteyen kullanıcılara yönelik tasarlanmış. Anakart ve ekran kartı gibi birçok sistem bileşenlerini Republic of Gamers ürün gamından alanların, bu markaya güvenenlerin bunu gururla gösterebilmeleri için de özenle tasarlanmış.

Peki bu güç kaynağının fiyatının çok daha altında kaliteli güç kaynağı bulamaz mıyız? Elbette bulabiliriz, eğer sisteminizin görünüşü ve marka uyumluluğu önemli değilse, Asus ROG Strix 650W’dan daha ucuz güç kaynakları da mevcut. Ancak eğer bütçeniz izin veriyorsa ve ROG temalı bir sistem de topluyorsanız, Asus ROG Strix 650W kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir güç kaynağı olacaktır.