Anasayfa Haber Google En Büyük Beyin Bağlantı Haritasını Çıkardı

Google En Büyük Beyin Bağlantı Haritasını Çıkardı

Google En Büyük Yüksek Çözünürlüklü Beyin Bağlantısı Haritası

Google ve Janelia Araştırma Kampüsü bugüne kadarki en büyük yüksek çözünürlüklü beyin bağlantısı haritası ile teknik bir ilerlemenin göstergesi.

Google ve Janelia Araştırma Kampüsü bilim insanları, herhangi bir hayvandaki beyin bağlantısının bugüne kadarki en büyük yüksek çözünürlüklü haritasını yayınladı. 3 boyutlu model, bir meyve sineğinin beynindeki 25 bin nöronu bağlayan 20 milyon sinir kavşağını (sinaps) gözler önüne seriyor.

Konnektomi alanı için bir mihenk taşı olduğunun altı çizilen model için beynin fiziksel yollarını haritalamak için detaylı görüntüleme teknikleri kullanılmış. Beynin içerdiği tüm nöronları ve sinir yollarını gösteren diyagram olarak anılan bu connectome harita, meyve sineğinin beyninin yaklaşık üçte birini kapsıyor. Bugüne kadar sadece yuvarlak solucan (C. Elegans) beyni tamamen bu şekilde haritalandırılmıştı.

Google ve Janelia Araştırma Kampüsü ekibi tarafından üretilen 3 boyutlu harita, teknik bir ilerlemenin göstergesi. Haritanın hem otomatikleştirilmiş yöntemlerin hem de insan emeği sonucunda ortaya konmuş bir ürün olduğu vurgulanıyor.

İlk olarak meyve sineğinin beyni 20 mikron kalınlığında yani insan saçının üçte biri boyutundaki parçalara bölünmüş. Daha sonra bu kesikler tarama yapan elektron mikroskobunun elektron akışları ile görüntülenmiş. Ortaya çıkan verinin ise 50 trilyon 3 boyutlu piksel veya voksel olduğu ve bir algoritma ile işlendiği paylaşılıyor. Ayrıca, Google’ın algoritmik yeteneğine rağmen, yazılımın çalışmasını kontrol etmek içinse yine de önemli ölçüde insan emeği gerekmiş. Janelia’daki bilim adamlarının sanal haritayı ve özel 3 boyutlu düzenleme yazılımını kullanarak 20 milyon kimyasal sinapstan her birinin rotasını doğrulayarak 3 boyutlu haritayı “denetlemesi” için 2 yıl ve 100 binlerce saat sürmüş.

Son olarak, meyve sineğinin beyninin 100 bin nöron, insan beyninin ise 86 milyar nörön barındırdığını da belirtelim. Bu anlamda insan beyni için böyle bir harita oluşturmaktan daha oldukça uzak olduğumuzu söyleyebiliriz.

Haritayı detaylı olarak incelemek ve indirmek isteyenler ise bu adresi ziyaret edebilir.

İlginizi çekebilir: Mojo Vision Akıllı Kontakt Lens 14.000 PPI Ekran İle Gelecek