Anasayfa Video ViewSonic X10-4K LED Projeksiyon İncelemesi

ViewSonic X10-4K LED Projeksiyon İncelemesi

Yeni nesil LED projeksiyon teknolojisi kullanan 4K çözünürlüklü ViewSonic X10-4K modelini sizler için inceledik.

ViewSonic X10-4K modeli, kutu tasarımından kuruluma kadar klasik projeksiyonlardan olmadığını belli ediyor. IF tasarım ödüllü bu projeksiyon oldukça lüks bir tasarıma sahip. Türkiye’de inceleme tarihinde 10.000 TL piyasa fiyatı vardı. Ancak bu fiyata değen özellikler sunuyor.

DLP LED Görüntü Teknolojisi

Bu modelde kullanılan LED lamba, sıradan ve markasız LED’lerden değil, DLP LED adlı yeni nesil bir teknoloji. Bu teknoloji ile birlikte RGBB renk tekerleği kullanılıyor. Özetle tekerde ek bir mavi ışık var ve bu sayede parlaklık seviyesi, aynı zamanda kontrast yani karşıtlık çok daha üst bir seviyeye çıkıyor. Renk kalitesinde çok büyük bir gelişme var. Öngörülen 30.000 saat lamba ömrü de özellikle dikkat çekici bir özellik.

Rec.709 renk standardının %125 oranında geniş renk uzayını kapsayan X10-4K modeli, ev sinemasında daha canlı ve sinematik. DCI-P3 renk gamutunun ise yüzde 83’ü kapsanıyor. Kullanırken yeni nesil LED’in çok daha canlı bir görüntü verdiğini doğruladık. İkinci nesil 0.47 inç Texas Instruments DLP yongası çok başarılı çalışıyor. Görüntünün çevresindeki ek karanlık bant burada daha az belirgin.

Projektörün parlaklık seviyesi gayet iyi ve aydınlık ortamlarda da izlenebiliyor. Ancak sinema deneyimi daha ziyade loş ışıkta öne çıkıyor. Bu tarz projeksiyonlar karanlık bir odaya giren kişi tarafından kolayca dev ekran bir TV olarak algılanabiliyor.

HDR10 ile yüksek dinamik aralık içerik görüntülenebildiğini gibi, 1080p çözünürlükte 3D videolar da izleyebiliyorsunuz. 3D bizce pek önemli olmasa da 3D film koleksiyonu olanlar ve sevenler için bu seçeneklerinin olması güzel. Ancak 3D testi yapmadığımızı hatırlatalım. HDR ise genellikle projeksiyonların güçlü yanı değil. Üst seviyede HDR deneyimi saplama konusunda halen OLED panelli TV’ler daha avantajlı.

Ses Kalitesi

Bu modelde ses üretimi Harman/Kardon ses sistemi ile sağlanıyor. Bu ses sistemi cihazı Bluetooth bağlantısı üzerinden hoparlör olarak kullanmanıza da imkan veriyor. 8 Watt gücünde bir çift sürücüsü var. Telefonunuzdan Spotify ya da YouTube’un sesini X10-4K’ya verebilir, ek bir Bluetooth hoparlöre ihtiyaç duymadan kaliteli ses elde edebilirsiniz. Deneyip sesinden memnun kaldık, hem film izlerken, hem müzik dinlerken kullanışlı bir özellik.

Kurulum Ve Kullanım Tecrübesi

Bu model 0.8 kısa atım oranına sahip olduğu için rahatlıkla masa ve sehpa üzerinden kullanılabiliyor. Bu da birden çok odada kullanabileceğiniz bir cihaz yapıyor X10-4K’yı. Tasarımı kolay taşımak için bir kol içeriyor. Kasasının metal yapısı ve deri kaplama yüzeyleri sayesinde rahatça sergilenecek bir projeksiyon cihazı olmuş.

Kurulum ise çok basit zira otomatik odak ve Keystone, yani köşe düzeltme özellikleri var. Koyup açtığınızda hemen izlenebilir hale geliyor, taşıyınca ayarlarla uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. 212 cm mesafeden maksimum 120 inç olan ekran boyutunu elde edebiliyorsunuz. İki kademeli ayak ayarı ile düz, 115 derece yada 130 derece olacak şekilde 15’er derecelik iki ayar seviyesi var.

Taşınabilir kullanımın risklerinden biri de evcil hayvanların ya da çocukların projektörün parlak ışığına doğrudan gözlerini dikip bakması ihtimalidir. Bu yüzden ViewSonic bu modelde bir göz koruma teknolojisi kullanmış, lambanın önüne biri dikildiğinde ışık otomatik olarak kesiliyor. Bu koruma mesafesi de ayarlar altından değiştirilebiliyor.

Projeksiyonun algılanan parlaklığı 2400 lümen. Ancak bu model farklı bir LED ve ekstra mavi ışık ile daha yüksek renk değerleri sağlayabildiği için, ölçüm yöntemi de klasik projektörlerden farklı. Algılanan parlaklık seviyesi ölçümü kullanılıyor. ANSI lümen cinsinden ölçerseniz, düz ışık kaynağı gücü 1000 ANSI lümen.

Donanım Özellikleri ve Bağlantılar

Dahili WiFi ve Bluetooth sayesinde kablosuz cihazları bağlamak çok kolay. 4 Çekirdekli bir işlemci, 2 GB RAM ve 16 Gb dahili depolama ile donanım özellikleri de klasik projeksiyonların ötesinde.

Arka kısımda güç bağlantısı, optik ses, 2 x HDMI 2.0, Micro SD, USB 2.0 ve USB 3.0 portları, 3.5 mm ses giriş ve çıkış portları, USB Type-C, ethernet, IR bağlantıları var. Özellikle çift HDMI 2.0 olması yanında, yeni nesil portlardan Type-C’nin de dahil edilmesi çok iyi olmuş. Type-C üzerinden görüntü verebilen mobil cihazlardan ince kablo sayesinde aktarım yapabilmek çok kullanışlı bir seçenek. HDMI portları HDCP 2.2 destekliyor ancak ARC desteklemiyor.

Kablosuz görüntü aktarımı sunum, slayt gösterisi ve genel olarak internet içeriği için uygun. YouTube ve medya oynatıcılardan kaliteli gösterim sağlayabiliyorsunuz. Ancak kendi içerisinde de uygulamaları var, yani bir akıllı TV gibi çalışabiliyor. Fakat mesela Netflix kendi iç uygulamasından yüksek çözünürlüklü aktarım yapılamıyor. Cihaz teknik olarak bunu yapabilecek kapasitede, ancak Netflix sertifikasyonu ve yazılım onayı ayrı bir süreç. Netflix sizin için kritikse cihazı tam bir akıllı TV gibi kullanmak için tavsiyemiz kablolu bağlantı ya da iç uygulaması dışında bir kaynaktan görüntü aktarımı için Chromecast, Apple TV gibi seçenekler kullanmanız.

Kablosuz bağlantıda en büyük avantajlarından biri ise sadece 2.5 GHz değil, 5 GHz bandından da bağlanabilmesi. Böylece 2.4 GHz trafiğin yoğun olduğu ortamlarda, 5 GHz bandı üzerinden sorunsuz aktarım yapabiliyorsunuz.

ViewSonic’in yeni nesil LED ürün ailesi önümüzdeki yıl daha da genişleyecek. 20 santim mesafeden 100 inçlik ekran yansıtabilen ya da kurumsal kullanıma odaklanan X10 sürümleri de yolda. Ayrıca yeni taşınabilir LED projeksiyonlarda kablosuz bağlantı geliştiriliyor ve cihazlar Smart, yani akıllı projeksiyona doğru gelişiyor.

Teknik Özellikler:

Projeksiyon Sistemi: 0.47 inç 4K-UHD
Gerçek Çözünürlük: 3840×2160
Parlaklık (LED Lümen): 2400 LED Lümen
Kontrast Oranı: 3.000.000:1
Ekran Rengi: 1,07 Milyar Renk
Işık Kaynağı Türü: LED
Işık Kaynağı Ömrü (Normal): 30.000 saate kadar
Lamba Watt: RGBB LED
Lens: F=1.8, f=8.5mm
Projeksiyon Ofseti: %100+/-%5
Atım Oranı: 0.8
Görsel Boyutu: 30″ – 200″
Atım Mesafesi: 0.5-3.5m (100″@1.77m)
Keystone: +/- 40° (Dikey)
Optik Zoom: Sabit
Duyulabilen Gürültü (Normal): 30dB
Duyulabilen Gürültü (Eco): 26dB
Yerel Depolama: Toplam 16GB
(12GB mevcut depolama)
Giriş Gecikmesi: TBD
Çözünürlük Desteği: VGA(640 x 480) ila
4K(3840 x 2160)
HDTV Uyumluluğu: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p, 2160P
Yatay Frekans: 30K~97KHz
Dikey Tarama Oranı: 24~85Hz

Ses girişi (3.5mm): 1
HDMI: 2x (HDMI 2.0, HDCP 1.4/2.2)
SD Kart: Micro SD (64GB, SDXC)
USB Type C: 1 (5V/ 2A)
USB Type A: 2x (USB 3.0 Okuyucu x1, USB 2.0 Okuyucu x1, güç ile paylaşım)
RJ45 Girişi: 1 (İnternet & Alexa kontrolü)
Wifi Girişi: 1 (5Gn)
Bluetooth Girişi: 1 (BT4.0 / ses girişi)

Ses çıkışı (3.5mm): 1
S/PDIF: 1
Hoparlör: 2x 8W Küp
USB Type A (Güç): 2x (USB 3.0 – 5V/ 2A, USB2.0 – 5V/ 1.5A, Okuyucu ile paylaşım)

Sonuç Değerlendirmesi

ViewSonic firması X10-4K modeliyle Smart LED projeksiyon alanında ciddi olduğunu gösteriyor. Özellikleri kadar tasarımı da güzel olan bu cihaz, sabit projeksiyon kurulumuyla yetinmek istemeyen, farklı yerlerde yüksek kaliteli sinematik projeksiyon gösterimi elde etmek isteyenler için ideal. Alexa ülkemizde olmasa da, Google Asistan ile sesli komut desteği sunması ve farklı bağlantı seçenekleri ile çok esnek bir projeksiyon.

Elbette taşınabilir projeksiyonda pek çok ucuz seçenek de var. Ancak yeni nesil ek mavi ışık sunan DLP LED, görüntü kalitesinde farkını gösteriyor. Hem görüntü, hem ses kalitesi sizin için çok önemliyse ve bir cihazı birden çok yerde kullanmak istiyorsanız, X10-4K bütün bunları karşılamayı başarıyor.

Ayrıca her ne kadar tasarımı bu yönde yapılmış olmasa da, oyunculuk için de oldukça uygun bir projeksiyon cihazı. Tepki süresi hızlı ve oyunlarda kontrollerde klasik sinema projektörlerinin aksine büyük bir gecikme hissi yok. 140 Watt ortalama güç tüketimi ise yine klasik 4K projektörlere göre uzun vade maliyetini dengeleyen iyi bir değer.

Tek salonda sabit kurulum için ViewSonic’in daha iri seçenekleri daha uygun olsa da, X10-4K hayat tarzı ürünler arasında üst seviye görüntü ve ses kalitesi yanı sıra esnek işlevselliği ile de beğenimizi kazandı.

Artılar: Tasarım, görüntü ve ses kalitesi, taşınabilirlik, kısa atım mesafesi, otomatik kurulum, kablosuz ve kablolu bağlantı seçenekleri, kablosuz hoparlör olarak da kullanım imkanı, Google Asistan desteği, güvenlik özelliği, yüksek lamba ömrü, düşük fan sesi, düşük tepki süresi ile oyunlara uygunluk.

Eksiler: Kendi iç uygulamalarının daha da gelişmesi gerekiyor, 300 inç değil 200 inç ideal perde boyutu var.