Anasayfa Haber Yeni Güç Kaynağı Standardı ATX12VO Bu Yıl Tanıtılacak

Yeni Güç Kaynağı Standardı ATX12VO Bu Yıl Tanıtılacak

Intel’in yeni ATX12VO PSU standardı ilk olarak hazır PC’lerde kullanılmaya başlanacak.

Önümüzdeki yıllarda güç kaynağı endüstrisinde yeni hareketlilikler olacak gibi görünüyor. Intel, tamamen 12 volta dayanan yeni bir PSU standardı üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Yeni standartta, sadece 10 pinli ATX konnektörü ve birincil voltajı 12 volt olan yeni bir güç kaynağı ön plana çıkıyor. CES 2020’de FSP standında 24 pinli ATX yerine 10 pinli bağlantı bulunan PSU göze çarpmıştı. FSP500-30AKB’nin, Intel tarafından sunulan ve “ATX12VO” olarak adlandırılan saf 12 volt güç kaynağı standardının bir örneği olduğu ortaya çıktı.

Günümüzdeki güç kaynakları 3.3, 5 ve 12 volt kanallara sahip ancak PC’ler ekran kartı ve işlemci gibi birçok bileşende 12 volt beslemesini kullanıyor. Bunun yanında USB sürücüsü, HDD veya SSD’lere geldiğimizde 3.3 veya 5 volt güç sağlanıyor.

Intel tarafından geliştirilen ATX12VO standardında ise sadece 12 voltluk bir bağlantı sunulacak.

Peki 3.3 veya 5V güç gerektiren aygıtların çalışmasında bir problem yaşanacak mı?

Bu konuyla ilgili ise gelecekteki anakartların DC-DC dönüşümü ile 12 voltun gerekli diğer voltajlara dönüştürülmesinden sorumlu olacağı söyleniyor. Böylelikle ATX anakart bağlantısında çok daha az kabloya ihtiyaç duyuluyor ve ATX12VO’nun bu bağlamda yalnızca 10 kablosu mevcut.

Sonuç olarak PSU’dan gelen tüm kabloların 12v tabanlı olacağını belirtelim. Intel yeni standardı olan ATX12VO’nun tüm teknik özelliklerini bu yıl açıklayacak. Yeni standardın tüketici pazarına girmesi ise yıllar alabilir.

İlginizi çekebilir: