Anasayfa Haber Toshiba, Standart Donanım İle Kuantum Bilgisayarlara Meydan Okuyor

Toshiba, Standart Donanım İle Kuantum Bilgisayarlara Meydan Okuyor

Toshiba Algoritması

Toshiba’nın Simüle Edilmiş Çatallanma Algoritması mevcut silikon tabanlı donanımlar ile harikalar yaratıyor.

Toshiba, yıllar içerisinde mükemmelleştirdikleri yeni bir algoritmanın, piyasa verilerini dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarında kullanılanlardan çok daha hızlı ve verimli bir şekilde analiz edebildiğini iddia ediyor. Simüle Edilmiş Çatallanma Algoritması olarak anılan algoritmanın büyük ölçekli kombinatoryal optimizasyon problemleri için doğruya yakın çözümler bulmak amacıyla kullanılacak kadar iyi olduğu vurgulanıyor. Başka bir deyişle algoritma karmaşık bir problem için birçok olası çözümden bir çözüm üretebilir.

Algoritmanın mucidi Hayato Goto, algoritmanın kuantum bilgisayarların birçok olasılıkla verimli bir şekilde taranabilmesinden ilham aldığını paylaşıyor. Simüle Edilmiş Çatallanma Algoritması üzerine çalışmalar 2015 yılında başlamış. Süreçte Goto, 100.000 değişkenli karmaşık bir sisteme yeni girdiler eklemenin nispeten küçük bir hesaplama maliyeti ile saniyeler içinde çözülmesini kolaylaştırdığını fark etmiş.

Toshiba’nın yeni algoritmasının standart masaüstü bilgisayarlarda kullanılabilir olması da dikkat çekici. Geçtiğimiz yıl şirket algoritmasının bir tanıtımını yapmıştı. Simüle Edilmiş Çatallanma Algoritması, 50 mikrosaniyede 2.000 bağlantılı değişkenli bir optimizasyon problemi için son derece hassas çözümler alabileceğini göstermişti. Bunun lazer tabanlı kuantum bilgisayarlardan 10 kat daha hızlı olduğunun özellikle altını çizmek gerekiyor. Algoritmanın oldukça ölçeklenebilir olduğu ve işlemci kümelerinde veya Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri (FPGA) çalışabileceği de bilgiler arasında. Bunu ise bir diğer Toshiba araştırmacısı olan Kosuke Tatsumura başarmış.

Microsoft, Google, IBM gibi şirketler gerçekten uygulanabilir bir ticari kuantum sistem konusunda ilk olmak için yarışırken, Goto ve Tatsumura’nın klasik algoritmaları geliştirmeye çalışması fark yaratmış durumda.

Toshiba, döviz ticareti ve sürekli portföy ayarlamaları gibi finansal işlemleri optimize etmek için algoritmasını kullanmayı umuyor. Ayrıca algoritma teslimat hizmetleri ve moleküler hassas ilaç geliştirme için etkili yolları hesaplamak için çok iyi kullanılabilir.

İlginizi çekebilir: 2020’de En Çok Konuşulacak Teknoloji ve Gelişmeler