Anasayfa Haber 3 Bin Yıllık Mumyanın Ses Telleri 3 Boyutlu Yazıcıyla Kopyalandı

3 Bin Yıllık Mumyanın Ses Telleri 3 Boyutlu Yazıcıyla Kopyalandı

Bilim insanları, 3 bin yıl öncesine dayanan Mısırlı bir rahibin mumyasını, yapay ses telleriyle konuşturmayı başardı.

Antik Mısır’da milattan önce 11. yüzyılın başlarında firavun 11. Ramses’in yönetimi sırasında rahiplik yaptığı belirtilen Nesyamun’un sesi İngiltere’de bilim insanları tarafından üç boyutlu yazıcıyla kopyalandı. Bu sayede mumya 3 bin yıl sonra tekrar hayata döndürüldü.

Araştırmacılar, Nesyamun’un mumyalanmış vücudunun iyi korunmuş olduğuna dikkat çekti ve böyle bir çalışmanın ancak sağlam bir mumyada gerçekleşebileceğini söyledi. Çünkü ses yolunu kopyalayabilmek için yumuşak dokunun zedelenmemiş olması gerekiyor.

3 bin yıl sonra ilk kez konuşan mumya, şimdilik “e” harfine benzer, uzatmalı bir ses çıkardı. İlerleyen dönemlerde bilgisayar programları aracılığıyla, Nesyamun’un sesinden tüm cümleleri elde edilmesi hedefleniyor.

Nesyamun’un sesini dinlemek isteyenler için:

Araştırma, ölü bir insanın sesinin ilk kez bilim aracılığıyla hayata döndürülmüş olması açısından önemli bir adım olarak sayılıyor.

Mısırlıların vasiyeti gerçek oldu

York Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Joann Fletcher, “Her Mısırlı ölümünden sonra ruhunun konuşabilmesini umuyordu. Mısır inancına göre ölüp de tanrıların yanına gittiğinde iyi bir hayat yaşadığını, günah işlemediğini itiraf edebilmeliydi. Ancak tanrılar izin verirse ruh sonsuzluğa geçebilirdi, aksi takdirde kalıcı ölüm olurdu” ifadeleriyle o dönemde sese verilen önemi anlattı.

İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları Stresin Saçları Neden Beyazlattığını Açıkladı