Anasayfa Makale Uçakta İniş Öncesi Pencere Güneşlikleri Neden Açılır?

Uçakta İniş Öncesi Pencere Güneşlikleri Neden Açılır?

Uçakta iniş öncesi pencere güneşliklerinin neden açıldığını bu yazımızda sizlere anlatıyoruz.

Eğer sık uçan bir yolcuysanız, muhtemelen bir kabin ekibi görevlisinin “İnişten önce, lütfen pencere güneşliklerinizin kaldırıldığından emin olun” dediğini duymuşsunuzdur. Peki bu neden gereklidir?

Uçak inerken size güzel bir görüntü sunmak akla ilk gelen sebep olsa da bu sadece ek bir avantajdır. Uçuşlarda yapmamız gereken birçok şeyde olduğu gibi, bu da aslında güvenlik amacıyla yapılıyor.  Her şeyden önce, güneşlikleri açmak gözlerinizin dışarıdaki ışık seviyesine uyum sağlaması için size zaman verecektir. Eğer bu bir gündüz uçuşuysa, karanlık bir kabinden parlak güneş ışığına geçildiğinde gözlerinizi kırpmayacaksınız ve eğer bir gece uçuşuysa da daha iyi görebileceksiniz. (Eğer merak ediyorsanız, kabin ışıklarının gece saatlerinde iniş yapmadan önce karartılmış olmasının nedeni de budur.)

İkinci olarak, güneşliğin açılması kabin ekibinin dışarıyı görmesine yardımcı olur. Sadece gözlerin ışık seviyesine uyum sağlaması için değil, aynı zamanda uçağın dışında neler olup bittiğine dair genel bir görünüşe sahip olunması için de faydalıdır. Çoğunlukla, kabin ekibinin koltukları arkaya dönüktür ve bir tür olay olması durumunda, hızlı bir göz atmak için bu faydalı olacaktır.

Güneşlikleri açmak acil bir durumda yardımcı olur mu?

Uçaklar, gerektiğinde uçaktaki herkesi 90 saniyenin altında bir sürede uçaktan dışarı çıkarmak için tasarlanmış ve kabin ekibi de buna göre eğitilmiştir. Eğitim boyunca mürettebat, uçak dışında neler olup bittiğini ve uçağın güvenliğini değerlendirmeyi öğrenir. Uçuş ekibinin pencerelerden dışarıyı görebilmeleri gerekir. Yolcular, bir şeyler yanlış görünmesi durumunda kabin ekibi için ekstra gözlerdir. Bu yüzden bir terslik fark ettiğinizde soru sormaktan asla çekinmemelisiniz.

Güneşliği açık tutmak, bazı nadir durumlarda acil servis ekibinin uçağa gelip içeriyi hızlı ve kolay bir şekilde görebilecekleri anlamına gelir. Ve elbette, kabine daha fazla ışık girmesi duman varsa kolay fark edilebilmesini sağlar. Ayrıca, uçaktan hızlı bir şekilde çıkmanız gerektiğinde ışık; sizin ve çevrenizdeki herkes için bunu daha güvenli hale getirir.

Ayrıca güneşlikleri açmanın bazı ekstra avantajları da vardır. Uçağın bir sonraki uçuşuna hazırlanma zamanı geldiğinde, tüm pencerelerin açık olması kanat kontrollerinin daha kolay yapılabileceği anlamına gelir. (Kışın buz olup olmadığı ya da hatalı görünen herhangi bir şeyin varlığı kontrol edilir.) Güvenlik dışında, güneşliklerin açık olması, özel temizlik ekibinin veya uçuş görevlilerinin pencereleri temizlemesini daha kolay hale getirir.