Anasayfa Haber Safari Flash Desteği Sona Eriyor

Safari Flash Desteği Sona Eriyor

Adoble Flash desteği Safari tarayıcısında yeni güncellemeyle son buluyor. Farklı tarayıcılar da bu yönde adımlar atmaya devam edecek.

Adobe Flash platformu bir zamanlar tarayıcıda oynatılabilen basit oyunlar, animasyonlar ve medyalar için kullanıldı. Ancak Flash, birçok güvenlik açığının yanı sıra kimlik avı için de kullanıldı. Eski Apple CEO’su Steve Jobs, yazılımın 2010 yılında zamanının en kötü güvenlik sorunlarına sahip olduğunu belirtmişti.

Adobe, Flash’ın birçok işlevselliğinin yerini alan HTML5 standardının benimsenmesiyle Flash yazılımını rafa kaldırmaya karar verdi. Şirket, başlangıçta 2020’nin sonuna kadar ürün desteğini aşamalı olarak kaldırmaya söz vermişti ve tarayıcı üreticileri de bu yönde hareket etti.

Apple, en son Safari güncellemesinin notlarını yayınladı. Tarayıcı birçok değişiklikle birlikte geliyor, en önemli nokta ise Adobe Flash desteğinin kaldırılması. Destek web tarayıcısının masaüstü sürümünde bile indirilebilen bir uzantıyla sınırlıydı. Yeni güncelleme ile Flash desteği tamamen sona erdi ve eklentinin kullanılması da engellenmiş oldu.

Safari’nin bir sonraki sürümü resmi olarak ne zaman yayınlayacağı belli değil. Adobe Flash Microsoft Edge ve Google Chrome gibi tarayıcılarda bir süre için varsayılan olarak devre dışı bırakıldı. Ancak her iki şirket de yıl sonuna kadar ürünü tamamen kaldırma konusunda benzer bir söz veriyor. Görünen o ki Adobe Flash tarihin tozlu sayfalarında yerini alacak.

İlginizi çekebilir: 2019’un En Yaygın macOS Tehdidi Shlayer Oldu