Anasayfa Haber Avast, Kullanıcı Verilerini Toplayarak Şirketlere Satıyor

Avast, Kullanıcı Verilerini Toplayarak Şirketlere Satıyor

Avast’ın kullanıcı verilerini toplayarak Google, Microsoft ve Pepsi gibi şirketlere sattığı öne sürüldü.

Çoğu kişi bilgisayar ve mobil cihaz kullanırken anti virüs yazılımı kullanıyor. Bununla birlikte, ücretsiz anti virüs yazılımları, göz atma geçmişinizi ve diğer ayrıntıları biriktirerek bunları üçüncü taraflara satabiliyor. Bunu yaklaşık 400 milyon kişinin gizliliğini riske atan Avast gibi popüler şirketler bile yapabiliyor.

Vice ve PCMag’in sızdırılmış sözleşmeleri ve diğer şirket belgelerini içeren ortak soruşturmasına göre, Avast ve AVG iştiraki, dağıttıkları ücretsiz yazılımı kullanırken kullanıcıların çevrimiçi ortamda neler yaptığını takip ediyor. Yazılım Amazon, Google, Netflix ve Walmart dahil 150’den fazla siteden 1.600 kategoride her bir aramayı, tıklamayı ve satın almayı izliyor. Ayrıca Avast’ın ücretsiz antivirüsünün yüklenmesi, otomatik olarak internet etkinliğiniz hakkında bilgi toplayan ve bu bilgileri Jumpshot’a gönderen bir tarayıcı uzantısı ekliyor.

Görünüşe göre Avast, veri toplama için Google ve Google Haritalar’da yapılan aramalar, YouTube videoları, LinkedIn hareketleri ve hatta kullanıcıların PornHub’da görüntülediklerini dahi takip ediyor. Bu bilgiler ise Jumpshot’ın Google, Microsoft, Pepsi, Sephora, Home Depot, Yelp, Intuit gibi birçok müşteriye gönderiliyor.

Avast kişisel kimlik, telefon numaraları veya e-posta gibi hassas bilgileri takip etmediğini söylüyor. Şirket ayrıca, Temmuz 2019 itibariyle antivirüsümüzün tüm yeni indirmeleri için açık bir katılım tercihini uygulamaya başlamıştık. Şimdi mevcut ücretsiz kullanıcılarımızdan katılma veya katılmama seçimi yapmalarını da istiyoruz ve bu süreç şubat 2020’de tamamlanacak.” şeklinde açıklama yaptı.

Avast’ı bu güne kadar milyonlarca farklı kişi kullanmıştır. Şirketin güvenlik endüstrisine önemli katkıları olduğunu söyleyebiliriz, ancak söz konusu gizlilik uygulamaları olduğunda işler değişiyor.

İlginizi çekebilir: Facebook, Konum Özelliklerini Devre Dışı Bıraksanız Bile Sizi İzliyor