Anasayfa Haber Soğumak İçin İnsan Gibi Terleyen Robot Parmak

Soğumak İçin İnsan Gibi Terleyen Robot Parmak

Terleyen Robot Parmak

Robotlar aşırı ısınma probleminin üstesinden terleyerek gelecek.

Sıcak havalarda veya fiziksel çaba gösterdiğimiz zamanlarda hepimiz terliyoruz. Gelecekte ise aynı biz insanlar gibi robotlar da terleyerek aşırı ısınmanın önüne geçebilecekler gibi gözüküyor. Facebook Reality Labs, Cornell Üniversitesi ve Pisa Mikrobiyotlar Merkezi bilim insanları, terleyen yumuşak robotların bu sayede sıcak ortamlarda da çalışabileceklerine ve sıcak nesneleri tutabileceklerine dikkat çekiyor.

Geliştirilen robot parmaklar, nesneleri kavramak için bükülebiliyor ve esneyebiliyor. Her parmağın arkası 30 derecenin üzerinde ısıtıldığında genişleyen bir reçineden yapılmış. Ayrıca, yine parmağın arka kısmı 30 derecenin altında suyun girmesini önleyen mikroskobik gözenek deliklerine sahip. Bu derecenin üzerinde ise genişleyen reçine her parmağın ter dökmesi için gözenekleri açıyor. Bu sentetik stratejinin en iyi yanının termo-düzenleyici performansın malzemenin kendisinde oluşması olduğu belirtiliyor. Yani terleme oranı için ek sensörler veya diğer bileşenlere ihtiyaç duyulmuyor.

Bir fana maruz kaldığında buharlaşma, terleyen parmakların kuru versiyonlardan yaklaşık 6 kat daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Hatta bunun insanlardan veya atlardan daha hızlı olduğuna dikkat çekiliyor.

Tabii ki hala aşılması gereken zorluklar bulunuyor. Terleyen robot parmakların nasıl daha mobil hale getirileceği, kayganlaşma ile başa çıkma ve su kaynağını yenileme bunlardan bazıları. Bunun da robotların bir şeyler içmesi ile aşılabileceği düşünülüyor.

İlginizi çekebilir: Boston Dynamics Robotu Spot Programlanabilir Oldu