Anasayfa Haber Avrupa Birliği Kendi İşlemcisini Üretmeye Hazırlanıyor

Avrupa Birliği Kendi İşlemcisini Üretmeye Hazırlanıyor

Avrupa İşlemci Girişimi tarafından yapılan çalışmalarda sona gelindi. Yeni işlemci yüksek performanslı bilgi işlem için tasarlandı ve ARM mimarisini temel alıyor.

Avrupa İşlemci Girişimi (EPI), gelişmiş bilgi işlem uygulamaları için tasarlanan HPC işlemcisinin ilk prototipini hazırlıyor. EPI, Avrupa Birliği tarafından kullanılacak ürünler geliştirmek ve kalkınma sürecini başlatmak için ortaya çıkan bir proje. Bu projede yüksek performanslı bilgi işlem, yapay zeka ve düşük güçlü kullanım gibi birçok farklı kullanım alanı hedef alınıyor. EPI yönetim kurulu başkanı Jean-Marc Denis, yakın zamanda gelecek olan yeni teknolojiler hakkında konuştu. Konuşmada işlemci tasarım hedefleri ve duyuru tarihi hakkında bazı bilgiler doğrulandı.

Yeni platformdaki EPI işlemciler TSMC’nin 6nm EUV teknolojisi kullanılarak üretilecek ve HBM bellek, PCIe 5.0 ve DDR5 desteği sunulacak. Bunun yanında EPI, ARM işlemci mimarisini temel alacak ve üretimde yenilenmiş “Zeus” mikromimarisi kullanılacak. İşlemci ayrıca yapay zeka işlemleri ve hesaplamalar için kullanılan RISC-V tabanlı bir işlemci olan Titan adlı yongayı içinde barındırıyor.

Yeni işlemcinin 2020’nin sonunda veya 2021’nin başlarında seri üretime geçmesi planlanıyor. Bu işlemci temel olarak son kullanıcılar için üretilmedi ancak Avrupa Birliğinde bulunan birçok kuruluşta kullanılmaya başlayacaktır. Benzer adımların ülkemiz ve farklı bölgeler tarafından da atılmasını ümit ediyoruz.

İlginizi çekebilir: Intel ve AMD İşlemcilere Çinli Rakip Geliyor