Anasayfa Video ASUS TUF Gaming VG279QM 280Hz 1ms Oyuncu Monitörü İncelemesi

ASUS TUF Gaming VG279QM 280Hz 1ms Oyuncu Monitörü İncelemesi

ASUS’un TUF Gaming alt markası altında duyurduğu yeni 27 inç 1080p oyuncu monitörü VG279QM’yi inceliyoruz.

Oyuncu monitörleri dünyasında 27 inç ekran boyutu ve 1080p çözünürlük sık karşılaştığımız özellikler. Ancak Asus’un TUF Gaming markası altında duyurduğu yeni VG279QM modelinin ekran tazeleme hızı ve tepki süresi onu rakiplerinden ayırıyor: 280Hz ve 1ms!

Tasarım

Karşımızda çerçeveleri oldukça ince bir monitör var, RGB aydınlatmasına ise yer verilmemiş. Monitörün ayağı masaya oturuyor ve ortasında bir kablo kanalı var. Bu kablo kanalı bir kapakla kapatılabiliyor. Ekran ise parlama önleyici bir kaplamayla kaplı.

 

Güç ışığı monitörün altında yerleştirilerek düşük ışıkta dikkati dağıtmaması amaçlanmış. OSD menü kontrol tuşları ise monitörün arkasına yerleştirilmiş.

Monitörün kutusunun içinden HDMI ve DisplayPort olarak iki adet görüntü kablosu çıkıyor. Güç adaptörü ve güç kablosu da kutudan çıkanlar parçalar arasında yer alıyor.

OSD Menüsü

Monitörün arkasına yerleştirilen “thumbstick” sayesinde OSD menülerinde kolayca gezinmek mümkün. Menü “Oyun, Resim, Renk, Giriş Seçimi, Favoriler ve Sistem Kurulumu kategorilerine ayrılmış. Görebildiğiniz gibi Türkçe dil desteği de mevcut.

Oyun menüsü altından oyuncular için önemli pek çok özelliğe erişebiliyorsunuz. GameVisual seçeneği altından ise farklı oyun türleri için oluşturulmuş renk şablonları arasında geçiş yapabilirsiniz.

Oyunculuk Odaklı Özellikler

ASUS’un TUF Gaming VG279QM modeli oyuncular için tasarlanmış ve monitörün bu amaca yönelik özelliklerle donatıldığını görüyoruz. Bunlara sırasıyla değinmemiz gerekirse:

ELMB Sync:

ELMB – Extremely Low Motion Blur, yani oldukça düşük hareket izi anlamına geliyor. Bu, ASUS’un geliştirdiği bir teknoloji ve bu monitörde bu teknolojinin bir sonraki sürümü olan ELMB Sync’i görüyoruz. Bu teknolojinin ilk sürümü Freesync ve Gsync gibi ekran tazeleme hızını ekran kartının FPS’sine eşitleme teknolojileriyle uyumlu çalışamıyordu.

Ancak ASUS, ELMB Sync ile artık bunun Adaptive Sync teknolojisiyle uyumlu çalışabildiğini belirtiyor. Monitör resmi olarak Nvidia Gsync’e destek vermekle birlikte, gayrı resmi Freesync desteği de var. Çünkü DisplayPort’un bir standardı olan AdaptiveSync kullanılıyor. 

280Hz ekran tazeleme ve 1ms tepki süresi:

280Hz gibi etkileyici bir tazeleme hızı sunan monitörün bunu 1 ms griden griye gecikme süresi ve ELMB Sync teknolojileriyle birlikte yapması mükemmel bir görüntü sağlıyor. Pikseller standart IPS monitörlerdekine göre 4 kat daha hızlı yanıp söndüğü için hareketlerdeki hayalet etkisi oldukça düşük seviyeye çekilmiş. Bundan en çok FPS türü oyunlarda fayda sağlanıyor. CS:GO testlerinde bunu bizzat tecrübe ettik. Normalde 240Hz hızında çalışan AU Optronic üretimi bir panele sahip olan monitör, DisplayPort üzerinden bağlandığında otomatik hız aşırtmayla 280Hz hıza çıkıyor. HDMI üzerinden kullandığınızda ise 240Hz çıkış alabiliyorsunuz.

Panel Teknolojisi

Monitörde kullanılan panel tipi, ASUS’un güncel oyuncu monitörlerinde sıkça tercih ettiği FastIPS. Bu panel türü TN panel seviyesinde bir tepsi süresi sunarken, geniş 178 derece yatay ve dikey izleme açısıyla TN panellere karşı oldukça avantajlı. Kağıt üzerindeki diğer değerlere baktığımızda 400 nit parlaklık, 1000:1 kontrast görüyoruz. Bu da piyasadaki ofis işleri ve günlük kullanım amaçlı monitörlerde gördüğünüz 250-300 nit değerlerine kıyasla daha yüksek parlaklık demek.

Peki yüksek erkan tazeleme hızlarının pratikte ne gibi faydaları var? Rekabetçi oyunlarda fark büyük, çünkü oyuncular milisaniyelerle yarışıyorlar ve erken tepki veren kazanıyor. Bu, oyuncunun el göz koordinasyonu ve yeteneği ile ilgili olduğu kadar, kullanılan donanımın yetenekleriyle de ilgili bir durum. Bununla ilgili Technopat’ta yayınladığımız videolarımız mevcut.

60Hz, 120Hz ve 240Hz tazeleme hızında görüntüleri yan yana koyarak farkı belirgin bir şekilde görebileceğiniz videomuzu burada bulabilirsiniz.

Recep’in CES2020’de 360Hz ile 60Hz monitör arasındaki farkı CS:GO testiyle gösterdiği videoyu da izlemenizi öneririz.

Rekabetçi oyunlar dışında tek kişilik oyunlarda da pürüzsüz akan görüntüler istiyorsanız, yüksek tazeleme hızı bunu sağlayacaktır. Özellikle 3D sahnelerde, kameranın pan ve tilt yaptığı anlarda yüksek tazeleme hızı pürüzsüz bir hareket sunuyor. 

Hareket Özgürlüğü

Hareket özgürlüğü söz konusu olduğunda monitör oldukça becerikli. Kendi etrafında her yöne 90 derece dönebilirken dikey olarak 30 derece eğim verilebiliyor, yüksekliği 13cm artırılabiliyor ve istendiğinde dikey olarak kullanılabiliyor. Duvara takmak veya çoklu monitör ayaklarıyla kullanmak isteyenler için 100x100mm VESA montaj desteği unutulmamış.

Giriş Gecikmesi

ASUS ürün broşürlerinde GameFast teknolojisi ile düşük gecikme süresinden bahsediliyor. Ancak biz Leo Bodnar’ın giriş gecikmesi test cihazıyla HDMI üzerinden yaptığımız ölçümlerde 35 ms gibi yüksek bir rakam gördük. 

Işık Sızması

Işık sızması testimizde, siyah ekranda monitörün köşe bölgelerinde bir parlama tespit ettik. Aydınlatmanın monitörün her noktasına tamamen eşit dağıtılmadığını buradan görebiliyoruz. Bu da IPS türü panellerde karşılaştığımız genel bir durum.

Shadow Boost

Oyuncuların işine yarayacak araçlardan biri de Shadow Boost özelliği. Görüntüdeki gölge detaylarını, parlak noktaları patlatmadan seçilebilir yapıyor, yani bir nevi kontrastla oynuyor. Bu da rekabetçi oyunlarda haritanın karanlık noktalarına gizlenmiş oyuncuları fark etme açısından işlevsel olabilir. Shadow Boost’un 3 seviyesi var ve sahneye göre kendini otomatik ayarlamasını isterseniz dinamik modu da seçebiliyorsunuz.

Giriş Çıkış Yuvaları

Monitör 1 adet DisplayPort 1.2 ve 2 adet HDMI 2.0 yuvasına sahip. Bunun haricinde monitörün kulaklık çıkışı da var. Gücünü ise harici adaptörden alıyor.

HDR 10 Desteği

VG279QM monitörde Vesa’nın açık standardı olan HDR10 tercih edilmiş, bu da DisplayHDR 400 seviyesine tekabül ediyor. Bu seviye HDR10 standardının en iyi örneği olmasa da SDR, yani standart dinamik aralığa göre gölge ve aydınlık noktalarda artırılmış detay ve daha canlı renkler sunuyor. Günümüzde daha çok oyun HDR desteği ile geliyor. Bunlar arasında Battlefield V, Borderlands 3, Assassin’s Creed Odyssey, FarCry – New Dawn ve Metro Exodus gibi büyük yapımlar da var.

Hoparlörler

Monitörde bulunan 2 adet 2 Watt gücündeki stereo hoparlörlerle temel kalitede ses almak mümkün. Bu hoparlörlerin kalitesi tipik monitör hoparlörlerinden beklediğiniz üzere, yani pek tatmin edici değil. Ancak olan hoparlörleri başka bir cihaza bağlamanız durumunda geçici bir süreliğine anlaşılır ses almanızı sağlıyor.

Sonuç Değerlendirmesi

ASUS TUF Gaming VG279QM, özellikle FPS oyuncularına ve yüksek kare saniyede akıcı oyun oynamayı sevenlere inanılmaz bir tecrübe sunuyor. Oyuncuların bu monitörü alırken dikkat etmesi gereken nokta, 1080p’de 280 FPS’ye ulaşacak kadar güçlü işlemciye sahip olmak gerektiği. 1080p gibi düşük çözünürlüklerde yüksek kare saniye elde etmek istediğinizde, yük ekran kartından işlemciye kaymaya başlıyor. Ekran kartı, sadece işlemcinin besleyebildiği hızda kareleri üretebiliyor. Çoğu güncel oyunda 1080p çözünürlükte 280Hz’i görebilmeniz için, AMD 3700X veya Intel 9700K seviyesinde bir işlemci ve 1080Ti performansında bir ekran kartı kullanılmasını öneriyoruz. Bunun dışında bizce bu monitöre bir USB 3.0 çoklayıcı eklenmesi iyi olabilirdi. USB çoklayıcı veya RGB gibi özellikler arıyorsanız, bu monitörde bulunmadığını dikkate almayı da unutmayın.