Anasayfa Mobil Huawei Mate 30 Pro İncelemesi

Huawei Mate 30 Pro İncelemesi

Huawei’nin Mate serisi akıllı telefonu olan Huawei Mate 30 Pro incelemesi ile karşınızdayız.

Huawei Telefonlara Google Servisleri Nasıl Yüklenir?

Huawei’nin Mate serisi aslında çok özel bir akıllı telefon serisi. Mate telefonların özellikle Pro versiyonları şirketin en yenilikçi teknolojilerini barındırıyor. Mate 30 Pro söz konusu olduğunda, durum farklı değil. Lumia 1020’den beri gördüğümüz en büyük kamera sensörü, güçlü işlemci platformu, kendini benzerlerinden ayırmayı amaçlayan sezgisel arayüz ve ağır çekim özelikleri…

Huawei Mate 30 Pro Tasarımı

Mate 30 Pro kamera, işlemci ve diğer alanlarda başarılı olmayı amaçlayan bir telefon olsa da, en agresif yönü kesinlikle tasarımı. Samsung’un Edge serisinde, ve vivo’da gördüğümüz agresif ekran tasarımı Huawei Mate 30 Pro’da da bulunuyor. Telefonda neredeyse çerçeve bulunmuyor ve normalde alıştığımız arayüz kontrolleri de bu yeni tasarıma uyum sağlıyor.

Huawei’nin Horizon ekranı iki kenarda da 88 derecelik açıya sahip. 88 derece telefonda neredeyse çerçeve olmadığı anlamına geliyor. Standart tasarımlarda akıllı telefonların kenarları alüminyum, plastik veya paslanmaz çelikle çevrilidir. Mate 30 Pro’nun sadece üst ve alt kısımdalarında alüminyum çerçeve bulunuyor. Ekran Gorilla Glass 6 ile korunuyor ama bu elimizdeki telefonun çok dayanıklı olduğu anlamına gelmiyor.

Can ne kadar dayanıklı olursa olsun, alüminyum ve çeliğe göre çok daha kırılgan bir malzeme olduğu için Mate 30 Pro’yu çok iyi korumanız gerekiyor. Çünkü tasarım tercihleri nedeniyle kılıfla koruma pek mümkün değil.

Diğer taraftan Mate 30 Pro’yu kullanmak için, öncelikle telefonu anlamanız gerekiyor. Güç tuşu dışında herhangi fiziksel buton olmadığı için, ekran görüntüsü alma, ses açma ve kapama ve diğer arayüz kontrolleri tamamen değişmiş durumda. Tüm bu kontrolleri artık ekrana vereceğiniz tıklama komutlarıyla yapıyorsunuz.

Ekranın 88 derece kavisli olması aynı zamanda elinizin sürekli ekrana geleceği, avuç içinde tutarken bile ekrana dokunacağınız anlamına geliyor. Çerçevesiz telefonların genel olarak dokunmatik kontrolleri karıştırma gibi sorunları bulunuyor. Huawei bu alanda farklı bir çözüm yoluna gitmiş. Ana ekran alanı ve çerçeveler farklı dokunmatik kontrol alanlarına sahip. Siz telefonu kullanırken çoğu kez kenarların dokunmatik kontrolü kapalı oluyor. Ben telefonu kullanırken bu sistemin gerçekten de işlediğini gördüm.

Ön kamera ise çentik içerisinde yerleştirilmiş. Burada Selfie kamerası, ToF sensörü, yakınlık sensörü ve ortam ışığı sensörü bulunuyor. Bu sayede tıplı iPhone X ve sonrasına çıkan Apple cihazlar gibi güvenli yüz tanıma sağlayabiliyor. Ayrıca ekran üzerinde ahize bulunmuyor, sesler ekran üzerinden verilen titreşimlerle duyuluyor. Mate 30 Pro bu tasarım tercihi nedeniyle stereo ses desteğine sahip değil.

Alt kısımda mono hoparlör, Tip C bağlantı noktası ve SIM kızağı yer alıyor. SIM kızağına yakından baktığımızda çift taraflı olduğunu görüyoruz. Bir tarafa nano SIM kart yerleştirilirken, diğer tarafa nano SD kart takabiliyorsunuz.

Telefonun diğer bir güzel özelliği ise içerisinde kızıl ötesi sensör bulunması. Bu sayede evrensel kontrol seçeneklerinden yararlanabiliyorsunuz.

Arka kısımda ise dörtlü kamera sistemini çevreleyen geniş bir dairesel alan bulunuyor. Bu tasarım şekli çok özel görünse de telefonun tasarımında önemli bir ayırcı özellik. Çünkü arka kısımda böylesine geniş bir alanın sadece kamera bölümüne ayrılması herkesin seveceği bir dizilim şekli değil. P30 Pro’nun da arkası kamera doluydu ama tasarımsal açıdan çok daha kararlı ve şık konumlandırılmışlardı.

Huawei Mate 30 Pro Ekranı

Şunu kesin olarak söyleyebiliriz. Huawei Mate 30 Pro şu anda sektördeki en yenilikçi ekran teknolojilerinden birine sahip. Telefonun neredeyse yarısı tamamen ekranla kaplı ve çerçeve olması gereken yerlere bile uzanıyor. OLED panele sahip olan ekran 1176×2400 piksel çözünürlüğe sahip. Maksimumda 464 nit parlaklığa çıkan ekranın piksel yoğunluğu ise 409ppi. 464 nit sizin manuel olarak ulaşabileceğiniz en yüksek parlaklık iken, cihaz ışık koşullarına göre parlaklığı 683 nite kadar çekebiliyor.

Ekran son derece güzel ve doygun renklere sahip. 6.53 inç boyutundaki bu OLED panel, kasanın yüzde 94’ünü kaplıyor.

Huawei Mate 30 Pro Yazılım ve Donanım

Şimdi burada size bir güzel bir de kötü haberimiz var. Huawei Mate 30 Pro kutudan Android 10 işletim sistemiyle beraber çıkıyor. Kötü haberimiz ise cihazda Google hizmetlerinin hiçbirini kullanamıyorsunuz. Şimdi bu noktada Huawei’nin ABD ilişkilerini, Google Play Store’u veya Play Protect’i konuşmak yersiz olacaktır. Çünkü bunlar hakkında defalarca konuştuk, tartıştık.

Donanım tarafındaysa bizi ilk ilgilendiren şey yeni çipset 7nm Hisilicon Kirin 990 platformu. 8 çekirdekli bu işlemci 2 x 2.86 GHz Cortex-A76 ve 2 x 2.09 GHz Cortex-A76 ve 4 x 1.86 GHz Cortex-A55 yapısına sahip.

HUAWEI’nin kendi geliştirdiği Da Vinci mimarisine sahip NPU (Yapay Zeka İşlemci Birimi), daha iyi güç verimliliği, daha güçlü işleme yetenekleri ve daha yüksek hassasiyet sunar. Ama burada kirin 990 5G’ye göre bazı kısıtlamalar olduğunu da belirtelim. 5G versiyon 2 büyük 1 küçük çekirdek kullanırken, 990 1 büyük ve 1 küçük çekirdek kullanıyor.

İşlemci platformunun içerisinde bulunan diğer bir parçaysa elbette grafik birimi olan Mali-G76 MP16. Oyun performansı son derece temiz ve performans modunu aktif hale getirdiğiniz de daha iyi sonuçlar alabiliyorsunuz.

Telefonda 8 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Depolama birimi UFC 3.0 standardını kullanıyor. Peki tüm bu teknolojiler sentetik testlerde nasıl sonuçlar veriyor?

Antutu: 440.095
Geekbench 5: Tekli: 757 Çoklu: 2.935
Work 2.0: 8.683
3d Mark: Open GL: 5.648 / Vulkan: 3.944
Androbench: Ardışık Okuma ve Yazma: 1.456/446 MB/s – Rastgele Okuma ve Yazma: 201/220 MB/s

Huawei Mate 30 Pro Kamera Özellikleri

Başta da söyledim, Mate 30 Pro, Lumia 1020’den beri en büyük kamera sensörü kullanan akıllı telefon oldu. Geniş açılı kamera 1/1.7 inç iken, Ultra geniş açılı kamera 1/1.54 inç. iki kamera da 40 MP Quad Bayer sensörü kullanıyor ve sonuçlar 10 MP olarak geliyor. Üçüncü kamera ise telefoto kameram. Bu kamera 3 kat optik yakınlaştırma sunarken, dijital olarak 30 kata kadar çıkabiliyorsunuz. Son kameramız ise ToF yardımcı kamera.

Yeni özellikler 60 fps video çekebilme. OIS ve EIS desteği. 40K 30 fps’de harika kayıtlar. 1080p’de hem 30 hem de 60 fps çok iyi sonuçlar veriyor. 720p’de 7680fps video çekebiliyorsunuz. Ultra geniş açılı kamerada 30fps ve 60fps arasında sıcaklık farklı oluşuyor. 30 fps her türlü daha iyi sonuçlar veriyor.

Huawei Mate 30 Pro Batarya Performansı

4.500 mah dahili batarya kullanılıyor ve bu bataryayı 40W hızlı şarj ile doldurabiliyorsunuz. Aynı zamanda 27W kablosuz hızlı şarj özelliğinden yararlanabiliyorsunuz. Telefonun bataryasını kablosuz şarj istasyonu olarak kullanabilir ve diğer Qi şarja sahip cihazlarınızı doldurabilirsiniz.

Huawei Mate 30 Pro Fiyatı: 8.999 TL

Huawei Mate 30 Pro Artılar ve Eksiler

Artılar

– Yenilikçi teknolojiler Mate 30 Pro ile devam ediyor
– Yeni Ekran son derece şık görünüyor
– Uzun batarya ömrü, çok hızlı şarj seçenekleri
– Güçlü çipset, hızlı donanım
– Alanında rakipsiz diyebileceğiniz gece performansı
– Şu anda en iyi ultra geniş açılı kamera
– 4K 60 FPS son derece başarılı
– EMUI 10 ve telefonu kontrol etmenin farklı yolları

Eksiler

– Huawei Mobil Servisler şu an için yetersiz kalabiliyor
– Google uygulamalarının yüklü olmaması zorlayıcı olabilir
– Böyle bir telefona mono hoparlör yakışmıyor
– Ekrandan dolayı dokunmatik kontroller çakışma yaşayabiliyor