Anasayfa Video Logitech G Serisi Oyuncu Kulaklıkları Karşılaştırması

Logitech G Serisi Oyuncu Kulaklıkları Karşılaştırması

Farklı fiyat ve özelliklere sahip Logitech kulaklıklara yakından bakıyor ve bu kulaklıkları eski sürümleriyle karşılaştırıyoruz.

Bu videomuzda inceleyeceğimiz Logitech kulaklıklar, daha eski olan G230 ve G430 gibi modellerin güncellenmiş versiyonları. Logitech bu kulaklıkların artık simgeleşmiş olan genel dış tasarımına pek dokunmadan, içindeki teknik aksamı iyileştirme yoluna gitmiş. Bu yeniliklerin kullanıcı için pratik faydaları ön plana çıkıyor.

Logitech G332

G332 serisi kulaklıklar G230’un varisi denebilir ve 350 TL civarına satın alınabiliyor. Bu model giriş seviyesi bir kulaklık olup, herhangi bir sanal çevresel ses özelliği barındırmıyor, yani stereo bir kulaklık. Ancak “flip to mute” özelliğine sahip mikrofon ve 50mm çaplı kaliteli sürücülerle geliyor. Toplam 280 gram ağırlığa sahip olması da kullanım rahatlığı açısından oldukça güzel.

Kablo plastik dış kaplamaya sahip ve 2 metre uzunlukta. Eğer sadece bilgisayar masasında kullanacaksanız ve kasanız yakınsa, kablo üzerindeki cırt cırtlı toplayıcıyla fazlalığı toplayabiliyorsunuz. Kablo ucunun 4 kutuplu yani combo jack olarak da bilinen tipte olduğunu görüyoruz. Kutudan çıkan dönüştürücü adaptörü kullanarak kulaklık ve mikrofonu 3 kutuplu 2 uca çevirebiliyorsunuz. Böylelikle eski ve yeni bilgisayarlarla uyum elde etmiş oluyorsunuz. Logitech’in eski seri kulaklıklarında bu uç bulunmuyordu ve 2 adet 3 kutuplu uçla geliyordu. Bu videoda inceleyeceğimiz güncel G serisi kulaklıkların hepsinde kutuya bu adaptör dahil edilmiş.

Bir diğer dikkatimizi çeken nokta da en temelden en üst seviyeye kadar bütün modellerin kulak pedlerinin değiştirilebilir olması oldu. Bu çok önemli çünkü kulaklıkların en çabuk eskiyen bölgeleri burası. Kulaklık standınız yoksa kulağınızdan çıkarıp masanızın üzerine koyduğunuzda toza, kire maruz kalıyorlar ve sürekli çeşitli yüzeylere sürtünüp aşınıyorlar.

Mikrofona “flip to mute” yani yukarı kaldırıp sesi kapatma özellik getirilmiş. Logitech neredeyse tüm yeni nesil G serisi kulaklıklarında bu özelliğe yer veriyor. G332, G432 ve G635 modelleri katlanabilir ve katlandığında otomatik sessize alınan 6mm diyaframlı mikrofonlara sahip. Bu mikrofonlar çift yönlü ve gürültü engelleme özelliğine de sahipler.

Hareket söz konusu olduğunda G332 oldukça esnek ve çok farklı açılara dönebiliyor. Kafa bandı 15 adımlı ayarlamaya sahip. Bazen tek kulak kabını takıp oyundan haberdar olup, diğer kulak kabını da kulak arkanıza kaldırıp yanınızdaki kişinin söylediğini duymak isteyebiliyorsunuz. G332 ve G432 bunu yapmanıza izin veriyor.

Ses seviyesini ayarlamak için sol kısımda bir teker bulunuyor. Bu tekerin sertliği yüksek ve kazayla dönmesi imkansız. Ayrıca pürüzlü yüzeyi olduğu için parmağınız kaymıyor.

Logitech G432

430 TL satış fiyatıyla bu kulaklık G332 modelinin ikiz kardeşi gibi. Tek farkı rengin kırmızıdan maviye çevrilmesi ve kulaklığa opsiyonel 7.1 sanal çevresel ses özelliği kazandıran adaptörün kutuya dahil edilmesi. Bu adaptörün bir ucu 4 kutuplu analog jack girişine sahip, diğer ucu da USB üzerinden bilgisayarınıza bağlanıyor.


Bu adaptörün tek yaptığı şey sanal çevresel ses değil, içinde bir de DAC, yani dijitalden analoğa dönüştürücü mevcut. Kulaklığı dijital arayüz ile bilgisayarınıza bağlayıp Logitech G Hub üzerinden kulaklık ekolayzır ve mikrofon ses seviyesini ayarlamanızı da sağlıyor. Sanal çevresel ses ayarlarını da G Hub üzerinden yapabiliyorsunuz. Etrafınızdaki sanal hoparlörlerin seviyesini bireysel olarak artırabiliyorsunuz.

G332 ve 432’de kulaklık pedleri ve kafa bandı suni deri malzemeye sahip. Bunlar oldukça derin ve sizi çevreden izole etmek için yeterli gürültü engelleme yeteneğine sahipler.

Logitech G635

Bu model farklı tasarımıyla dikkat çekiyor. RGB aydınlatma bu kulaklığın öne çıkan özelliklerinden. Kulak kaplarının üzerindeki G harfi ve kulaklık kenarındaki dikey çizgi G Hub uygulamasıyla birbirinden bağımsız aydınlatılabiliyor. Logitech’in ürünlerinde kullandığı Lightsync adını verdiği bu aydınlatma çözümü bütün Logitech aygıtlarınızı senkronize şekilde aydınlatmanıza izin veriyor.

Kulak kaplarının hacmi G332 ve G432’ye göre çok daha büyük. Kulak kaplarının dışındaki plastik kapak çıkarılabiliyor. Bu kapaklar mıknatıslı ve kolayca geri yerine oturuyor, yerinden oynamıyor. Ancak çıkarılabilmelerinin ne gibi bir pratik faydası var tartışılır. Logitech farklı şekil ve desenlere sahip alternatif kapaklar satsaydı belki biraz daha anlam kazanabilirdi.

Önceki iki modelden farklı olarak, kulaklığın USB adaptörü bulunmuyor. USB arayüzden sorumlu çip kulaklığın içine gömülü ve USB kabloyu doğrudan kulaklığa bağlıyorsunuz. Burada Micro USB kullanılmış, bunun yerine USB-C her zaman görmek istediğimiz bağlantı olduğu için bu bir eksi. USB bağlantısının hemen yanında 3.5mm analog jack girişi var. Kulaklığınızı ister buradan, ister USB’den ses kaynağınıza bağlayabiliyorsunuz ve kulaklık üstündeki anahtardan bu girişler arasında seçim yapabiliyorsunuz.

Mikrofon ise G332 ve G432’de olduğu gibi yukarı kaldırılıp sessize alınsa da tam anlamıyla gizlenmiyor. G635’te mikrofonu kaldırdığınızda fark etmesi neredeyse imkansız denebilir.

Kulaklığın üzerinde 3 adet makro tuşu var. Bunlar aşağıdan yukarıya G1, G2 ve G3 olarak isimlendirilmiş. Logitech G Hub üzerinden bunların işlevlerini istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. İster kulaklıkla ilgili görevler atayabiliyor, ister klavyeden herhangi bir tuş gibi çalışmasını sağlayabiliyor, isterseniz de makro kaydedip bu makroları oynatmasını sağlayabiliyorsunuz.

Bu modelin USB kablosu örgülü ve 2 metreyken, analog kablosu plastik kaplı ve 1 metre uzunluğunda.

G635 ve az önce bahsettiğimiz diğer iki modeli bu USB arayüzünü kullanarak bilgisayarınızla kullanabilirsiniz. Bunun dışında 3.5mm analog arayüzle konsol kontrolcüsü, Nintendo Switch veya mobil cihazlarınıza bağlayıp kullanabiliyorsunuz.

Kulaklık pedleri ve kafa bandında kullanılan malzeme, bu modelde diğerlerinden farklı. Burada delikli kumaş bir yüzey tercih edilmiş.

Logitech PRO X

Pro X modeli bu videomuzda incelediğimiz kulaklıklar arasında tasarımı ve ses karakteristiği en farklı olan kulaklık. Daha çok flat veya düz diyebileceğimiz bir sesi var. Diğer 3 kulaklık düşük frekanslara bariz bir ağırlık verirken, Pro X’deki baslar belirgin ve etkili ancak “dengeli” diye niteleyebileceğimiz bir seviyede bırakılmış. Diğer frekanslar da öyle, alt, orta ve üst frekanslar birbirleriyle yarışmıyorlar.

Bu noktada Logitech’in G Hub’da sunduğu 5 bantlı ekolayzır ayarları daha da önem kazanıyor. Kulaklığın ses karakteristiğini isteğinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Bas seviyorsanız düşük frekansları artırabiliyorsunuz. Uygulamadaki “FPS” ekolayzır profili basları artırmak için işe yarıyor.

Bu modelde mikrofonla ilgili farklı bir özellik de gözümüze çarptı. Logitech mikrofon alanında ünlenmiş ve alandaki otorite diyebileceğimiz markalardan biri olan Blue ile partnerliğe gitmiş. Pro X donanımsal olarak Blue mikrofonları kullanmıyor. Diğer G serisi kulaklıklardaki gibi 6mm çok yönlü mikrofon kullanılmış. Ama bu mikrofon Blue’nun yazılımsal iyileştirmelerini içeriyor. Arayüzü ile bilgisayara bağladığınızda G Hub yazılımı kulaklığı otomatik tanıyor ve Blue Voice ayarlarını ön plana çıkarıyor.

Blue Voice ile sesinizi profesyonel bir yayıncı seviyesine çekebiliyorsunuz. Bunun için Logitech ünlü streamer’ların hazır profillerini size sunuyor. Ayrıca sesinizi isteğinize göre ayarlamanız için mikrofon ekolayzırı da var. Gelişmiş mikrofon seçenekleri altında, kompresör yani sıkıştırıcı mevcut. Ayrıca ses yumuşatıcı ve bağırma gibi durumlarda sesin pik yapmasını engelleyen limiter yani kısıtlayıcı da bulunuyor.

Pro X tasarımıyla da serinin geri kalanından tamamen ayrılıyor. Bu modelde daha sade, RGB aydınlatması olmayan ve olgun bir tasarım tercih edilmiş. Dış kaplamasında siyah ve kadifemsi dokulu bir plastik malzeme kullanılmış. Kulak kaplarının arkasında metal yüzey üzerine işlenmiş ince halkalar merkezdeki G logosuna doğru daralıyor. Kafa bandı üzerindeki dev puntolarla yazılmış PRO yazısı oldukça şık duruyor ve bu kafa bandının şıklığı dikilmiş suni deri ile tamamlanmış.

Bu kulaklık bilgisayarınıza ve aygıtlarınıza 3.5mm analog bağlantıyla olduğu gibi, Logitech PRO Dac üzerinden USB ile de bağlanabiliyor.

Hareket özgürlüğünün bu modelde biraz daha kısıtlı olduğu dikkatimizi çekti. Örneğin kulak kapları sağa ve sola dönemiyor. Eğer kulaklığın hareket özgürlüğü sizin için önemli bir faktörse, diğer modeller daha mantıklı bir seçim olacaktır. Ürün seçeneğinin fazla olması bu anlamda kullanıcıya seçim özgürlüğü sağlıyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Pro X üst fiyat segmentinde çok dikkat çeken bir model, G635 de yine zengin özelliklere sahip. Ancak G332 ve G432 modelleri de genel oyuncu kitlesinin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayıp onların taleplerine cevap vermeyi hedefliyor. Belki bir sonraki versiyonda bu kulaklıklara çıkarılabilir kablo konulması daha iyi olabilir.