Anasayfa Haber Yapay Zekanın Hazırladığı İlaç İnsanlar Üzerinde Denenecek

Yapay Zekanın Hazırladığı İlaç İnsanlar Üzerinde Denenecek

yapay zeka ilaç

Yapay zeka sistemleri ile formülleştirilen bir ilaç, obsesif-kompulsif bozukluğu tedavi etme amacıyla üretildi.

Tamamen yapay zeka tarafından tasarlanmış olan bir ilacın ilk defa klinik olarak insanlar üzerinde test edileceği açıklandı. Obsesif-kompulsif bozukluğu iyileştirmek üzere formüle edilen ilacın Oxford merkezli biyoteknoloji şirketi Exscientia’nın yapay zeka sistemlerince keşfedildiği paylaşılıyor. Normalde böyle bir ilacın geliştirilmesinin 4.5 yıl sürebileceği ancak yapay zeka araçlarının kullanımı ile bu sürenin 12 aydan aza indiğine dikkat çekiliyor.

Şu an DSP-1181 olarak bilinen ilacın potansiyel bileşiklerinin gözden geçirilmesi için algoritmalar kullanılmış. Ayrıca, bir hastanın genetik faktörleri de dahil olmak üzere büyük bir parametre veritabanında kontrol gerçekleştirilmiş. Exscientia, bu denemelerin ilaç keşfinde kilometre taşı olacağının da altını çiziyor.

Şimdiye kadar hastalık teşhisi ve hasta verilerinin analizi için birçok yapay zeka örneği ortaya çıktı. Bu anlamda ilaç tedavisinin mühendisleştirilmesinde yapay zekanın yerinin ilerleme kaydettiği açık. Öte yandan, böyle yaratılan ilaçlarla ilgili merak edilen sorulara biyoteknoloji şirketi Mart ayında başlayacak testlerle cevap bulmayı ümit ediyor.

İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları Stresin Saçları Neden Beyazlattığını Açıkladı