Anasayfa Haber Apple A10 SoC’de Linux Çalıştırıldı

Apple A10 SoC’de Linux Çalıştırıldı

Geliştiriciler, Linux’u Apple A10 işlemcili cihazlarda çalıştırabildiklerini duyurdu.

Birçok geliştiricinin hedeflerinden biri de konsollarda ve çeşitli cihazlarda Linux’u çalıştırmak. Geliştiriciler bu hedefe PlayStation 4, Nintendo Switch ve PSP’den sonra Apple aygıtlarda da ulaşmaya çalışıyor.

Apple, iOS cihazlarında bu kadar çok güvenlik önlemi alırken diğer işletim sistemlerini çalıştırmak oldukça zor ve limera1n/checkm8 gibi BootROM açıklarından faydalanmak gerekiyor. Geçmişe baktığımızda, artık kullanılmayan OpeniBoot/iDroid projeleri sayesinde Linux’un yüklenebildiği en son cihaz iPhone 4 olmuştu. Yani Linux en son Apple A4 çiplerde çalıştırılabilmişti.

Bununla birlikte geliştiriciler, iOS cihazlar üzerinde daha fazla işlem yapabilecekleri bir açık keşfettiler. Bu projede checkm8 BootROM açığı kullanıldığı belirtiliyor. Qwertyoruiop, geçtiğimiz günlerde Linux’un iPhone 7 (+), iPad 6/7 ve iPod Touch 7’de bulunan T8010’da (Apple A10 SoC) Linux’u çalıştırabildiğini belirtti.

Özetle, yakın zamanda Linux’un yeni iOS cihazlar için gelmesini beklemiyoruz ancak bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Sürücülerin çeşitli donanım aygıtları için baştan yazılması gerekebilir ve bu konu oldukça önem taşıyor. Bir Linux dağıtımı yayınlansa bile, grafik hızlandırma gibi bazı özellikler sürücülerin sıfırdan yazılmasını gerektirdiği için aktif olmayabilir.

İlginizi çekebilir: Üçüncü Nesil Apple TV Jailbreak Yapıldı