Anasayfa Video Steelseries Apex 5 Yarı Mekanik Oyuncu Klavyesi İncelemesi

Steelseries Apex 5 Yarı Mekanik Oyuncu Klavyesi İncelemesi

Steelseries Apex 5, membran ve mekanik klavyelerin en iyi taraflarını bünyesinde birleştirmeyi hedefleyen bir oyuncu klavyesi.

Steelseries tarafından üretilen Apex serisi klavyelerin farklı modellerini incelemeye devam ediyoruz. Bu videomuzun konusu ise Apex 5 modeli olacak. Şirketin mekanik ve membran klavyelerin en iyi yönlerini bir araya getirmeyi amaçladığı Apex 5 modeli “yarı mekanik” olarak tanımlanıyor.

Tasarım

Tasarım olarak alışageldiğiniz Apex çizgileri bu modelde de olduğu gibi korunmuş. Hatta bu klavyenin Apex 7 ve Apex Pro’dan çok farklı görünmediğini belirtmek gerek. Bu tasarım Steelseries Apex model gamının ikonik çizgisini yansıtıyor. Steelseries kullanıcılardan pozitif geri bildirim aldığı sürece de pek değişeceğe benzemiyor. Sağ üstteki OLED ekranda, Escape tuşunun altında, klavyenin kullanıcıya bakan alt kısmında ve bilek desteğinde Steelseries logosunu görebiliyoruz. 

Anahtarlar

Bu klavye teknik açıdan mekanik değil, ancak “neredeyse mekanik” denebilir. Steelseries’in “hibrit blue” olarak adlandırdığı anahtarlara sahip. Hem mekanik, hem de membran anahtarlardan tasarım öğeleri kullanılıyor. Membran klavyeler plastik bir kubbeye sahiptir ve basışa direnirler. Tuşa sonuna kadar bastığınızda bu kubbeler içe doğru bükülür ve altındaki iletken malzeme devreyi kapalı konumdan açık konuma getirerek tuşa basıldığını bildirir. Ancak bu kubbeler plastik olduğu için zamanla aşınırlar ve bozulurlar. 

Mekanik anahtarlarda ise yaylar kullanılır. Tuşun basıldığı bilgisini birbirine temas eden iki metal bileşen bildirir. Steelseries bu anahtarlarda plastik kubbeler yerine mekanik klavyelerdeki yayları kullanmış. Farklı olan kısım ise tuşun basıldığı bilgisini ileten altın kaplamalı metal yüzeyler, yerine membran yüzeyler kullanılarak üretim masrafının düşürülmesi olmuş.

Bu anahtarlar “clicky” diye tabir edilen sesli anahtarlar. Tahmin edebileceğiniz üzere Cherry MX Blue mekanik anahtarlara hissiyat ve ses olarak çok benzedikleri için Steelseries bunlara Blue Hibrit anahtarlar diyor. Bu anahtarlar ses çıkarmasının yanı sıra lineer değil “tactile” basış geri bildirimine sahipler. Yani anahtarlar basma kuvvetine direnç gösteriyor.

Bu klavyedeki tuşlarda farklı olan bir diğer detay da, tuşa bastıktan sonra gelen “klik” sesinden sonra da tuşun bir süre daha aşağıya doğru hareket etmesidir. Bu klik sesi tuşun en dibinde değil 2mm kadar basıldığında çıkıyor, anahtarın toplam seyahat mesafesi ise 4mm.

RGB Aydınlatma

Apex 5 modelinde tuş bazlı RGB aydınlatmaya yer verildiğini görüyoruz. Apex 3 modelinin 10 bölgeli aydınlatmasıyla kıyasladığınızda bu önemli bir değişiklik denebilir. Steelseries Engine 3 ile tuşları tek tek, bir kısmını ya da hepsini seçerek sabit renk ve farklı animasyon şablonları uygulayabilirsiniz. Ayrıca tuşlara basıldığında nasıl bir efekt kullanılacağını da belirleyebiliyorsunuz. Seçenekler arasında çok canlı ve etkileyici efektler var.

Bunun haricinde AFK efekti sizin belirleyeceğiniz bir süre sonunda, klavyenin aydınlatmasının nasıl davranacağını ayarlamanızı sağlıyor. Örneğin 15 dakika boyunca hiçbir tuşa basılmadığında aydınlatma kapatılabilir ya da herhangi bir aydınlatma şablonu uygulanabilir.

OLED Ekran

Apex 5 modelinin Apex 3 ile en büyük farkı üzerindeki mini OLED ekran denebilir. Bu ekranda bir GIF animasyonunu ya da hoşunuza giden bir resmi gösterebiliyorsunuz. İstediğiniz gibi özelleştirebileceğiniz 128×40 piksel çözünürlükte bir ekran bu. Ayrıca desteklenen oyunlar için bu ekrandan bildirim gösterme özelliği de bulunuyor. Bu oyunlar arasında Dota2, CS:GO, Minecraft ve Mortal Kombat 11 var. Discord ve TIDAL gibi uygulamalarda da bildirim desteği mevcut.

Bu ekran aynı zamanda klavyenin fonksiyonlarına kısayoldan erişmenizi sağlayabiliyor. Tekerin hemen altındaki tuşa 3 saniye kadar basıp beklediğinizde Steelseries ayar menüsü karşınıza çıkıyor. Bu menü içinde tekeri ve altındaki tuşu kullanarak gezinebiliyorsunuz. Burayı kullanarak aydınlatma, profiller, sıfırlama, ekran parlaklığı gibi ayarları değiştirebiliyorsunuz. Ancak Apex Pro’daki kadar çok seçenek barındırmıyor, mesela buradan makrolarla ilgili birşey yapamıyorsunuz.

Bildirim Işıkları

Bu klavyede Caps Lock, Numlock ve Scroll Lock bildirim ışıkları bulunmuyor. Bunun yerine söz konusu tuşlara bastığınızda beyaz renkte yanıyorlar ve tekrar bastığınızda eski hallerine geri dönüyorlar.

Ergonomi

Sağında ve solunda mıknatıs olan klavye altlığı sağlıklı şekilde klavyeye yapışıyor, kolayca yerinden çıkmıyor. Bu altlık daha uygun fiyatlı model olan Apex 3 modelinde kullanılan ile aynı. Apex Pro modelinin klavye altlığında ise daha üst seviye bir kaplama kullanılıyor.

Malzeme kalitesi

Alüminyum gövde ve plastik taban kullanılan klavye 925 gram ağırlığa sahip. Alüminyum gövde klavyeyi oldukça şık kılıyor ve dayanıklılığını artırıyor. Klavye gövdesinde neredeyse hiç esneme yok. 

Klavye üzerinde herhangi bir USB yuvasına yer verilmemiş. Bu sebeple klavye kablosu ince tutulabilmiş. Kablonun örgülü olmadığını da belirtelim.

Tüm Apex modellerinde gördüğümüz klavye altında kabloyu sağ, sol ve ortadan çıkarmaya yarayan kablo kanalları bu modelde de mevcut. 

Sonuç Değerlendirmesi

Hibrit tuş anahtarları yeni bir buluş değil, çeşitli markalar kendi hibrit anahtar tasarımlarını bir süredir deniyor. Genellikle izlenen yol mekanik anahtarların maliyetli kısımlarını membran parçalarla değiştirerek, tuş basım hissiyatını mekaniğe yakın tutmak. Her üretici bunu farklı şekilde yapıyor. Steelseries’in ise burada özel bir çaba harcadığını ve mekanik anahtarların yapısal bütünlüğünü neredeyse tamamen koruduğunu görüyoruz. Apex serisinden bir klavye almak istiyorsanız ve hem fiyat, hem de özellik olarak nispeten daha yüksek bir modele bakıyorsanız, Apex 5 modeli hayli çekici bir seçenek olabilir.

Steelseries Apex 5 hakkında bilgi edinmek için buradan resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.