Anasayfa Haber Ford, Kahve Çekirdeklerinden Araba Parçaları Üretecek

Ford, Kahve Çekirdeklerinden Araba Parçaları Üretecek

Ford, iklim değişikliği ile mücadele için McDonald’s ile işbirliğine gitti. Bundan böyle kullanılmış kahve çekirdekleri geri dönüştürme yöntemi ile otomotiv parça üretiminde değerlendirilecek.

Ford ve McDonald’s sürdürülebilirlik adına ortak proje için çalışmalara başladı. Ford, ilk olarak far gövdeleri, aracın diğer iç ve dış bileşenleri gibi otomobil parçaları üretmek için McDonald’s’dan kahve çekmeye başlayacak. Bu yöntem ile kullanılan kahve çekirdeği ve kavurma işlemi sırasında kahvenin ürettiği atıklar, şirketin yüzde 20 daha hafif parçalar üretmesine yardımcı olacak.

Çevreci arabalar

Ford, çevreciliğe daha öncede yaptığı uygulamalar ile dikkat çekmeyi başarmıştı. Bu anlamda zaten araçlarında geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir plastik kullanmak için soya ve ağaç selülozu gibi çeşitli sürdürülebilir malzemeler kullanıyordu.

Şirketin kendi bünyesinde oluşturduğu araştırma ekibi, kahve samanının düşük oksijen altında ve yüksek sıcaklıkta plastik gibi katı maddeler ile karıştırılabileceğini öne sürdü. Deneme aşamasında da ortaya çıkan ürünün dayanıklı bir parça olması fikrin bir projeye dönüşmesini sağladı.

Aynı zamanda ekibin testleri sonucu saman bazlı malzemenin, Ford’un kullandığı malzemeden büyük ölçüde daha iyi ısı özelliğine sahip olduğu da belirlendi. Şirket, kalıplama işlemi sırasında yüzde 25 enerji tasarrufu da sağlayacak.

McDonald’s’ın Kuzey Amerika’da bu proje için ürettiği kahvenin önemli bir bölümünü ayırması bekleniyor. Tamamen ne kadar saman olduğu kesin olarak bilinmese de, McD’ler yılda 62 milyon kilo saman üretiyor.

İlginizi çekebilir: Nano Ölçekli Elektro-Optik Cihaz Geliştirildi