Anasayfa Makale Windows 10X Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Windows 10X Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Çift ekranlı bilgisayarlar ve hibrit sistemler için geliştirilen Windows 10X hakkındaki detaylara yakından bakıyoruz.

Microsoft, geçen yıl Ekim’deki Surface etkinliğinde Windows 10X işletim sistemini duyurdu. Windows 10 temeline dayanan yeni işletim sistemi, aslında doğrudan çift ekranlı bilgisayarlar için geliştiriliyor. Bu yılın sonlarından itibaren hibrit cihazların bu sistemle gelmesi bekleniyor. Ayrıca, pencereler arasındaki yeni etkileşim seçenekleriyle Windows 10X bilgisayarı daha etkin kullanmayı mümkün kılıyor.

Windows 10X hakkında en çok merak edilen detaylardan biri uygulama desteği. Windows uyumlu olan tüm uygulamalar aslında bu sürümde kullanılabiliyor. Ama yalnızca Windows 10X için geliştirilen uygulamalar da var. Microsoft bu sistemle alakalı çok fazla detay paylaşmasa da ortaya çıkan bilgiler ışığında Windows 10X’in bilinen tüm detaylarına yer veriyoruz.

Yeni Kullanıcı Deneyimi

Windows 10X, özel oluşturulan kullanıcı arayüzüyle geliyor. Bu arayüz cihaz konumlandırılmasına göre dinamik olarak değişiyor. Böylece ikisi bir arada yapısındaki bilgisayarlarda tablet moduna geçildiğinde arayüz de bu doğrultuda kendiliğinden güncelleniyor. Yani bu arayüz, kullanıcıya en iyi deneyimi sunmak için uyum sağlıyor.

Yeni Bir Başlat Menüsü

Güncellenen sistem, Başlat Menüsü’nü de daha işlevsel hale getiriyor. İnternette hızlıca arama yapabilen Başlat Menüsü, uygulamalardan oluşan bir ızgara da barındırıyor. Ayrıca son Office belgeleri ve ziyaret edilen web siteleri gibi kullanıcıların pratik şekilde erişmek isteyebileceği şeyler için de ‘önerilenler’ bölümü dinamik olarak güncelleniyor.
Uygulama listesi, düzenleme seçenekleriyle özelleştirilebiliyor. Windows 10X ayrıca Başlat Menüsü’ndeki uygulama klasörlerini de destekleyerek kullanıcıların Windows 10’daki mevcut Başlat Menüsü gibi birden fazla uygulamanın tek bir klasör altında gruplandırmasını sağlıyor.

Yeni Bir Görev Çubuğu

Windows 10X’deki Görev Çubuğu da yine cihazın kullanıldığı moda göre dinamik olarak değişiyor. Başlat düğmesi varsayılan olarak Görev Çubuğu’na ortalanıyor. Ama özelleştirme seçenekleri sayesinde simgenin sola hizalanması da mümkün.

Yeni Bir Eylem Merkezi

Başlat Menüsü ya da Görev Çubuğu’nun yanı sıra Eylem Merkezi de bir dizi yeni özellik barındırıyor. Eylem Merkezi, artık pencereden hiç ayrılmadan çok daha fazla işlem gerçekleştirmeyi sağlıyor. Ses kontrolleri, güç seçenekleri ve pil yüzdesine de bu arayüz üzerinden erişilebiliyor.

Yeni Kurulum Deneyimi

Windows 10X’in her bölümü yeniden tasarlandığından ayarlar ve kurulumlar da Windows 10’a göre farklılık gösteriyor. Dil seçenekleri, Microsoft Hesabı ile oturum açma şartları, Cortana kurulum süreci ve diğer yapılandırmalar. Merak etmeyin; Windows, kurulum işlemlerinde size hâlâ yol göstermeye devam ediyor.

Compose Modu

Compose Modu, Eylem Merkezi’ndeki kullanıcı deneyimini daha üretken hale getiriyor. Böylece Surface Neo gibi cihazlarda klavye ve fare birbirine bağlandığında otomatik olarak başlıyor ve yeni moda geçiliyor. Bu mod, özel bir klavye ve faresi olmayan cihazlarda emoji ve GIF desteğiyle güncellenen bir sanal klavye de barındırıyor.

Windows 10X’teki uygulamalar varsayılan olarak tam ekran çalışıyor ve geleneksel pencerelerin boyutları değiştirilemiyor. Ama büyük ekranlı cihazlarda Compose Modu’nun etkinleştirilmesiyle birlikte pencereler serbest seçimli ve sürüklenebilir hale geliyor.

Eski Uygulamalara Destek

Makalemizin başında da bahsettiğimiz gibi Windows 10X’te eski uygulamalara destek devam ediyor. Ama cihazlarda Windows 10 uygulamalarının çalıştırılması için özel bir mod açılıyor. Bunun yanı sıra Microsoft, eski uygulamalardaki gecikme ya da performans sorunlarını önlemek için çalışmaya devam ediyor.

Geliştirilmiş Windows Güncellemesi

Windows 10X’te Windows Update’in hızlanması söz konusu. Böylece güncellemelerin Windows 10’a kıyasla daha kısa sürede yükleneceği tahmin ediliyor. Çünkü bu sistem güncelleme tamamlanana kadar yeniden başlatma gerektirmiyor. Yani Android ve Chrome OS’ta da olduğu gibi, bilgisayar yeniden başlatma için hazır olduğunda 15 dakika içinde yükleme tamamlanıyor.

Dinamik Duvar Kağıtları

Windows 10X, duvar kağıtları konusunda da önemli bir farklılık sunuyor. Artık içeriği farklı faktörlere göre değişen dinamik duvar kağıtlarıyla görünüm önemli oranda kişiselleştirilebiliyor. Buna en iyi örnek sabah saatlerinde güneşin doğduğu ve akşam da güneşin battığı duvar kağıtları. Ayrıca bu süreçte bulutlar da dinamik şekilde hareket ediyor.

Windows 10X’te bu yeni nesil duvar kağıtlarından kaç tane olacağı ise şimdilik bilinmiyor. Ama her şeye rağmen yeni kişiselleştirme seçenekleri görmek güzel.

Katlanabilir Ekranlara Özel Seçenekler

Windows 10X bu yıldan itibaren çift ya da katlanabilir ekranlı bilgisayarlarla hayata geçiyor. Bu özel işletim sistemi yalnızca önyüklü gelecek bilgisayarlarda kullanılabiliyor. Yani Windows 10X kullanmak isteyenlerin bu sistemin yüklü geldiği cihazları tercih etmesi şart. Çünkü Microsoft bu işletim sistemini mevcut donanımlara yüklemek için satmayacak ve indirmeye sunmayacak. Yine de meraklı bir kullanıcı iseniz gözünüz Technopat Sosyal’de olsun. Windows 10X ISO’sunu bulmak bizim için çok zor olmayacaktır…