Anasayfa Haber 10nm Intel Xeon Sunucu İşlemcileri Yolda

10nm Intel Xeon Sunucu İşlemcileri Yolda

Intel’in sunucular için geliştirdiği 10 nanometre Whitley Lake platformu bu yıl piyasaya çıkıyor.

Intel, Ice Lake 10 nanometre teknolojisini dizüstü bilgisayarlarda kullanmaya başlamıştı. Şirket, 10 nm teknolojisini sunuculara taşıyarak Xeon işlemcileri bu yıl piyasaya sürmeyi planlıyor.10 nanometre üretim sürecine dayanan Ice Lake-SP Xeon serisi, sunucu alanında AMD’nin Zen 3 tabanlı EPYC “Milan” işlemcileriyle karşı karşıya gelecek. Beklenen CPU’lardan birisi test sonuçlarında gözüktü bile.

Geçtiğimiz Ekim ayında Intel, yeni sunucu işlemleri hakkında bazı detaylar paylaşmıştı. Bu detaylardan biri de Ice Lake-SP işlemcilerinin Intel’in Whitley yongaseti ile eşleştirilmesi ve 2S yapılandırmasında P+ soketi kullanılacağıydı. Buna ek olarak Intel, 270 watt’lık bir TDP ile 38 çekirdeğe ve 76 iş parçacığına kadar (soket başına) olan Ice Lake-SP Xeon işlemcileri piyasaya sürmeyi planladığını açıkladı. Bu yongalar PCIe 4.0, 8 kanallı DDR4-3200 bellek ve Intel’in ikinci nesil Optane DC bellek teknolojisini destekliyor.

Intel’in 10nm yongaları, şu an için sadece tüketici dizüstü bilgisayarlarında kullanılıyor. Ice Lake, Intel’in Sunny Cove mimarisine dayanıyor ve bu yapının sunucu alanında büyük bir performans artışı getirmesi bekleniyor.

Bu sızıntıda 10nm 12 çekirdek/24 izleğe sahip yeni CPU’ya vurgu yapılıyor. CPU, 2.2 GHz temel saati ve 2.7 GHz turbo saatli iki işlemciye sahip olarak listeleniyor. Bunun bir mühendislik örneği olduğunu düşünürsek değerlerin net olarak doğru olduğunu söyleyemeyiz. Ice Lake-SP Xeon CPU, tek çekirdekli testte 3.427 ve çok çekirdekli testte 27.926 puan alıyor.

 

Xeon W-3235 12 çekirdek ve 24 çekirdeğe sahip bir işlemci. Geekbench’in verileri nasıl okuduğu konusunda bir netlik yok ve WCCFTech yazarı, Ice Lake-SP Xeon girişinin “2 işlemci” olarak göründüğünü ancak durumun böyle olmadığını belirtiyor. Eğer söylenenleri doğru olarak kabul edersek, bu çok devasa bir performans artışı demek.

Geçmişteki bazı sunucu işlemcileriyle karşılaştırmalar yapıldığında, yeni mimari ile %54’e kadar IPC artışı yaşanacağı belirtiliyor. Nihai sonuçları görmemiz için resmi çıkışı ve ürünlerin son testlerini görmemiz gerekecek.

İlginizi çekebilir: 22 Çekirdekli Intel Core i9-10990XE Ortaya Çıktı