Anasayfa Oyun Patapon Remastered İncelemesi

Patapon Remastered İncelemesi

PlayStation 4 dönemi sadece yeni özel oyunlarla değil, aynı zamanda birçok eski PlayStation oyunun yeniden canlanması ile geçti. PS4’ün yeniden uyarlayarak yüksek çözünürlüklü olarak bizlere sunduğu son oyun ise Patapon Remastered oldu.

İlk kez 2007 yılında PSP için satışa sunulan Patapon, eğlenceli oyun yapısı ve sevimli grafikleriyle dikkat çekmeyi başarmıştı. Taktiksel bir ritim oyunu olan Patapon, kısa süre içerisinde gönülleri fethetmişti. Şimdiyse Patapon, HD grafikleriyle, TV ve monitör ekranlarına geliyor.

Öncelikle PlayStation özellikle PS3 oyunlarını PS4 platformuna uyarlama konusunda çok başarılı olsa da, aynı başarıyı el konsolu oyunlarında bir türlü gösteremiyordu. Patapon Remastered ise bu talihsizliği kırıyor, çünkü geliştiriciler oyuna ek içerikler, extralar getirmekten çok, Patapon’u yüksek çözünürlüklü olarak çalıştırmaya odaklanmış.

Patapon, gözden oluşan onurlu bir yaratık ırkının şan ve şeref mücadelesini anlatıyor. Elbette Spartalı askerler gibi şan peşinde koşan şeyler birer göz olunca, oyun da ister istemez mizahi yönünü ortaya çıkarıyor. Zigotonlara karşı büyük bir mücadele veren Pataponlar, sizin kontrolünüzde ritimlere uyarak oyun dünyasını keşfediyorlar.

Pataponlar uygun adım marş şeklinde ilerliyor ve sizin tuşlara basma ahenginiz, onların başarısını direkt etkiliyor. Her bir müzik şeması Patapon askerler için farklı bir taktik anlamına geliyor. Bu taktiksel kontrol şemasında ileri marş, agresif hücum, defansif eğilme ve hızlı geri çekilme yer alıyor. Bu 4 ana şema dışında bir de Juju bulunuyor. Önlenmesi mümkün olmayan bu büyü Patapon askerlerini gizliyor ve rüzgar yönünü ayarlayarak uzun mesafeli silahların etkisini artırıyor.

Oyunda temel seviyede eşya oluşturma (crafting) ve yağmalama (loot) sistemi de yer alıyor. Düşmanlar genellikle craft yapabileceğiniz eşyalar, silahlar ve zırhlar düşüyor. Özellikle düşen silah ve zırhları kullanarak Patapon askerlerinin savaş etkinliğini artırabiliyorsunuz.

Patapon Remastered sevimli grafikleriyle gönlünüzü çalabilir ama oynadığınız yapımın gerçekten de zorlayıcı olduğunu unutmamanız gerekiyor. Patapon askerlerini yönetmek için doğru ritimleri, doğru zamanda yapmanız dışında, bir de bunları doğru sırayla uygulamanız gerekiyor. Eğer tuşlara doğru sırayla ve tam zamanında basarsanız combo’lar uygulayarak saldırı düzenini uzatabilir, çok daha sağlıklı bir savunma yapabilirsiniz.

Oyunun zorluğu ise tam bu noktada ortaya çıkıyor. Doğru anda doğru tuşa basmak, belki normal savaşlarda size sorun olmuyor ama büyük ölçekli savaşlar – özellikle boss savaşları – sizi gerçekten zorluyor. Ne kadar uğraşırsanız uğraşır, farklı varyasyonları arka arkaya uygulamak zorunda olduğunuz bu mücadelelerde ipin ucu bir yerde kaçıyor ve combo’nuz bozuluyor. Yani öncelikle oyunu çok uzun süre oynayıp, mekaniklere iyice alışmanız gerekiyor. Bir de gecikme süresi gibi bir dezavantaj bulunuyor. PS4 Controller Bluetooth kullandığı için ister istemez gecikme yaşıyorsunuz. Bu da ritim tabanlı oyunda doğal olarak büyük bir soruna dönüşebiliyor. Patapon Remastered için kablolu bir kontrolcü kullanmak çok daha başarılı işler çıkarmanıza yardım edebilir.