Anasayfa Haber Qualcomm Snapdragon X60 5G Modem-RF Sistemi Tanıtıldı

Qualcomm Snapdragon X60 5G Modem-RF Sistemi Tanıtıldı

Qualcomm Snapdragon X60 5G

Qualcomm Snapdragon X60 yüksek frekanslı bantlara erişimde büyük önem taşıyor.

Qualcomm tarafından üçüncü nesil 5G Modem-RF Sistemi olan Snapdragon X60 duyuruldu. Çipin öne çıkan özelliklerinin başında ise mmWave-sub6 kümelemesi bulunurken, bu sayede maksimum veri hacminin 5.5 Gbps olduğu ifade ediliyor.

5G süper hızlı yüksek frekanslı bantlar olan mmWave’in bir kombinasyonu. Öte yandan bir damla su, bir pencere ya da kağıttan bile etkilenebiliyor. Düşük frekanslı bantlar olan sub6 ise binalardan pek etkilenmiyor ancak pek hızlı değil. Akıllı telefonların da bir hücre kulesi kadar hızlı olmadığını düşündüğümüzde, kule size hızlı bir mmWave sinyali gönderse de telefon bunu geri gönderemiyor ve bir sub6 sinyali gönderebiliyor.

Snapdragon X60, sub6 taşıyıcı kümelemesi ekleyerek Snapdragon X55’te gördüğümüz sub6 hızlarını ikiye katlamış oluyor. Ayrıca, yeni sistemde 5 nm üretime geçilmiş. X55’te ise 7 nm kullanılmıştı. QTM535 mmWave anten modülünün daha küçük olduğunu da belirtelim. 5G evrimi için bu küçülme de önem taşıyor. Daha küçük anten sayesinde ince ve şık form faktörlerine uyum sağlanmış olacak.

Snapdragon X60, 5G’nin gelişmesine katkı sağlayacak. Hem 4G LTE hem de 5G kullanımına izin veren Dinamik Spektrum Paylaşımı kullanımı ile tüm dünyanın zaman içerisinde 5G’ye geçmesinin önünün açılacağı ifade ediliyor.

İlginizi çekebilir: 5G Hızında Oyun Oynamak!