Anasayfa Haber SpaceX Falcon 9, Starlink Görevinde İniş Hedefini Iskaladı

SpaceX Falcon 9, Starlink Görevinde İniş Hedefini Iskaladı

SpaceX’in tekrar kullanmak için tasarladığı yardımcı roket bu kez başarılı iniş gerçekleştiremedi ve okyanusa yumuşak bir iniş yaptı.

SpaceX, Starlink projesi kapsamında uzaydan internetini kullanıma açmayı hedefliyor. Starlink projesi ile kullanıcılara yüksek hızlı, geniş bant genişliğine sahip ve düşük maliyetli internet sunulacak. Bu internet bağlantısı dünya yörüngesi üzerinde konumlandırılan Starlink uyduları sayesinde sağlanıyor. Bugüne kadar toplamda 240 Starlink uydusu gönderilmişti. 18 Şubat günü görevin beşincisi başlatıldı ve 60 uydu daha uzaya fırlatıldı. Bu görev ile birlikte uydu sayısı 300’e çıkıyor.

spacex-starlink-feb-17-2020

SpaceX, bu uzay görevlerinde tekrar kullanılabilir Falcon 9 roketlerini kullanıyor. Bu yardımcı roketler tekrar kullanılabildiğinde maliyet, yakıt ve zamandan önemli derecede tasarruf sağlanabiliyor. Şirket bu konuda oldukça önemli işler başardı ancak son görevde bir aksaklık oldu desek yeridir.

Görev başarılı bir şekilde işlerken, Falcon 9 yardımcı roketlerinin “Of Course I Still Love You” drone gemisine başarılı bir şekilde iniş yapması bekleniyordu fakat beklenen olmadı. Görev başlangıcından 8 dakika 24 saniye sonra gerçekleşecek olan inişte hedef ıskalandı ve okyanusa yumuşak bir iniş gerçekleşti.

 

Starlink görevi kapsamında yeni uyduların fırlatmasında herhangi bir problem bulunmuyor. Güçlendirici roketlerin doğru iniş yapamaması ise küçük bir talihsizlik. SpaceX’in daha önce de benzer şekilde sorunlar yaşadığına şahit olmuştuk. Şirket, roketlerin tekrar kullanım süresinde ise önemli bir ilerleme kaydetmiş görünüyor. Bir önceki roket 63 gün önce 16 Aralık’ta fırlatılmıştı. Daha önceki kullanım sürelerine baktığımızda ise 72 günlük bir aralık bulunuyor.

İlginizi çekebilir: