Anasayfa Makale Android 11 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Android 11 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Android 11’in geliştirici önizlemesi yayınlandı. Her ne kadar kararlı sürüme kadar birçok değişim yaşanacak olsa da Android 11 hakkında şu anda bilinmesi gerekenleri sıralıyoruz.

Google, son birkaç yıldır Android’de açıkladığı yeni sürümlerini yayınlama takvimine epey sadık davranıyor. Android 9 ve Android 10’in ardından sıra Android 11’e geldi.

Önümüzdeki aylarda değişecek ve gelişecek çok fazla şey var. Fakat şu anda ilk geliştirici önizlemesi yayınlanmış durumda. Android 11’de doğal olarak eskiye oranla bir dizi yenilik var.

Mesajlaşma Uygulamaları İçin Sohbet Balonları
Bildirim Üzerinden Devam Eden Görüşmeler
Bildirimlerden Fotoğrafları Görme
Tek Seferlik İzinler
Kamera Açıkken Titreşim Otomatik Kapanır
Geliştirilen Dijital Satın Alma Seçenekleri
Depolama Seçeneklerindeki İyileştirmeler
Yeni Biyometrik Kimlk Doğrulama Sistemi
Geliştirilmiş 5G Desteği
Ön Kamera Biçimlerine Uyumluluk

Mesajlaşma Uygulamaları İçin Sohbet Balonları

Android 10’un geliştirici önizlemelerinde yer alan mesajlaşma uygulamaları için sohbet baloncuğu Android 11’de hayata geçiyor. Bildirimler için sunulan yeni API ile herhangi bir mesajlaşma ve sohbet uygulaması artık konuşmaları daha kolay erişebilir tutmak için baloncuklar barındırıyor.

Bu sistem aslında Android telefon üreticilerinin özel geliştirdiği arayüzlerde yıllardır mevcut. Ama artık Android’e varsayılan olarak da dahil ediliyor. Böylece Facebook Messenger’da yer alan baloncuk sistemi gibi kolay bir yapı sunuluyor. Böylece mesajlara erişip yanıtlamak ve sonra ana menüye dönmek kolaylaşıyor.

Bildirim Üzerinden Devam Eden Görüşmeler

Mesajlardan bahsetmişken Android 11’in ayrıca bildirimlere özel yeni bir konuşma bölümü de bulunuyor. Böylece çeşitli mesajlaşma uygulamalarında devam eden görüşmeler kolayca takip edilebiliyor. Tıpkı baloncuklarda olduğu gibi son mesajlaşlaştığınız kişilerle iletişimi hızlandırıyor.

Sohbet kabarcıklarıyla aynı amaca hisset ettiği için biraz gereksiz görünebilir. Ama mesajları daha erişilebilir hale getirmek için epey işlevsel.

Bildirimlerden Fotoğraflar Paylaşma

Bildirim konusunda epey önemli yenilik var. Bunlardan bir diğeri de bildirimler üzerinden gelen fotoğrafların paylaşılabiliyor olması. Böylece eğer uygulama izin veriyorsa tam boyutta açmaya gerek kalmadan fotoğraf ekleyerek mesaj atabilirsiniz. Geliştirici Önizlemesi 1 ile Chrome’daki resim kopyalama desteği ve Gboard’daki pano işlevi de destekleniyor.

Tek Seferlik İzinler

Android 10’in avantajlarından biri uygulama izinlerinin yenilenmiş olmasıydı. Google, Android 11 ile bu özelliğin kapsamını daha da genişletiyor. Artık uygulamalara tek sefere mahsus izinler verebilirsiniz.

Konuma, mikrofona ya da kamera erişimine yalnızca tek seferlik izin verdiğinizde bir kullanım sonrasında eski ayarlara dönülüyor.

Kamera Açıkken Titreşim Otomatik Kapanır

Özelliği anlatmadan önce küçük bir senaryo yazmak gerekiyor. Video çekmeye başladınız ve o sırada da telefonunuz titreşimde ve çalıyor. Eğer videoyu tekrar çekme şansınız yoksa bu titreşim videoyu olumsuz etkiliyor. Ama Android 11’de kamera açıkken telefon titreşimi otomatik olarak pasif hale getirilebiliyor.

Geliştirilen Dijital Satın Alma Seçenekleri

Kredi kartlarından konser biletlerine ve seyahat kartlarına kadar her şey telefonda dijital olarak tutulabiliyor. Android 11 bu sistemi bir adım daha öteye götürüyor. İşletim sistemi ISO 18013-5 ile hassas kimlik belgelerinin güvenli şekilde depolanmasını sağlıyor. Bu aslında dijital lisans ve kimlik oluşturmak için kullanılan bir standart ve yeni sistemle destekleniyor.

Depolama Seçeneklerindeki İyileştirmeler

Google, geçen sene Android 10 ile depolama seçeneklerinde önemli düzenlemeler yaptı. Ama yeterli değil. Android 11’de depolama alanının güvenliğinin sağlanması için daha farklı seçenekler yer alıyor. Telefondaki kişisel verilerin önemi ortada. Dolayısıyla ek güvenlik önlemleri herkesi sevindiriyor.

Google, Android 11 kapsamındaki depolama alanı iyileştirmelerini şu şekilde özetliyor:

Harici depolama alanındaki uygulama ve kullanıcı verilerini daha güvenli hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Topluluğumuzdan gelen geri bildirimlerle önemli iyileştirmeler yaptık. Bu önizleme sürümü, geçen yıl Android Dev Summit’te sunduğumuz medya için ham dosya yolu erişimi, güncellenmiş DocumentsUI ve MediaStore’daki toplu düzenleme işlemleri gibi çeşitli geliştirmeler içeriyor.

Yeni Biyometrik Kimlk Doğrulama Sistemi

BitometricPrompt, Android’in parmak izi sensörlerini ve Pixel 4’ün yüz kilit açma sistemini kolaylaştırmak için kullandığı API. Muhtemelen telefonunuzu her kullandığınızda düşündüğünüz bir şey değil. Ancak bankacılık uygulamalarına, şifre yöneticilerine ve benzer tüm uygulamalara giriş yapmak için biyometrik kimlik doğrulama sistemleri kullanılıyor.
Android 11’de bu destek ve güvenlik daha da artırılıyor.

Geliştirilmiş 5G Desteği

2019, 5G’nin insanlar tarafından test edilmeye başlandığı ilk yıl. Bu süreç 2020 ile devam ediyor. Android 11, yeni nesil kablosuz bağlantı standardının tam anlamıyla oturmasıyla birlikte daha kullanılabilir ve güvenli hale geliyor.

Ön Kamera Biçimlerine Uyumluluk

Son birkaç yıldır ön kameraları farklı biçimlerde gördük. Damla çentik sisteminin yanı sıra geçen sene ekran altına gömülen ön kameralar da fazlasıyla karşımıza çıktı. Android 11, daha kapsamlı kamera yerleşimlerine yönelik destek de sağlıyor.