Anasayfa Video Samsung 860 PRO SSD Dayanıklılık Testi Sonuçlandı | Ne Kadar Dayanacak? #7

Samsung 860 PRO SSD Dayanıklılık Testi Sonuçlandı | Ne Kadar Dayanacak? #7

SSD Ömrü Kaç Yıl? Samsung 860 PRO Dayanıklılık Testi ile Ne Kadar Dayanacak? Bunu göreceğiz...

Bir yıldan uzun süredir devam eden Samsung 860 PRO SSD dayanıklılık testimiz ani bir elektrik kesintisi ile sona geldi.

1 Ekim 2018’de Samsung’un 860 PRO model SSD’si ile bir dayanıklılık testi başlatmıştık. Anvil’s Storage Utilities ile SSD’ye aralıksız veri yazıp sildiğimiz bu testte olası elektrik kesnitilerinde durum gözlemlemek için sisteme de herhangi bir UPS takmamıştık. O zamandan bu zamana SSD’ye 7 PB (7000 TB) veri yazdık ve SSD 10.000 saati devirdi. Öte yandan elimizdeki en son ekran görüntüsü 9208 saate ait.

CrystalDiskInfo ile sizin de kendi depolama cihazınızdan öğrenebileceğiniz verilere biraz daha yakından bakalım:

  • Toplam yazılan veri: 135.194 GB > 6967,9 TB
  • Çalışma saati: 9208 saat
    • 383 gündür çalışıyor
  • 78 kez yeniden başlama

Buna ek olarak Samsung’un da kendi Magician yazılımı mevcut. Magician’da da diskin sağlık durumu “İyi” olara gözükmekte. Merak edilen konulardan biri de 7 TB veri yazdıktan sonra diskin okuma/yazma performansı ne durumda? CrystalDiskmark ile bunu da test ettik ve sonuçlara bakacak olursak SSD, performansından herhangi bir kayıp yaşamamış.

  • 562 MB/s okuma
  • 529 MB/s yazma
Aslında SSD 2020’ye girmişti ve 10.000 saati de geride bırakmıştı lakin elimizdeki son ekran görüntüsü bu.

Sonuç

SSD şu haliyle dayanıklılık testimizden geçmeyi başardı. Samsung’un bu model için vaat ettiği yazma ömrü 600 TB idi. Biz bu değerin 10 kat üstüne çıktık. Daha da üstüne çıkmak mümkün zira geçmişte daha eski modellere 9 PB veri yazılabildiğini gördük. Burada sorun elektrik kaynaklı idi. Samsung’a SSD’nin Firmware tamiri mümkün ise testlere devam etmek istediğimizi belirttik lakin firma SSD’de herhangi bir sorun varsa doğrudan değişim yapılıdğını belirtti. Doğrudan değişim, NAND yongaların yenilenmesi anlamına geliyor. Bu bağlamda testi devam ettirmenin bir anlamı kalmıyor.

Sonuç olarak Samsung 860 PRO SSD dayanıklılık testi başarıyla sonuçlandı. SSD ömrünü kanıtladı. Bir sonraki teste geçiyoruz.