Anasayfa Haber ABD, TSMC’ye Huawei Konusunda Baskı Yapıyor

ABD, TSMC’ye Huawei Konusunda Baskı Yapıyor

TSMC

ABD hükumeti, Huawei baskılarına bir yenisini daha etkileyerek yarı iletken pazarında yeni hamleler yapıyor.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarını bilmeyenimiz yoktur. Bu savaşın tam orta noktasında ise Huawei bulunuyor ve bugüne kadar olan yaptırımları hep birlikte gözlemlemiştik. ABD, Huawei 5G ekipmanının Çin’e istihbarat sağlayabileceğini iddia ediyor ve çeşitli alanlarda kısıtlamalar yapılıyor. Özet olarak Trump yönetimi, ABD teknolojisiyle yarışa tutuşan veya önüne geçmeye çalışan yabancı güçlerin ilerlemesini bir nebze sınırlamaya çalışıyor diyebiliriz.

Yayınlanan yeni bir raporda ABD’nin son aylarda TSMC‘ye de baskı yaptığı bildirildi. Ayrıca ABD, geçtiğimiz günlerde Tayvan’dan (özellikle TSMC) yonga ihracatını kısıtlamasını istedi. Böylece Huawei’nin yonga talepleri üzerinde sıkıntı çekmesi ve devamında üretim kaynaklarında yeni zorluklar yaşaması hedefleniyor.

TSMC, ABD hükumetinin şu ana kadar gösterdiği çabalara karşı çıkmış durumda. Bununla birlikte The Wall Street Journal yaptığı açıklamada, ABD’li milletvekillerinin Amerikan tabanlı kısıtlamalar konusunu dikkate aldığı ve baskıların arttığı bildirildi. Bildiğiniz gibi TSMC’nin ABD kaynaklı NVIDIA, AMD ve Apple gibi birçok müşterisi de bulunuyor.

DigiTimes, bunun TSMC’yi zor bir duruma soktuğunu söyledi. Anonim kaynaklardan gelen bilgilere göre gelişmiş 5 nm ve 3 nm çip çözümlerinin geliştirilmesinde hala Huawei ile yakın bir işbirliği bulunuyor.

Reuters ile potansiyel yasak hakkında konuşan TSMC temsilcisi, şirketin varsayımsal sorulara cevap vermediğini ve müşterileri hakkında konuşmadıklarını söyledi. “ABD, Çin yarı iletken üretimi üzerinde daha fazla kontrol elde etmek istiyor ve ABD yapımı yarı iletken ekipmanlarının tümüne bir lisanslama modeli yerleştirmeyi planlıyor. Yani ABD ürünlerin sevkiyatlarını onaylamazsa, diğer ülkelere karşı  tüm üretim hatları büyük olasılıkla tehlikede.”

ABD Ticaret Bakanlığı, Mayıs 2019’da Huawei’yi listeye eklemişti ve Amerikan kaynaklı şirketlerden tüm tedarikleri zorlaştırmıştı. Hem yazılımsal hem donanımsal olarak her noktada Huawei’nin önüne taş koyan hükumetin neler yapacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

İlginizi çekebilir: TSMC, “3 nm” Teknolojisi için Tarih Verdi