Anasayfa Haber eROSITA X-Işını Teleskobu Nedir, Nasıl Çalışır?

eROSITA X-Işını Teleskobu Nedir, Nasıl Çalışır?

Uzayı daha önce olmadığı kadar detaylı bir şekilde haritalandırması için Alman ve Rus mühendisler tarafından ortak olarak yapılan eROSITA X-Işını teleskobu, görevine 13 Temmuz 2019’da başladı.

Evrendeki yerimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacak olan bu teleskop ile alakalı detaylar, teleskobun yapılma amacı ve çalışma prensibi ise yazının devamında.

Spectrum Roentgen Gamma (SRG) adlı Alman-Rus ortak çalışması olan bu proje ile, eROSITA’nın uzayı daha önce eşi benzeri görülmemiş bir biçimde detaylı haritalandırması bekleniyor. Teleskobun yapımında 10’dan fazla bilim kuruluşu, şirket ve üniversite yer almış. eROSITA aslında iki adet teleskobun birleşiminden oluşan bir çoklu teleskop. Ana gövdesi, birbiriyle eşit 7 adet ayna modülüne sahip ve bu aynaların her birinde altın kaplama mevcut. Toplamda 54 adet ayna olan bu Alman teleskop sistemine ek olarak, üstünde bir adet Rus yapımı Art XC adlı teleskop daha bulunmakta.

eROSITA teleskobu sahip olduğu yedili ayna sistemi sayesinde, x ışını teleskobunun optik yapısını oluşturmakta. Optik yapısı sayesinde ışınlar, ayna yüzeyinden sığ bir açıyla geçerek normalde görülmesi mümkün olmayan x ışınlarını gözlemleme imkânı tanıyor. Bunlara ek olarak, sahip olduğu pürüzsüz 54 adet ayna ile teleskoptan gözlemlenebilen foton sayısının artırılmasını sağlıyor. Gözlemlenebilir foton sayısının artması x ışınlarının daha net görünmesini sağlıyor.

eROSITA teleskobunun temel amacı ise karanlık enerjinin varlığını ispat etmek. eROSITA, ilk olarak üzerinde çalışacağı 100.000 galaksi kümesinin uzay zamandaki dağılımlarını belirleyecek. Galaksi kümelerinin dağılımlarını belirlemesinin ardından, bu kümelerden elde ettiği veriler ile kümelerdeki karanlık enerji varlığının yoğunluğunu belirlemeye çalışacak. Elde edilen yoğunluk verileri sayesinde bilim kuruluşları ve üniversiteler aracılığı ile şu andaki evrenin ölçülebilen enerji yoğunluğuyla karşılaştırılacak.

Tüm bunların yanı sıra teleskop, 200.000’den fazla kara deliği, aktif çekirdeğe sahip gezegenleri ve süpernovaları inceleyecek. Evrendeki yerimizi daha iyi bilmemize ve yaşadığımız evreni daha iyi tanımamıza olanak sağlayacak olan eROSITA teleskobu teknoloji ve mühendisliğin ne derece hayret verici bir noktaya ulaştığını bizlere göstermekte.

İlginizi çekebilir: Başka Galakside İlk Kez Moleküler Oksijen Tespit Edildi