Anasayfa Video GoPro Max 360 Derece Kamera İncelemesi

GoPro Max 360 Derece Kamera İncelemesi

GoPro’nun Fusion’dan sonra çıkardığı yeni 360 derece aksiyon kamerası Max’a yakından bakıyoruz.

360 derece video çeken kameraların popülerliği yıllar içinde arttı. Bugün artık yüksek çözünürlüklü 360 derece videoları işleyecek güçlü bilgisayarlara sahibiz ve kameralar da görüntüleri otomatik birleştirerek işlerimizi kolaylaştırıyor. Eskiden görüntüleri kameradan aldıktan sonra elle birleştirmek ya da bir diğer adıyla “dikişlemek” gerekirdi ve bu oldukça zahmetli bir süreçti. Şirketin bir önceki 360 kamera denemesi GoPro Fusion’da çift SD kart girişi vardı ve her kameranın görüntüsü ayrı SD kartlara yazılıyordu. Bunları birleştirme işi de kullanıcıya yükleniyordu.

Pek çok son kullanıcının 360 derece videodan uzak durmasına sebep olan noktaların biri bu zahmetli video düzenleme safhasıydı diyebiliriz. Bugün ise gerek Insta360’ın kameraları, gerekse GoPro Max bu dosyaları birleştirip kullanıcıya sunuyor. Ancak bu birleştirme hala mükemmel değil. Bazen bu birleştirme noktalarını görebiliyorsunuz, özellikle de kameranın arkası ve önüyle arasındaki ışık koşulları arasında büyük fark olduğunda. Çünkü bu durumda kamera her sensörde farklı enstantane ve iso ayarları uyguluyor.

Ayrıca videoları mobil ortamda kolayca düzenlemeniz için gereken uygulama desteği de arttı. Mobil GoPro uygulaması ile GoPro’ya kablosuz olarak bağlanıp, dosyalarınızı telefona aktarıp, 360 derece görüntülerinize keyframe ekleyip, kamera açılarına tamamen hükmedebiliyorsunuz. Sonrasında uygulama bu videoları Instagram gibi sosyal medya uygulamalarıyla uyumlu ölçülerde size veriyor.

Ön ve arka kamerayı birleştirirken akıllı algoritmalarla kamerayı tuttuğunuz selfie çubuğunu gizleyerek, sanki alçak irtifada uçan bir drone sizi devamlı takip ediyormuş gibi bir görüntü elde edebiliyorsunuz. Ayrıca 360 kameralar için belinize taktığınız bir kemere bağlanan çubuğun ucuna GoPro’yu takarak bu etkiyi artırabiliyorsunuz.

Bu hususlar 360 derece çekim yapan kameraların erişilebilirliğini artırıyor. 360 derece kameraların görüntüleri düzenleyip iki farklı türde videolar üretebilirsiniz; 2D yani flat dediğimiz türden normal videolar veya VR gözlüklerde de izleyebileceğiniz  360 derecelik videolar.

Mobilde 360 derece video düzenleme

En kolay yöntemlerden biri olarak GoPro’nun mobil video düzenleme yazılımıyla 2 boyutlu videolar üretebilirsiniz. Bu size 360 derecelik bir kamera açısından özgürce faydalanma olanağı sağlıyor. Çünkü 360 kameralar her an çevrenizdeki her şeyi kaydediyor. Bu uygulama keyframe desteği de veriyor, kamera açısını oldukça yumuşak şekilde değiştirip profesyonel görüntüler elde edebiliyorsunuz.

GoPro Max modeli 5.7K yani 5760×2880 çözünürlükte 30 kare saniyeye kadar 360 derece videolar çekebiliyor. Mobil ortamda düzenleme yaptığınızda kalite otomatik olarak düşürülüyor. Çünkü yüksek çözünürlüklü bu videolar telefon işlemcileri için biraz fazla büyük. Kaliteden ödün vermek istemeyenler yüksek çözünürlüklü .360 uzantılı videoları Windows altında çalışan GoPro MAX Exporter isimli uygulama ile Cineform formatına dönüştürüp, kayıpsız şekilde Adobe Premiere Pro veya Davinci Resolve gibi popüler profesyonel video düzenleme yazılımlarında düzenleyip, 2D veya 360 derecelik video olarak çıktı da alabilir. Ancak bunun dosyaların boyutunu oldukça şişirdiğini belirtelim.

GoPro’nun bir de ReFrame isimli profesyonel video düzenleme uygulamaları için eklentisi var. Bu eklenti tıpkı mobilde olduğu gibi kamera açılarına hükmetmenizi sağlayıp, 360 derece ham görüntülerden harika 2D videolar çıkarıyor. Premiere 360 video çıktı alma kabiliyetine de sahip. Bu şekilde çıktı alıp YouTube veya Facebook’a yüklediğinizde, kullanıcılar 360 kameranın kaydettiği her şeyi görebiliyor.

360 derece video nasıl çekiliyor ve nasıl izleniyor?

Tüketici elektroniği 360 kameraların çalışma prensibi hemen hemen aynı. Arkada ve öndeki iki geniş açılı lensten elde edilen yatay 360, dikey 180 derecelik görüntüler tek bir dosyada birleştiriliyor. Bu dosyayı normal bir oynatıcıda izlemeye kalktığınızda çok garip deformansyonlara sahip bir görüntü sizi karşılıyor. Hatta ilk baktığınızda bir şeylerin yanlış gittiğini bile düşünebiliyorsunuz. Ama işin sırrı kameralarda olduğu kadar, bu görüntüyü nasıl düzelteceğini bilen oynatıcılarda da gizli.

2 boyutlu ekranlarda 360 derece videoyu oynatabilmek için özel tekniklere ihtiyaç var. Şanslıyız ki hem YouTube, hem de Facebook bu tür videolara destek veriyor. Her ikisinin de mobil uygulamalarında telefonunuzu çevirerek 360 derece video içinde etrafa bakabiliyorsunuz. Tarayıcınızdan bağlandığınızda ise aynı gezintiyi fare imlecini kullanarak sürükle-bırak metoduyla yapabilirsiniz. Ne yazık ki şimdilik Instagram bu desteğe sahip değil.

Ancak aslında bu tür videoları izlemek için sanal gerçeklik gözlükleri en uygun cihazlardır. Cep telefonları için üretilen sanal gerçeklik gözlükleri bu hissi bir miktar yaşamanıza izin verse de, asıl tavsiye ettiğimiz HTC Vive Pro veya Samsung Odyssey+ gibi üst seviye VR gözlüklerle PC’de bu görüntüleri izlemenizdir.

Hero Mode

Adı öyle bir çağrışım yapsa da, aslında bu kamera Hero 8’in üzerine bir model değil. Bu iki kamera tamamen ayrı sınıflarda ve farklı işler için üretilmişler. Hero 8 modeli 4K/60fps görüntü çekerken, Max modeliyse 360 derece görüntü çekiyor. Ancak Max bir miktar da olsa normal bir GoPro yerine kullanılabiliyor. Yani tek kamerayı kullanarak kayıt modu da var ve bunun adı Hero Mode. Ancak bu modda çözünürlük 16:9’da 1080p, 4:3’te 1440p ile sınırlı.

Kameranın her bir sensörü 3K çözünürlükle sınırlı olduğu için 4K video çekim yapamıyor. Ancak ekranın olduğu taraftaki kamerayı kullanarak kadrajda olup olmadığınızı görmek mümkün oluyor, bu da VLOG çekenler için güzel haber. Ne yazık ki normal video modunda çekime başladığınızda, modu çekim esnasında değiştiremiyorsunuz.

Eğer 1080p Hero modu sizin için yeterliyse ve asıl çekim yapmak istediğiniz mod 360 derece video ise Hero Max size uygundur. Videolarda olduğu kadar fotoğraf çekimlerinde de kamera oldukça başarılı. 16 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebildiğini görüyoruz. Çekim modları arasında 360 derece ve panoramik fotoğraf bulunuyor. Bunların farkı tıpkı video modunda olduğu gibi birisini görebilmek için 360 derece uyumlu gösterici gerekirken diğeri çift kameradan elde ettiği geniş görüntüyü 2 boyutlu düz bir resme döküyor.

Kameranın menüsü oldukça basit ve Hero 8 ile pek çok ortak özellik barındırıyor. Örneğin sanal lens seçimi seçenekleri burada da mevcut. Dar, geniş ve ultra geniş açılar arasında tek dokunuşla geçiş yapabiliyorsunuz.

Öndeki ve arkadaki mikrofonlar sayesinde 360 derece video kaydederken çevresel 360 derece ses de kaydedebiliyorsunuz. Bu çifte mikrofon aynı zamanda tek lensle kayıt yaparken de işe yarıyor. Örneğin bir noktayı çekip kameranın arkasından konuşuyorsanız, arka taraftaki mikrofonu kullanabiliyor. Ya da Vlog çekiyorsanız kameranın önündeki mikrofonu kullanarak kameranın sesinizi daha net almasını sağlayabiliyorsunuz.

Stabilizasyon

Bu modelde stabilizasyon için Hero 8’de gördüğümüz HyperSmooth’un ikinci sürümü kullanılıyor. Ancak GoPro nedense buna HyperSmooth MAX demeyi seçmiş. Sadece “Hero Mode” dediğimiz modda çalışabiliyor. Ancak 360 derece görüntü kaydettiğinizde HyperSmooth Max Stabilizasyon çalışmıyor!  Bunun yerine daha vasat bir yöntem kullanılıyor. Mobil ve PC yazılımı video içine entegre edilen jiroskop verisini baz alarak yazılımsal stabilizasyon uygulayabiliyor. Ancak sonuçlar HyperSmooth 2.0’ın yanına bile yaklaşamıyor.

Ortam yeterince aydınlıksa stabilizasyon işini iyi yapıyor, düşük ışıkta ise titreşimler görmeye başlıyorsunuz. Önceki versiyon kameralarda da sıkça rastladığımız bir durumdu. Düşük ışık demişken, kameranın performansı düşük ışıkta oldukça kötü. Küçük sensörleri yeterince ışık alamadığı için görüntüde çok fazla parazit oluşuyor.

Boyutlar, Pil, GoPro Plus

GoPro Max’ın boyutları Hero 8’e oranla hayli büyük ama bir önceki 360 kamera Fusion’dan küçük. Hero 8’de olduğu gibi kamera bir çerçeveye sahip değil ve montaj için Hero 8’deki katlanabilir ayak metodunu kullanıyor. Hafıza kartı, pil ve USB-C yuvaya tek kapak altından ulaşılıyor. Bu kapak istendiğinde çıkarılabiliyor ve kırılması durumunda GoPro yedeğini satıyor. Burada üzücü olan bir eksiklik USB-C üzerinden adaptörle mikrofon girişi sağlanamıyor. GoPro’nun bir adaptörü buna izin veriyordu, ancak bu adaptör Max ile uyumsuz.

Bu modelin pili maalesef Hero 5, 6, 7 ve 8’le uyumlu değil. Biraz daha büyük ve yüksek kapasiteli bir pil. GoPro Fusion’ın pili ile de uyumlu değil, ondan biraz daha küçük. Ancak pili daha küçük olmasına karşın Fusion ile aynı kayıt süresine sahip olmayı başarıyor. Lensler de yine maalesef Hero 8’de olduğu gibi çıkarılamıyor ve değiştirilemiyor. Bu sebeple GoPro kutuya saydam lens koruyucuları ve kullanmadığınız zamanlarda kapatmanız için lens kapakları koymuş. Kullanım şekli dolayısıyla düşmeye ve kırılmaya bu kadar müsait olan bir kameranın lenslerinin değiştirilemez olması düşündürücü bir tercih.

GoPro’nun aylık Plus aboneliğine geçtiğinizde, kameranızın başına bir kaza gelirse GoPro sorgusuz sualsiz yenisiyle değiştirmeyi taahhüt ediyor. Acaba değiştirilemez lensleri bu aboneliğe üye kazandırmak için mi yaptılar, diye insanın aklından geçmiyor değil. Bu arada, söz konusu programın Türkiye’de desteklenmediğini de belirtelim. Eğer kameranızı Türkiye’den aldıysanız, Plus sahibi de olsanız kamera kırıldığında GoPro değiştirmiyor.

Sonuç Değerlendirmesi

GoPro Max modeli 4.000 TL satış fiyatıyla ucuz bir aksiyon kamerası değil. Özellikle yedek bataryası, görünmez selfie çubuğu, belde taşıma aksesuarı gibi ekipmanları almaya çalıştığınızda toplam maliyetin 4.500 TL’yi aştığını görebilirsiniz. GoPro’yla rekabeti iyice kızıştıran nispeten yeni bir marka olan Insta360, One R modeliyle Max’a zor günler yaşatacağa benziyor. Çünkü kamera Max ile aynı fiyata hem normal aksiyon kamerası gibi 4K/60p stabil video çekebiliyor, hem 5.7K 360 derece video çekebiliyor. Üstelik Max’ın yapamadığı şekilde 360 derece videolar kamera içi stabilizasyonla sallantısız kaydediliyor. GoPro yazılım güncellemeleri ile Max’ın özelliklerini One R ile yarışabilir seviyeye çekebilecek mi zaman içinde göreceğiz.

360 kamera alma planlarınız varsa GoPro Max yerine Insta 360 One R daha tercih edilebilir. An itibariyle ülkemize herhangi bir distribütör tarafından getirilmiş değil, ancak kamera yeni çıktığı için bunun zaman meselesi olduğunu düşünüyoruz.

Artılar

  • 360 derece video iş yükünü azaltan otomatik video dikişleme
  • Fusion’a göre daha kompakt
  • Becerikli mobil video düzenleme uygulaması

Eksiler

  • 360 derece videoda Hypersmooth 2.0 stabilizasyon yok
  • Kötü düşük ışık performansı
  • Stabilizasyon düşük ışıkta beklenenin altında performans veriyor
  • Adobe Premiere Pro için GoPro Reframe eklentisi arada bir çöküp, kilitleniyor
  • Değiştirilemez lensler kameranın ömrünü ciddi oranda kısaltıyor