Anasayfa Haber Diyabetik Fareler İnsan Kök Hücreleri Kullanılarak Tedavi Edildi

Diyabetik Fareler İnsan Kök Hücreleri Kullanılarak Tedavi Edildi

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, insan kök hücrelerini insülin üretebilen hücrelere dönüştürmeyi başardı. İnsülin üreten bu hücrelerin, diyabetik farelerin kan şekeri seviyelerini kontrol edebildiği ortaya kondu.

Lous kentinde bulunan Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, insan kök hücrelerini insülin üretebilen hücrelere dönüştürmek amacıyla bir araştırma ekibi oluşturdu. Araştırmacılar insan kök hücrelerini insülin üretebilen hücrelere evrimleştirdi, öte yandan fareler üzerinde yapılan bir deney işi çok daha başka bir boyuta geçirdi.

Diyabet hastası olduğu saptanan bazı fareler üzerinde denenen yeni hücrelerin, farelerin kan şekeri seviyesini kontrol edebildiği gözlemlendi. Baş araştırmacı Jeffrey Millman, “Bu fareler, desilitre kan başına 500 miligramdan fazla kan şekeri okuması olan bir kişi için ölümcül olabilecek seviyelerde çok şiddetli diyabet vardı ve farelere insülin salgılayan hücreler verdiğimizde, iki hafta içinde kan şekeri seviyeleri vardı normale döndü ve aylarca bu şekilde kaldı” dedi.

Araştırmalarının önceye dayandığının altını çizen Millman, “Hedef dışı hücreler ne kadar çok olursa, terapötik olarak o kadar az alakalı hücrelere sahip olursunuz. Bir kişiyi tedavi etmek için yaklaşık bir milyar beta hücresine ihtiyacınız var. Ancak yaptığınız hücrelerin dörtte biri aslında bir milyar hücreye ihtiyaç duymak yerine karaciğer hücreleri veya diğer pankreas hücreleriyse, 1,25 milyar hücreye ihtiyacınız olacak” şeklinde konuştu.

Millman’a göre hedef, hem etkinliği artıran hem de insülin üreten, hücre sayısını en üst düzeye çıkaran bir tedavi yöntemi bulmak. Bulunan tedavinin insanlar üzerinde kullanılabilmesi için ise uzun bir süre daha ilerletilmesi gerekli.

Araştırmacılar, sonunda insanların diyabetlerini kontrol etmelerine umut olacak yeterli hücreleri üretmek için çalışmalara devam ediyor.

İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları Stresin Saçları Neden Beyazlattığını Açıkladı