Anasayfa Video Gigabyte Aorus FI27Q-P Oyuncu Monitörü İncelemesi

Gigabyte Aorus FI27Q-P Oyuncu Monitörü İncelemesi

Aorus FI27Q-P ile Gigabyte oyuncu monitörü serisinin en güçlü modelini inceliyoruz:. Bu model HBR3 gibi dikkat çekici özelliklerle ve 165 Hz tazeleme hızıyla geliyor…

Oyuncu monitörü piyasasına doğrudan üst seviye Aorus ile giriş yapan Gigabyte’ın daha önce AD27Q modelini incelemiştik. Marka bu pazarda göreceli olarak yeni olmasına karşın incelememizde üründen memnun kalmıştık. Aorus monitör serisi hem dikkat çekti, hem de satış başarısı sağladı.

Aorus FI27Q-P: Temel Özellikler

Aorus FI27Q-P modeli 165 Hz ile yüksek tazeleme hızına sahip. Bu hız FPS oyunları başta, hareketli, hızlı, mücadeleci oyunlarda çok önemli. 27 İnç ekran 2560×1440 piksel yani WQHD çözünürlüğe sahip. 2020 Yılında da 27 inç ve 1440p değerleri oyuncuların çoğu için ideal ekran boyutu ve çözünürlük.

Bu modelin sancak gemisi olmasını sağlayan temel farklar arasında bu yüksek hıza karşın panelin IPS olması ve 1 ms MPRT tepki süresi sağlaması. IPS panel canlı renklere ve baktığınız açıya göre bozulmayan bir görüntüye sahip. Yüzde 95 DCI-P3 renk gamutu sunan 10 bit panel sadece oyun için değil, profesyonel olmayan seviyede oyun videolarınızı ve ekran görüntülerinizi düzenlemek için de kullanışlı.

Yani hem oyuncular, hem de içerik tüketen, hazırlayanlar için çok amaçlı bir ekran var karşımızda. Ama bununla bitmiyor.

HBR3 Nedir? High Bit Rate 3 Teknolojisi

Gigabyte monitörünü “ilk HBR3 Taktik Oyuncu Monitörü” olarak tanıtıyor. Bu HBR3 nedir? High Bit Rate 3 olarak açılan yüksek bit oranı sunan teknoloji, DisplayPort 1.4 üzerinden hem 165 Hz, hem HDR, hem de 165 Hz verilmesini sağlıyor. Bu özellikleri aynı anda sunmak için bant genişliği gerekiyor. Monitör kutularında bu teknolojilerin üçü de yazılsa da genellikle hepsi birden açılamıyor. Gigabyte Aorus FI27Q-P’yi sancak gemisi yapan, bütün özelliklerinin aynı anda açılıp çalıştırılabilmesi.

HBR3 yani Hight Bit Rate 3, yüksek bant genişliği teknolojisi olarak kağıt üzerinde uzun süre önce ortaya çıkmasına karşın, bütün bu özelliklerle birlikte kullanılması bir yenilik oluşturuyor. Yoksa DisplayPort standartları ya da HDMI standartları da önceden tasarlanıyor, ancak hayatımızda yer bulmaları zaman alıyor.

Gigabyte Aorus Özellikleri

HBR3’e ek olarak ANC 2.0 ve Black Equalizer 2.0 teknolojileri de bu monitörle geliyor. Active Noise Cancelling 2.0 ile oyuncu kulaklığınızı, mikrofonunuzu monitöre bağlayarak sesinizi daha temiz hale getirebiliyorsunuz. Maçlarda takım içi iletişim ve oyun video kayıtlarında ANC 2.0 ile oyuncu kulaklık setinizden daha fazlasını elde etmek mümkün.

ANC’nin ilk incelediğimiz modelden bu yana başka marka ve modellerde olmayan, ilginç bir farklılık olduğunu belirtelim. Elbette 3.5 mm kulaklıklarla kullanabiliyorsunuz, bunu unutmamanızda fayda var.

Black Equalizer ise karanlık oyunlardaki aşırı karanlık kısımlarda düşmanları seçebilmenizi sağlayan bir özellik. Bütün ekrandaki parlaklığı aşırı derecede patlatmadan yani abartmadan ayarlamanızı sağlıyor. 2.0 Sürümüyle birlikte biraz daha geliştirilmiş ve daha iyi görünüyor. Ancak bazıları bunu hile sayabilir.

Gigabyte’ın Aim Stabilizer özelliği ise arka aydınlatmanın ayarlanmasıyla çalışarak görüntüyü netleştiriyor. Açıp açmamak göz zevkinize kalmış. GameAssist ile nişangahı oyunda bulunmasa bile monitör içerisinden açabiliyorsunuz ve birkaç seçeneğiniz var.

Bu iki özellik Gigabyte’ın “Tactical” yani taktik oyuncu monitörü tanımını yapma sebebi. Pazarlama dili biraz abartılı olabilir ama ürünleri güzel, bu yüzden bizce abartmaları sorun değil.

Özellikle beğendiğimiz bir özellik OSD Sidekick yazılımı, bu uygulamayı kurduğunuzda monitör ayarlarını Windows masaüstünden fare ile tıklayarak kolayca yapabiliyorsunuz. Ayrıca Gigabyte RGB Fusion 2.0 ile de RGB ışıkları kontrol edebilirsiniz.

Aorus Tasarımı

Tasarımın en güzel yanı çerçevesiz olması. Zaten bizce bu tarz bir sorun yaşanmayan bütün modellerde çerçevesiz tasarım olmalı. Neyse ki böyle bir problem ile karşılaşmadık.

Monitörün ekranında içe doğru uzanan bir kasa kaplaması yok, yanlardan dik gelip orada kesiliyor. Bu da ince, modern bir görünüm sunuyor. Panelin kenar siyahlıkları da çok alan kaplamıyor. Karanlıkta test ettiğimizde ışık sızması ya da ölü piksel gibi sorunlar da görmüyoruz ancak IPS bulutlanması bütün IPS panellerde olduğu gibi var. Bu teknolojinin bir parçası ve değişmiyor.

Monitörün OSD kontrolü ortada ve altta yer alıyor. Kullanımı çok kolay ve başarılı. Çok beğendik, ancak OSD menüsünde Türkçe desteği göremedik. Bu menüden hızınızı, siyah seviyenizi, renk ayarlarınızı, ses ayarlarınızı kontrol edebilir, kendi zevkinize göre ayarlama yapabilirsiniz. Düşük mavi ışık filtresi de oyun dışı uzun kullanımlar için güzel. Tavsiyemiz her seferinde menüye girip dolaşmak yerine bunun gibi sık kullandıklarınızı OSD kısayollarına atamanız. 

Stand ergonomisi oldukça gelişmiş, her türlü çevirme, eğme, yükseltme ve alçaltma hareketini rahatlıkla ve sağlamlıkla yerine getiriyor. 130 mm yani 13 cm yükseklik ayarı var. Sağa 20, sola 20 toplam 40 derece yana, 5 derece öne, 21 derece arkaya eğilebiliyor. 90 derece pivotu var.

Standın monitöre bağlandığı noktada kontrol pinleri de temas ediyor. Ayrıca kablolama için altta geniş bir alan var, hiç zorlanmıyorsunuz. Monitörü kaldırıp taşırken de stand üstü tutma kutlu ok kullanışlı.  Malzeme ve işçilik üst seviyede, stand ayakları hem sağlam, hem de masanın kullanılabilir alanını fazla işgal etmiyor.

Arka kısmın görünümü de hem tasarım, hem de ayarlanabilir ve farklı efektlere sahip RGB ile son derece güzel. Tam bir oyuncu monitörü diyebiliriz.

Güç beslemesi monitörün içerisinde. Ek alan kaplamıyor. Portlara baktığımızda PC kontrol yazılımı kullanabilmek için gerekli olan USB Type-B bağlantısını, bu sayede çalışan 2 adet USB 3.0 portunu görüyoruz. Ana görüntü bağlantılarımız DisplayPort 1.4 HBR3 ve iki adet HDMI 2.0.  Ayrıca 3.5 mm mikrofon ve kulaklık bağlantıları var, ANC 2.0 için bunları kullanmamız gerekiyor. Bunlara ek olarak güvenlik amaçlı Kensington kilit yuvası ve adaptörü içinde olduğu için güç girişi mevcut.

Kutudan güç, HDMI, USB Type-B – Type-A kablosu çıkıyor. Ek olarak en önemlisi DisplayPort 1.4 için uygun DP kablosu da kutuda var. Tam özellikleri almak istiyorsanız güncel bir ekran kartınız olmalı ve DisplayPort kullanmalısınız. Monitör Adaptive Sync de destekliyor, yani Nvidia kartlarda sertifikalı olmasa da G-Sync açmak mümkün. AMD ekran kartlarında ise FreeSync doğrudan destekli olarak açılıyor.

10 Bit ve HDR

8 Bit artı 2 Bit FRC ile sağlanan 10 Bit renk desteği monitörün ek güzel yanlarından. Pro yani profesyonel tasarım amaçlı bir monitör değil ama temel, orta seviyede video ve fotoğraf düzenlemelerine renk gamutu sayesinde uygun.

Panelin 12.000.000:1 dinamik, 1000:1 statik kontrastı var. Karşıtlık açısından 3000:1 VA paneller daha güçlü ancak görüş açısı ve renk canlılığı açısından IPS avantajını koruyor. 350 cd tipik parlaklık kayıt üzerinde standart dursa da monitörün parlaklığı gayet güçlü ve iyi. DisplayHDR sertifikalı ve panel aydınlatma kontrolü, sağladığı görüntü kalitesi çok başarılı.

Bu monitörün renklerinin canlılığı, oyunlaraki karşıtlık ve ekrandaki genel parlaklık seviyesi kullananın memnun kalacağı üst seviyede sağlanmış. Kağıt üzerinde değerler ne olursa olsun, panelin kaplaması ya da pratikte elektronik aksam ya da programlama yüzünden performans verip verememesi değişiyor. Biz kullanıcı olarak deneyimen son derece memnun kaldık.

OSD Sidekick ve RGB Fusion 2.0

Gigabyte sistemler kullananlar için RGB Fusion 2.0 ile sistemde daha az RGB yazılımı ile daha çok ışık kontrolü daha derli toplu bir ekosistem deneyimi sunuyor. Sadece monitörün değil standın da arkasında RGB aydınlatma var.

OSD Sidekick ile fare kontrolü çok yararlı olsa da burada Joystick ile ayar değiştirmeye göre bariz bir komut gecikmesi var. Bu geliştirilmeli.

Sonuç Değerlendirme ve Kullanıcı Deneyimi

Oyunlarda hız açısından çok tatmin edici bir monitör. Buna ek olarak renkleri, parlaklığı ve boyut/çözünürlük dengesi de güzel. Karşısına oturup oyun oynadığınızda kullanmaya devam etmek istediğiniz monitörlerden birisi. 11 ms civarında ortalama Input Lag değeri ile turnuva seviyesinde rekabetçi oyunlara uygun. 165 Hz, 1 ms MPRT ve FreeSync desteği oyuncular için anahtar noktalar.

Gigabyte bu modelde her detaya özen göstermiş ve HBR3 desteği sayesinde daha önce birini açıp, diğerini kapattığımız özellikleri aynı anda açılabilir hale getirmiş. DP 1.4 HBR3 bu açıdan sancak gemisi olmasını sağlayan temel artı diyebiliriz. Hem 165 Hz, hem HDR, hem de 10 bit görüntü bir arada ve aynı anda açılabilir şekilde sunuluyor. Yoksa daha önceki Aorus modellerinde de hızlı ve canlı renkli panel, iyi stand ergonomisi ve “taktik” özellikleri elde edebiliyoruz. Yani hepsini birden açmayacaksanız daha hesaplı olan AD27 gibi modelleri de alabilirsiniz.

Tasarım ve teknoloji anlamında Aorus monitör serisinin zirvesine konumlandırılan FI27Q-P modeli özellikle inceleme tarihinde Gigabyte’ın en iyi monitörünü almak isteyen ve bu konuda bütçesi açık olan kullanıcılara hitap ediyor.