Anasayfa Haber AMD’nin GPU Pazar Payı Son Çeyrekte %23 Arttı

AMD’nin GPU Pazar Payı Son Çeyrekte %23 Arttı

Açıklanan rakamlara göre AMD, ekran kartı pazarında payını %22.6 seviyesinde artırdı.

Jon Pedie Research’ün (JPR) yayınladığı rapora göre, 2019’un son çeyreğinde GPU satışlarında genel olarak %3,4 artış yaşandı. Analistler bu büyümenin büyük kısmını son çeyrekte %22.6 gibi büyük bir oranda artış gören AMD’ye bağladı. Bunda en önemli etken Navi tabanlı 7 nm grafik kartlarının piyasaya sürülmesi olmalı. NVIDIA’da ise sevkiyatların %1.9 oranında azaldığı görülüyor.

Genel GPU pazarına baktığımızda %63 Intel’in yanında %19 AMD ve %18 NVIDIA oranlarını görüyoruz. Sadece harici GPU’ları ele alırsak %27’lik AMD pazar payına kıyasla büyük dilimi %73 ile NVIDIA temsil ediyor.

JPR, bir önceki çeyreğe kıyasla harici GPU’lu PC’lerin sevkiyatlarının kabaca aynı kaldığını ancak %0,19’luk bir düşüş olduğunu söyledi. Toplamda bilgisayarların %31.9’u harici bir grafik kartı ile birlikte gönderiliyor. Genel PC pazarına bakıldığında ise çeyrek bazında %1,99 artış olduğu ve yıldan yıla %3,54 arttığı belirtiliyor.

Sonuç olarak pazarda bu başarının sürmesi beklenmiyor. COVID-19 koronavirüsün teknoloji endüstrisi üzerinde ciddi bir etkiye sahip olduğu, Çin’de grafik kartı ve anakart talebinin azaldığına dikkat çekildi. Intel’in beklenen Intel Xe ekran kartlarının ise önemli bir çıkış yapmasını bekliyoruz.

JPR genel başkanı John Peddie, “2020, Intel’in harici GPU pazarına girmesi ve dördüncü bir IP şirketinin olası girişiyle roller değişecek.” diyor.

İlginizi çekebilir: Intel Xe Ekran Kartı Hakkında Her Şey