Anasayfa Haber Yapay Zekayla Üretilen İlaçlar Bakterilere Karşı Daha Etkili

Yapay Zekayla Üretilen İlaçlar Bakterilere Karşı Daha Etkili

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan bir çalışmada, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak ilaca dirençli bakterileri bile öldürebilecek güçlü bir antibiyotik üretildi.

Üretilen ilaç, mevcut anti bakteriyel ilaçların aksine daha farklı bir şekilde çalışıyor. Geliştirilen algoritma sayesinde, bakterilere ilgili bilgiler giriliyor, algoritma da bakterileri öldürmek için daha önceden denenmemiş farklı antibiyotik yöntemlerini sıralıyor. Algoritmanın tüm bu işlemleri yapması ve işe yarar içeriği bulması yalnızca birkaç saat sürüyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, yaptıkları testler sonucunda ilacın Acinetobacter baumannii ve Enterobacteriaceae dahil olmak üzere birçok bakteriyi ortadan kaldırdığı tespit edildi. Adı geçen bu iki bakteri, Dünya Sağlık Örgütü’nün kritik olarak adlandırdığı patojenler arasında yer almakta. Araştırmacı Regina Barzilay, yapılan çalışma ile alakalı olarak “antibiyotik keşfi açısından bu araştırma kesinlikle bir ilk” dedi. Yapılan araştırmada görev alan biyomühendis James Collins ise yaptığı açıklamada “Sanırım bugüne kadar keşfedilen en güçlü antibiyotiklerin başında geliyor” ifadelerinde bulundu.

Araştırmacılar, yeni bir antibiyotik geliştirmek için, bakterileri öldüren molekül türlerini tanımlayabilmek adına ‘derin öğrenme’ algoritması geliştirdiler. Derin öğrenme algoritmasını geliştirebilmek adına 2 bin 500 ilacın ve doğal bileşiğin atomik yapılarını, moleküler yapılarını ve özelliklerini incelediler. Yapay zekâ yoluyla geliştiren algoritma, iyi antibiyotikler için hangi moleküler özelliklerin yapıldığını öğrenmesinin ardından, bilim adamları, hastalıkları tedavi edebilmek adına 6 binden fazla içeriğin bulunduğu bir kütüphane üzerinde çalıştılar. Algoritma, potansiyel antimikrobiyalleri aramak yerine, etkili görünen bileşiklere odaklandı. Bu durum da bakterilerin henüz direnç göstermediği yeni yolların tespit edilmesini kolaylaştırdı.

Araştırmacı Jonathan Strokes yaptığı açıklamada yapay zekanın geliştirdiği bu algoritmanın umut verici olduğunu ve gelecekte herhangi bir hastalığa karşı yeni bir antibiyotik bulunmasının sadece saatler alacağını belirtiyor.

İlginizi çekebilir: Yapay Zekanın Hazırladığı İlaç İnsanlar Üzerinde Denenecek