Anasayfa Haber Ahtapot İlhamlı Robot Kol Neredeyse Tüm Nesneleri Tutabiliyor

Ahtapot İlhamlı Robot Kol Neredeyse Tüm Nesneleri Tutabiliyor

Ahtapot İlhamlı Robot Kol

İki üniversitenin iş birliği ile geliştirilen ahtapot ilhamlı robot kol neredeyse her nesneyi kavrayabiliyor.

Harvard Üniversitesi Wyss Enstitüsü ile Beihang Üniversitesi iş birliği ile ahtapotların kollarından ilham alan yumuşak bir robotik kol geliştirildi. Ahtapot ilhamlı robot kol üzerindeki vantuzlar ile plastik tabaklar, kahve kupaları, test tüpleri, yumurta ve canlı yengeçler gibi birçok nesneyi kavrayabiliyor, hareket ettirebiliyor ve manipüle edebiliyor.

Araştırmacılar çalışmalarına ilk olarak gerçek ahtapot kollarının incelme açısını inceleyerek başlamış. Ardından yumuşak bir kol için en çok işe yarayacak nesneleri bükmek ve kapmak için bir tasarım seçilmiş. Ayrıca robotik kola, çok çeşitli nesneler tutmasına izin veren vantuzlu emiciler de uygulanmış.

Robot hazırlandığında iki valf ile kontrol edilmiş. Valflerden birisi kolun bükülmesi için basınç uygularken, diğeri vakum görevini üstleniyor. Doğal olarak, değişen miktarlarda basınç ve vakum emme robotun sağlam olmasını ve çok sayıda nesneyi kavramasını sağlıyor.

Çalışma sonuçları, sadece çok çeşitli morfolojik olarak farklı nesneleri kavramak için yeni nesil yumuşak robotik aktüatörlerin yaratılmasına yeni bakış açıları sağlamakla kalmamış. Aynı zamanda çalışmanın ahtapot türleri arasında kol konik açı değişkenliğinin işlevsel öneminin anlatılmasına katkı sağladığı vurgulanıyor.

İlginizi çekebilir: Havadan Elektrik Üreten Cihaz Geliştirildi