Anasayfa Video Keenetic Omni DSL Modem İncelemesi

Keenetic Omni DSL Modem İncelemesi

Keenetic markasının hesaplı DSL modem ve Router çözümü Omni DSL modelini inceliyoruz.

Keenetic Extra DSL AC1200 incelememizde markayı ve odak noktalarını sizlerle paylaşmıştık. Referans olarak bir önceki videomuzu da izlerseniz bütün ekosistemi daha iyi anlayabilirsiniz.

Temel olarak ev ve ofisler için temel ADSL/VDSL internet çözümü olan Omni DSL, piyasada 350 TL’ye satılan ve pek çok kullanıcı için erişilebilir bir ürün. En büyük avantajı temel ihtiyacı hesaplı bir şekilde karşıladıktan sonra bu ürünü ağ içerisinde farklı bir rolde kullanmaya devam edebilmemiz. İncelememizin son kısmında buna değineceğiz.

Keenetic markası Mesh yani ağ yapısında ve modüler olarak çalışmak üzere ürün tasarlıyor. Giriş seviyesinden en üst özelliklere sahip modellere kadar bütün ürünleri bir arada kullanılabiliyor. İşletim sistemi bulut tabanlı ve ağ ürünlerinin yazılım arayüzünden cihaz içerisine yüklenecek özellikler seçilip özelleştirilebiliyor. Bu sayede ağdaki cihazları ihtiyaca yönelik amaçlara atayabiliyorsunuz.

Omni DSL Özellikleri

Adım adım gidelim, 4 adet 100 Mbps ethernet portu var. 2 Adet 5 desibellik güçlü antene sahip. 2.4 GHz bandından 300 Mbps kablosuz bağlantı sağlayabiliyor. EN7512U işlemci kullanıyor ve 128 MB DDR2 hafızaya sahip. Ek olarak bir USB 2.0 portu bulunuyor ve bu port farklı amaçlarla, örneğin bağlanan USB belleği ağda paylaşıma açmada kullanılabiliyor.

802.11n standardında yani WiFi 4 ile en yaygın ve temel kablosuz bağlantı türünü sunuyor. 802.11 a/b/g gibi daha eski standartları 2020 yılında tavsiye etmiyoruz. N standardını taban, AC standardını iyi ve AX standardını da geleceğe dönük olarak tavsiye ediyoruz. Yani WiFi 4, 5 ve 6 diye özetleyebiliriz bunları.

VDSL2 17a ve 30a profilleri ile 200 Mbps’ye kadar VDSL hatları da destekliyor. Ancak elbette hesaplı bir ürün olduğu için 100 Mbps portlar ve N standardına sahip. Bununla birlikte WPA3 ve OWE teknolojileri destekleniyor. Yani bu güncel bir ürün ve yazılımı güncelleme aldığı gibi, güvenlik standartları da yeni. Bu sayede eski nesil bir N modem ya da Router’a göre ciddi şekilde avantajlı. Zira mevcut pek çok üründe henüz WPA3 desteği yok. Keenetic güvenliğe önem verdiği için, Omni DSL gibi daha temel ürünleri dahi yazılımsal olarak çok güncel.

Kurulum ve Kullanım

Cihazın kurulumu mobil uygulama üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor. Kurulum kolaylığı günümüz ağ ürünlerinde her marka için önemli bir konu. Burada kurulum işleminin mobil öncelikli tasarlanmış olması da günümüz kullanıcı alışkanlıkları açısından önemli. Ürünün üzerindeki QR Code yani kare kodu okutarak, adresi otomatik olarak telefonunuzla girip cihaza bağlanabiliyorsunuz. Bu da ciddi bir kolaylık. Aynı uygulama arayüzünde farklı Keenetic cihazları görüp erişebiliyorsunuz.

Kurulumu tamamladıktan sonra ülkemizdeki yaygın 100 Mbps ve altı internet hızlarından tam olarak kablolu ya da kablosuz olarak faydalanabiliyorsunuz. Temel kablosuz veri aktarımı ihtiyacını da karşılıyor. Türkiye’de mevcut internet aboneliklerinin büyük kısmı 100 Mbps’den daha düşük hızlara sahip. Halen operatörlerin ufak paket kampanyalarının çok yaygın olduğunu görüyoruz.

Ancak Omni DSL 5 GHz bandına da sahip olan Dual Band yani çift bant cihazlardan değil. Örneğin Keenetic Extra DSL AC1200 bu özelliğe sahipti. Keenetic Ultra isimli üst seviye ürün ise 1 Gbps portlara ve 800 Mbps ve 1733 Mbps kablosuz aktarım gücüne sahip.

Seçenekler

DSL, Metro Ethernet, 3G ya da 4G modemler ve Wi-Fi bağlantı seçenekleriyle kurmak mümkün. Buna ek olarak yedek internet tanımlayabilmek de önemli bir özellik. Ofis ya da iş için internet kullananların, Türkiye şartlarına tek bir aboneliğe her zaman güvenmesi mümkün olmuyor. Teknik aksaklıkları ve maddi kayıpları önlemek için biz de birden çok internet hattı kullanıyoruz ve bütçesi izin veren kullanıcılara tavsiye ediyoruz.

Bu cihaz da ana modem, kablosuz ağ genişletici, USB depolamaya dosya indirme aracı ve yine USB üzerinden yazıcıyı kablosuz ağa açan bağlantınız olarak kullanılabilir.

Omni DSL bir modem olmanın yanında kurulumda ya da sonradan rol değiştirebiliyor dedik. Bu roller arasında kablosuz alıcı rolünün de olması ilginç. Yani bir bilgisayarın kablosuz ağa bağlanmasını sağlayan bir adaptör gibi de kullanabiliyorsunuz. Bu iş için daha hesaplı çözümler olsa da, elinizde birden çok ağ ürünü olduğunda bu esneklik acil bir durumda çok işinize yarayabilir.

Modüler Yazılım

Yazılım ayarlarında bu cihazın içerisine özellik kurma ve kaldırma seçenekleri var. Omni DSL’in modüler kısmı burada devreye giriyor. Hesaplı bir modem aradınız, Omni DSL alıp kullandınız. Sonra internetinizin hızını artırırsanız ya da kablosuz cihazlarınızın sayısı, ihtiyacı artarsa o zaman daha hızlısını da alabilirsiniz. Bu ikinci alışverişten sonra elinizdeki Omni DSL’i Mesh olarak ağa bağladığınızda uzak bir erişim noktası gibi kullanabilirsiniz. Yani parasını verdiğiniz ürünü, ağınızı güçlendirmekte kullanabiliyorsunuz.

Buna ek olarak dahili, yedekleme, yük paylaşımı, VPN desteği, dahili Hotspot gibi pek çok özelliğe de sahip. Ofislerin müşteriler için ücretsiz WiFi ağını kurmakta, sunmakta ya da IoT cihazların kontrollü internete erişimini sağlamada kullanılabiliyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Keenetic’in en rekabetçi yanı burada ortaya çıkıyor. Firma ağ ihtiyaçlarının her gün büyüdüğünü görüyor. Hesaplı ve üst seviye ürünleri aynı anda sunuyor. Ancak kullanıcı yeni ürünler aldıkça eskileri de kullanmaya devam edebiliyor. Satılan ürünlerin gerçek maliyeti malzeme ya da yongalardan çok sunulan yazılım desteği diyebiliriz.

Bu faktörler uzun vade sahip olma maliyetini düşürüyor. Bu cihaz donanım olarak firmanın en güçlü değil, en hesaplı modellerinden biri. Ancak yine de 5 desibel antenleriyle ve güncel yazılımıyla uzun vadede kullanışlı. Eleştirilecek yanları ve eksileri giriş seviyesi bir ürün olmasından kaynaklanıyor ve aslında doğal. Ancak bizce gelecek nesillerde USB 2.0 yerine en azından USB 3.0 sunulması gerekiyor

Artılar:

Modüler tasarım, Keenetic OS, güncellemeler, WPA3, Mesh yapısı, mobil kurulum, kullanıma esneklik.

Eksiler:

Temel özellikler, tek başına geniş ev ve ofisler için yeterince güçlü değil, tek bant, USB 2.0 portu var.