Anasayfa Haber AMD Zen 3 Mimarisi ve Ryzen 4000 Serisi Şekilleniyor

AMD Zen 3 Mimarisi ve Ryzen 4000 Serisi Şekilleniyor

AMD, Zen 3 çekirdeğe sahip işlemcilerinin yıl sonuna kadar çıkış yapacağını açıkladı. Zen 3’ün tamamen yeni bir altyapıya dayandığı ve önemli IPC kazancı elde edileceği de notlar arasında.

AMD’nin yarı iletken pazarındaki rekabete geri katılması, Intel’in rakip yongalarına göre performans, güç ve maliyet gibi avantajlara yol açtı. Kırmızı takım yerinde saymak yerine teknolojilerini sürekli geliştirerek her geçen gün üzerine koymaya devam ediyor. AMD, 2020 Finansal Analist Günü’nde en son yol haritalarını ayrıntılı bir şekilde ele aldı. Bu sunumda üretim teknolojileri, mikromimariler ve genel yol haritası hakkında bilgiler paylaşıldı.

En son yol haritasına göre AMD, Zen 3 CPU mimarisini bu yıl iki kilit ürün ailesinde, 4. nesil Ryzen 4000 serisi masaüstü işlemcilerde ve 3. nesil EPYC Milan sunucu işlemcilerinde piyasaya sürecek. 7 nanometre üretimine dayanan yeni Zen 3 tabanlı CPU ailesindeki işlemcilerin, watt ve IPC kazanımları başına performansta büyük bir sıçramalar yapacağı belirtildi.

AMD, Zen 3’ün önemli ölçüde IPC kazancı, daha hızlı saatler ve hatta daha fazla çekirdek sayısı sunmaya yardımcı olan yepyeni bir CPU mimarisi getirdiğini doğruladı. Bazı söylentiler, IPC’de %17 civarında bir artışa ve daha büyük bir önbellek tasarımına işaret ediyor. Bunun yanında Zen mikromimarisinin bir geliştirmesi olan Zen 2’nin aksine, Zen 3’ün tamamen yeni bir mimariye dayanacağı vurgulanıyor.

Firma, Zen 3’ü 7nm (daha önce 7nm+ olarak anıldı) olarak listeledi. Daha önce ise TSMC’nin 7nm EUV sürecine atıfta bulunmuşlardı ve bu durum kafa karışıklığına yol açtı. Ancak şirket, üretim teknolojisi sürecinin henüz resmi olarak detaylandırılmadığını söyledi.

AMD, ilk Zen 3 yongalarının 2020 sonlarına yetiştirileceğini ancak işlemcilerin tüm segmentler için 2021 sonuna kadar tamamen piyasada olacağına dikkat çekiyor. Ayrıca Ryzen 4. nesil işlemcilerin yanında EPYC Milan ailesi sunucu işlemcileri de 2020 sonuna kadar piyasada yerini alacak.

Yeni yol haritasına gelince, kırmızılıların 5nm üretimindeki Zen 4 mimarisini 2022 yılına kadar tamamlayacağını görüyoruz. Yüksek ihtimalle önümüzdeki 2021 yılında bu mimarinin geliştirmesi sonlanacak. 2021 yılının sonları veya 2022’nin başlarında ise Ryzen 5000 ve EPYC Genoa serilerini raflarda görmeye başlayabiliriz.

AMD, yeni Zen mimarisi ile birlikte çok olumlu bir tepki gördü ve yükselişini devam ettiriyor. Zen 3 lansmanı, AMD’nin CPU segmentine ve toplam pazar payına daha da fazla ivme kazandıracak gibi görünüyor. 14nm’de takılı kalan Intel’in üzerindeki baskılar ise daha fazla artabilir.

İlginizi çekebilir: PCIe 4.0 Destekli AMD B550AM Anakart Göründü