Anasayfa Haber Windows 10, Güvenlikte Linux’u Geride Bıraktı

Windows 10, Güvenlikte Linux’u Geride Bıraktı

güvenlik

Son 20 yıllık süre zarfını kapsayan ve teknik güvenlik açıklarını izleyen bir analize göre Windows 10, Linux’tan daha güvenli.

Gerek yazılımsal gerekse donanımsal olarak tüm teknoloji dünyasında güvenlik açıklarından sıkça bahsediyoruz. Peki işletim sistemlerini ele aldığımızda en fazla güvenlik açığı yaşayan sizce hangisi? Yeni yayınlanan bir rapora göre bu sorunun cevabı Windows değil, Linux.

Thebestvpn.com tarafından derlenen Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nün Ulusal Güvenlik Açığı Veritabanı analizi, 1999-2019 yılları arasında popüler yazılımlarda bulunan ‘teknik güvenlik açıklarını’ izledi.

Bir Linux dağıtımı olan Debian, son yirmi yılda 3.067 güvenlik açığıyla tepsinin en üstünde yer aldı. İkinci sırada makul bir şekilde 2.563 güvenlik açığı bulunan Android bulunurken üçüncü sırada ise Linux 2.357 sayısına ulaştı. Apple’ın macOS’u 2.212 ile arka sıralardayken Ubuntu 2.007 ile beşinci sırada yer aldı.

Sonraki iki sırayı ise 1.873 ve 1.858 güvenlik açığıyla Firefox ve Chrome paylaşıyor. Duruma bakıldığında ilk beş sırayı işletim sistemlerinin kapladığını görebiliyoruz.

Microsoft’un işletim sistemlerine gelince, Windows 7 1.283 güvenlik açığı ve Windows 10 1.111 açık taşıyordu. 2009 yılında çıkan Windows 7 ve 2015 yılında çıkış yapan Windows 10’u topladığımızda 2.394 değerine ulaşıyoruz.

Tarihsel olarak bakıldığında ve kullanıcı sayısı da dikkate alındığında Windows’un düşündüğünüz kadar problemli olmadığını söylemek mümkün. Linux ve Mac kullanıcıları ise durumdan pek hoşnut olmayabilir.

Elbette herhangi bir işletim sisteminde veya yazılımda ortaya çıkan salt güvenlik açıklarında çok daha fazla ayrıntı var. Göz önünde bulundurulması gereken bu güvenlik açıklarının doğası, hedef olma olasılığı ve bu açıkların kapatılma kolaylığı gibi önemli faktörler var.

Sadece 2019 rakamlarına baktığımızda Android, 414 bildirilen güvenlik açığı ile en savunmasız yazılımdı. Ardından 360 ile Debian Linux ve 357 ile Windows 10 üçüncü sırada yer aldı.

İlginizi çekebilir: