Anasayfa Haber Manyetik Bant Depolama Teknolojisi, Sabit Disklerin Yerine Mi Geçecek?

Manyetik Bant Depolama Teknolojisi, Sabit Disklerin Yerine Mi Geçecek?

Manyetik bant depolama

Fujitsu, manyetik bant depolama için destek sağlayan teknolojisi ile sabit disklere meydan okuyor.

Fujitsu tarafından Sanal Bütünleşik Dosya Sistemi (VIFS) adlı yeni bir teknoloji duyuruldu. Manyetik bant depolama için yardımcı olacak teknolojinin daha uygun maliyeti ve daha yüksek kapasiteli depolaması ile sabit disk sürücüler ile rekabet edebileceği ifade ediliyor.

Sony ve Fujitsu arasındaki LTO (Doğrusal Bant Açık) sebepli anlaşmazlık geçtiğimiz yıl çözülmüştü. Şimdi ise dikkatler bu yıl içerisinde gelmesi beklenilen LTO-9’a odaklanmış durumda. Bu teknoloji 26.1 TB (sıkıştırılmamış) kapasite ve 708 MB/s çıkış sağlayabiliyor. Şu an piyasadaki en yüksek kapasiteli sabit disk 20 TB sunuyor. LTO-9 ise yüksek kapasitesinin yanı sıra, hem daha hızlı hem de daha ucuz olmasıyla öne çıkıyor. Tüm bunların yanında anında sıkıştırma yetenekleri de cabası.

Birden çok bant kartuşunun bir araya getirilmesine olanak sağlayan VIFS, kullanıcıların tek tek bant kartuşlarındaki verilere endişe etmeden erişebilmesini de mümkün kılıyor. Bu anlamda teknolojinin biraz RAID’e benzediğini söyleyebiliriz. Bu da çoklu bant sürücülere veya bant kütüphanelerine ihtiyaç duyacağınız anlamına geliyor. Bu durum petabayt ve exabayt gerektiren kurumlar ve büyük şirketler için ürünü kısıtlıyor.

Fujitsu, bir denemede okuma hızlarını 4 kattan fazla artırdığını iddia ederken, başka bir testte ise yaklaşık 2 kat hız artışı sağlanmış.

İlginizi çekebilir: RAM Hızında Çalışan Yeni Depolama Teknolojisi Geliştiriliyor